Консервиране на тиквички
Кьопоолу от тиквички
Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената вода. Прибавяме ситно нарязаните домати и продължаваме да варим, докато получим гъста каша. Преди да свалим от огъня, сипваме олиото. Когато сместа поизстине, прибавяме наситнените магданоз и чесън, посоляваме на вкус и разсипваме в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 5 мин.
Лютеница с тиквички
Прoдукти: 3 кг млади тиквички, 2 кг червени домати, 1 ч.ч. готово пюре от печени зелени чушки, 10-12 глави чесън, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 3 щипки индийско орехче, 2 щипки босилек, олио, кимион, черен пипер, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквичките и без да ги белим, настъргваме на едро ренде. Посоляваме и задушаваме на умерен огън, като добавяме и водата, която са пуснали. Когато поомекнат, прибавяме смлените домати, а след 5-6 мин изсипваме чушковото пюре и препърженото олио. Оставяме сместа да къкри на огъня до сгъстяване. Накрая прибавяме счукания чесън, наситнените зелении и подправките. Разсипваме лютеницата в малки бурканчета и стерилизираме 10-15 мин.
Млади тиквички
Прoдукти: 5 кг млади тиквички, листа от целина, вишня, смокиня, корени хрян; за саламурата: 5 л вода, 250 г сол или 3 л вода, 1,5 л оцет, 150-200 г сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките и долната част на тиквичките и ги нареждаме вертикално и плътно в буркани, като слагаме на дъното вишневи или смокинови листа, а между тиквичките целина и парче хрян. Свряваме саламура, прецеждаме я, оставяме да изстине и заливаме тиквичките. Най-отгоре слагаме смокинови листа или притискаме тиквичките с дъсчици. Затваряме бурканите херметически. Първите 5 дни претакаме всеки ден, а после прибираме туршията на хладно и тъмно място.
Тиквички с чесън и копър
Прoдукти: 5 кг млади тиквички, 500 г червени чушки, 300 г чесън, 150 г копър, 500 мл оцет, 200 г сол, 20 г черен пипер
B%]Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на шайбички, а чушките нарязваме на лентички с широчина 3 см. Нарязваме копъра на едро. Обелваме чесъна. Сипваме солта в 3 л вода и варим 5 мин, докато напълно се разтвори. Сваляме саламурата от котлона и прибавяме оцета. Разбъркваме. Редим тиквичките в буркани като между редовете слагаме по 2-3 лентички чушки, 4 скилидки чесън, 3 зърна черен пипер и 1 щипка копър. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.
Вегетариански деликатес
Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол
B%]Нaчин на приготвяне: Изчистваме всички продукти, лука и магданоза наситняваме, а останалите продукти нарязваме на парченца и прекарваме през месомелачка. В сгорещеното олио пържим най-напред лука, а после чушките, боба и тиквичките. Настъргваме доматите и ги прибавяме към останалите зеленчуци. Варим на умерен котлон, докато се посгъстят. Поръсваме със сол и черен пипер, прибавяме магданоза и разбъркваме. Пълним изстиналата смес в буркани, затваряме и стерилизираме 30-40 мин.
Пълнени чушки с тиквички и сирене
Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 3 домата, 2 тиквички, 2 люти чушлета, 2 глави чесън, 2 ч.ч. царевица от консерва, олио, подправки по избор
B%]Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Отделно запържваме тиквичките, нарязани на колелца. Добавяме царевицата, изварата, сиренето и подправки по избор. Разбъркваме внимателно всички продукти, задушаваме под капак 5-6 мин и отстраняваме от огъня. В олио запържваме чушките за пълнене, които сме почистили от дръжките и семената. След като изстинат, пълним с приготвената смес. Редим в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Пържени тиквички с доматен сос
Продукти за 1 буркан от 800 мл: 4 малки тиквички, 5-6 узрели и меки домата, 1 ч.л. сол, 3-4 зърна черен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън, олио за пържене, наситнен копър
B%]Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките, нарязваме ги на колелца, посоляваме, подсушаваме и ги изпържваме до златисто в загрятото олио. Отцеждаме ги от мазнината. Обелваме доматите, настъргваме ги и подправяме със сол и черен пипер. Редим в буркани ред тиквички, ръсим с объркания със счукан чесън копър, наливаме пласт домати и така правим до изчерпване на продуктите. Последният слой трябва да е от домати. Затваряме бурканите и стерилизираме 15 мин.
Пържени тиквички с доматено-лучен сос
Прoдукти: 7 кг тиквички, 5 кг червени домати, 1 кг лук, по 1 връзка копър и магданоз, 100 г захар, 100 г сол, олио
B%]Нaчин на приготвяне: Остърганите тиквички нарязваме на шайби и изпържваме леко в сгорещено олио. Отцеждаме ги, а в същата мазнина изпържваме до златисто нарязания на филийки лук. Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Посоляваме, подправяме със захар и варим с непрекъснато бъркане, докато намалят наполовина обема си. Прибавяме лука, зелените наситнени подправки, досоляваме, наливаме 150 мл олио и готвим, докато доматите напълно поемат мазнината. В затоплени буркани редим пласт тиквички, пласт изстинал доматен сос. Последният пласт трябва да е от домати. Затваряме и стерилизираме 50 мин.
Зеленчуков пастет
Прoдукти: 3-4 едри патладжана, 5 домата, 4 малки тиквички, 4 месести капии, 2-4 глави чесън, 2 малки глави лук, 1 връзка магданоз, олио, оцет, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните и пиперките, след което ги обелваме. Нарязваме тиквичките на кръгчета, сваряваме ги в подсолена вода и оставяме да се отцедят. Обелваме лука, нарязваме го на колелца и го изпичаме на скара от двете страни. Всички зеленчуците изсипваме в дълбок съд и обработваме с пасатор до гладка смес. Овкусяваме със счукания със сол чесън, олиото и оцета. Варим на тих огън, докато сместа се посгъсти. Накрая поръсваме магданоза, пак пасираме, изсипваме в бурканчета и стерилизираме 20 мин.
Автор: recepty.bg