Кьопоолу за зимата
Класическо кьопоолу
Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол.
Нaчин на приготвяне: Изпечените и обелени патладжани наситняваме с остър нож върху дървена дъска, още докато са топли. Дъската слагаме под наклон, за да се оттича сока им. Прекарваме ги през машинка за месо и ги смесваме с изпечените и смлени червени чушки, обелените и настъргани домати и наситнените зелени подправки. Прибавяме сока от патладжаните, посоляваме, разбъркваме хубаво и прехвърляме сместа в дълбока тенджера. Възвираме и варим 5-6 мин, бъркайки непрекъснато. Насипваме кьопоолуто в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.
Лесно кьопоолу
Прoдукти: 5 кг печени чушки, 2 кг печени патладжани, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. препържено олио, 1 ч.ч. оцет, 1 к.ч. сол, 1 к.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме изпечените чушки и патладжани и ги нарязваме на ситни парченца. Подправяме със солта, захарта и оцета. Прибавяме нарязания на филийки чесън и наситнения магданоз. Накрая сипваме препърженото олио и разбъркваме много добре. Насипваме кьопоолуто в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Кьопоолу от зелени домати
Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 1 кг червени домати, 1 кг червени чушки, 500 г лук, 1 глава чесън, 2 връзки магданоз, 200 мл олио, 2 с.л. захар, 1 ч.л. лют червен пипер, 4-5 дафинови листа, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме зелените доматчета 5-6 мин във вряща вода. Изваждаме и отцеждаме. Обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Изпечените чушки също нарязваме на парченца. Смесваме с доматчетата, наливаме олиото, посоляваме и варим, докато останат на мазнина. Прибавяме обелените и настъргани червени домати, счукания чесън, дафиновите листа, захарта и лютия пипер. Варим още 10-15 мин. Накрая поръсваме наситнения магданоз, опитваме на сол и пълним плътно в буркани. Затваряме и стерилизираме 45 мин.
Кьопоолу от пиперки със сирене
Прoдукти: 1 кг пиперки “Капия”, 150 г сирене, 4 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме настърганото на ситно ренде сирене, счукания чесън и олиото. Ако е необходимо, посоляваме и разбъркваме до получаването на еднородна смес. Затваряме в малки бурканчета и стерилизираме 5-6 мин.
Кьопоолу от тиквички
Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената вода. Прибавяме ситно нарязаните домати и продължаваме да варим, докато получим гъста каша. Преди да свалим от огъня, сипваме олиото. Когато сместа поизстине, прибавяме наситнените магданоз и чесън, посоляваме на вкус и разсипваме в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 5 мин.
Кьопоолу с горчица и патладжани
Прoдукти: 1,5 кг червени чушки, 1,5 кг зелени чушки, 10 патладжана, 2 ч.ч. олио, 1 непълна ч.ч. оцет, 1 непълна ч.ч.захар, 5 с.л. фина горчица, 3 с.л. сусамов тахан, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. червен пипер, 3 скилидки чесън, 2 семена от анасон, 2 зърна синап, 1 ч.л. подправки по избор, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела, 1 щипка смлян карамфил, 1 щипка стрит кориандър, сол
Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните и чушките и ги смиламе. Прибавяме оцета, захарта и сол на вкус. Пържим до сгъстяване. Отделно препържваме леко олиото и го наливаме в сместа. Разбъркваме постоянно с дървена лопатка, докато получим гладка каша, която овкусяваме с останалите продукти и стрития чесън. Дръпваме от огъня, прибавяме тахана, горчицата и соевия сос. Връщаме на огъня за 3-5 минути, като бъркаме постоянно. Накрая обработваме с пасатор. Готовото кьопоолу насипваме в буркани и стерилизираме 10 мин.
Кьопоолу с горчица и шарени чушки
Прoдукти: 3 кг зелени и червени чушки капия, 3-4 патладжана, 2 ч.ч. доматено пюре, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. оцет, 3 с.л. горчица, 3 с.л. кокосова мазнина, 1 ч.л. подправки по избор, 1 зрънце карамфил, сол
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през машинка за месо със ситна решетка. Изпичаме патладжаните, обелваме ги и също ги смиламе. Смесваме зеленчуците, прибавяме оцета, захарта, сол на вкус и варим, докато сместа се сгъсти. Размесваме отделно доматеното пюре с препърженото и топло олио. Прибавяме към останалите продукти, като бием с тел, докато получим гладка смес. Сваляме готовото кьопоолу от котлона. Прибавяме горчицата и разбиваме още 3-4 минути. Изсипваме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Кьопоолу със зелени домати
Прoдукти: 3 кг патладжани, 1 кг зелени доматчета, 1 кг зелени пиперки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз, 1 връзка копър, сол
Нaчин на приготвяне: В дълбока тенджера кипваме вода и пускаме в нея зелените доматчета да омекнат. След 10 мин ги вадим и оставяме да изстинат. Изпичаме патладжаните и пиперките и ги смиламе заедно със зелените доматчета. Прибавяме счукания чесън, наситнените зелении и посоляваме на вкус. Разбъркваме всичко добре и оставяме кьопоолуто да се овкуси и да поеме от подправките. Разсипваме в буркани и стерилизираме 60 мин.
Кьопоолу с олио
Прoдукти: 4 кг червени чушки, 3 кг патладжани, 3 кг домати, 600 мл олио, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и патладжаните, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Обелваме и настъргваме доматите. Варим ги, докато се поизпари водата. Прибавяме чушките и патладжаните, посоляваме и разбъркваме. При непрекъснато бъркане наливаме олиото на тънка струйка. Продължаваме да варим, докато сместа остане на мазнина. Разливаме горещото кьопоолу в буркани и отгоре наливаме по 2 см препържено олио. Затваряме херметически и съхраняваме на хладно. Не стерилизираме.
Кьопоолу с шарени чушки
Прoдукти: 5 кг червени домати, 4 кг чушки от различен вид /зелени, жълти, червени/, 3-4 глави чесън, 1 връзка магданоз, 2 ч.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните и чушките, обелваме ги и нарязваме на дребни парченца. Смиламе доматите и ги слагаме да врят до сгъстяване. Когато сместа се стегне, наливаме олиото и оставяме, докато то излезе отгоре на повърхността, слагаме нарязаните чушки и патладжаните. Посоляваме на вкус и продължаваме да пържим до сгъстяване. Преди да го свалим от огъня, слагаме чесъна, нарязан на ситно с магданоза. Готовото кьопоолу насипваме в буркани и стерилизираме 10 минути.
Пасирано кьопоолу
Прoдукти: 10 кг патладжани, 2,5 кг смлени зелени чушки, 1 кг настъргани червени домати, 1 връзка магданоз, 2 стръка копър, 1,5 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме до омекване патладжаните. Обелваме ги и прекарваме през машинка за месо. Прибавяме смлените зелени чушки и настърганите домати, а после по малко наситнените зелении, солта и олиото. Разбъркваме всичко добре, пасираме, за да се получи гладка обща смес, която загряваме до завиране и разсипваме в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 10 мин.
Пържено кьопоолу
Прoдукти: 8 кг пиперки, 5 кг патладжани, 5 кг червени домати, 750 мл олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Изпечените патладжани също смиламе. Варим настърганите доматите, докато се сгъстят. Смесваме ги с другите пюрета. Наливаме олиото и посоляваме на вкус. Пържим сместа, докато при бъркане започне да се отделя от съда. Разпределяме в буркани, наливаме отгоре 1 пръст олио и завързваме с пергаментова хартия. Дължим на сухо и проветриво място.
Пържено кьопоолу с кромид лук
Прoдукти: 2 кг патладжани, 500 г моркови, 500 г кромид лук, 500 г доматено пюре, 1 глава целина, 10 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 50 г сол, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на парчета по дължина и ги осоляваме. Редим ги в повдигната от едната страна тавичка, за да се отдели горчивата течност. След 40 минути ги измиваме и подсушаваме. Запържваме патладжаните до златисто в сгорещеното олио, а после ги смиламе с машинката. Морковите и целината настъргваме на едрото ренде и задушаваме. Отделно задушаваме колелцата от лука и целите скилидки чесън до светложълт цвят. Смесваме ги с морковите и целината и също смиламе с машинката. Към смлените зеленчуци добавяме доматеното пюре, ситно нарязания магданоз, захар и сол. Сипваме олиото и загряваме сместа, като бъркаме непрекъснато, за да не загори. Разпределяме готовото кьопоолу в бурканчета и стерилизираме 90 мин.
Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА