Млечни супи
Млечна супа със сирене
Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с млякото. Оставяме супата да ври 5-6 мин на умерен огън, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме останалото масло, яйцата, които сме нарязали на дребни кубченца, и сол на вкус. При поднасяне поръсваме с натрошеното сирене, размесено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Млечна крем-супа от леща
Прoдукти: 150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща се залива с 300 мл подсолена вода, сварява се и се пасира. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона. Нарязваме хляба на кубчета и ги изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.
Млечна кремсупа с царевица
Прoдукти: 600 г сварена или консервирана царевица, 2 картофа, 1 глава лук, 1 л прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и пържим още 1-2 мин. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Изчакваме супата да заври, прибавяме дафиновия лист, посоляваме и сипваме половината от царевицата. Варим 15-20 мин, оставяме супата да поизстине, изваждаме дафиновия лист и пасираме. Прибавяме останалата царевица, загряваме няколко минути на огъня и поднасяме.
Млечна рибена супа
Прoдукти: 300 г риба, 1 малка глава лук, 1 корен магданоз, парче целина, парче пащърнак, 50 г краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме лука , магданозовия корен, целината и пащърнака, нарязани на парчета, посоляваме и оставяме да се вари на умерен огън. Изваждаме сварените рибените парчета в супник, а бульона прецеждаме. Отделно размекваме маслото, прибавяме размитото доматено пюре и брашното, размачкваме добре, разреждаме с прясното мляко и прибавяме към прецедения бульон. Оставяме супата да поври още 10 мин. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязан магданоз. Подправяме с черен пипер и лимонов сок и заливаме рибените парчета в супника.
Млечна супа от брюкселско зеле
Прoдукти: 400 г брюкселско зеле, 300 г картофи, 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 40 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме брюкселското зеле 3-4 мин във вряща вода, отцеждаме и леко го запържваме в маслото. Разреждаме млякото с водата и възвираме на огъня. Добавяме запърженото зеле и нарязаните на кубчета картофи. Посоляваме и варим на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Поръсваме с черен пипер и поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Млечна супа от млади моркови
Прoдукти: 300-400 г млади моркови, 1 с.л. брашно, 3-4 с.л. разтопено краве масло, 500 мл прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и ги в подсолена вода, докато омекнат. Нтцеждаме, нарязваме ги на дребно и ги позапържваме в половината от маслото. Сгорещяваме останалото масло и запържваме в него предварително препеченото брашно. Разреждаме с 2 ч.ч. гореща вода и посоляваме. Когато супата възври, прибавяме изпържените моркови и варим още 10-15 мин. Малко преди да отстраним от огъня наливаме прясното мляко. Поръсваме готовата супа с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Млечна супа по разложки
Прoдукти: 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. вода, 100 г ориз, 120 г кашкавал, 40 г краве масло, 2 яйца, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в подсолена вода, докато омекне. Прибавяме млякото и варим още 3-4 мин. Преди да отстраним от огъня, прибавяме маслото и чубрицата. Застройваме с разбитите яйца и поръсваме с настъргания кашкавал.
Млечна супа със зрял фасул и царевица
Прoдукти: 200 г сварен зрял фасул, 200 г царевица от консерва, 2 големи моркова, 2 картофа, 1 голяма глава лук, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 л прясно мляко, 50 г краве масло, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопеното масло заедно с нарязаните на кубчета моркови. След 3-4 мин наливаме топлото мляко и бульона, разтворен в 2 ч.ч. гореща вода. Прибавяме отцедените фасул и царевица, нарязаните картофи и 1-2 щипки наситнена мащерка. Варим на тих огън, докато зеленчуците омекнат. Към края на варенето подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме готовата супа поръсена със ситно нарязан магданоз.
Млечна супа с кайма
Прoдукти: 200 г телешко месо, 1 глава лук, 1 с. л. олио, 1 ч. л. брашно, 200 г прясно мляко, 2 филии сух бял хляб, 1 с. л. краве масло, 1 яйце, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Месото измиваме, заливаме със студена вода и варим заедно с нарязания лук, черния пипер и сол, след това изваждаме и смиламе. Запържваме брашното в олиото, добавяме месния бульон и щом заври, сипваме смляното месо. Варим още 10 минути, отстраняваме от огъня и застройваме с разбито в прясно мляко яйце. Сервираме с изпържени в масло хлебни кубчета.
Млечна супа с картофи и сирене
Прoдукти: 2 ч.ч. зеленчукова отвара, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 картофа, половин глава лук, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 4 с.л. натрошено сирене, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги със зеленчуковата отвара, прибавяме 1 щипка сол и варим 10-15 мин. Приготвяме светла запръжка от половината масло, ситно нарязания лук и млякото. Разреждаме запръжката с млякото и я сипваме при сварените картофи. Посоляваме на вкус, поръсваме с ким и кипваме супата. Отстраняваме от огъня и прибавяме останалото масло. Разпределяме натрошеното сирене по чиниите за сервиране и го заливаме с готовата супа.
Млечна супа с орехи
Прoдукти: 1 глава лук, 3 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязани орехови ядки, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и целината на ситно и заедно със счукания чесън ги запържваме в разтопеното масло. След 2-3 мин намаляме огъня, прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме постепенно бульона и млякото, изчакваме супата да заври и сипваме орехите. Захлупваме и варим 20 мин на умерен огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разсипваме готовата супа по чиниите и поръсваме с натрошеното сирене.
Млечна супа с ориз
Прoдукти: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).
Млечна супа с пиле и вино
Прoдукти: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Млечна супа с ръжено брашно
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 100 г ръжено брашно, 1 ч. л. сол, 2 с. л. захар
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата, поръсваме ги със сол и захар. Добавяме брашното и разбъркваме. Наливаме 100 мл от прясното мляко и разбиваме на гладка кашичка. От нея правим топчета. Възвираме останалото мляко и в него пускаме едно по едно топчетата. Варим около 30 мин. Супата е готова, когато топчетата изплуват на повърхността.
Млечна супа със спанак
Прoдукти: 500 г спанак, 60 г краве масло, 150 г сметана, 3 ч.ч. прясно мляко, 30 г брашно, 150 г заквасена сметана, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака и го сипваме в малко количество вряща подсолена вода. Задушаваме, докато омекне, и го пасираме. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я сипваме при спанака заедно с горещото мляко. Подправяме с черен пипер и сол и застройваме с разбитата сметана. Поднасяме супата с препечени хлебни кубчета.
Млечна супа с тиква
Прoдукти: 400 г тиква, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. ориз, 4 с.л. краве масло, сол, захар, 2-3 с.л. настърган кашкавал
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата, нарязваме я на кубчета и слагаме да се вари с много малко вода. Добавяме масло, захар, сол и задушаваме, като от време на време бъркаме, за да не загори. Почистваме и измиваме ориза и го пускаме във вряща подсолена вода да се вари. Кипваме млякото и към него прибавяме тиквата, сварения ориз, доливаме малко гореща вода, изчакваме да кипне отново и сваляме от огъня. Сервираме супата с настърган кашкавал.
Млечна супа с тиквички
Прoдукти: 4-5 тиквички, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. грис, 20 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, наливаме 4 ч.ч. подсолена вода и варимна умерен огън. След 15 мин прибавяме млякото, кипваме и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме гриса. Доваряваме супата, като накрая подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Млечна супа с тиквички и картофи
Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 500 г тиквички, 500 г картофи, 30 г краве масло, 1 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипящото мляко, което сме разредили с малко вода. Варим 10 мин и прибавяме тиквичките, които сме обелили и нарязали на кръгчета. Добавяме захарта и сол на вкус. Доваряваме супата на тих огън. Преди да отстраним от огъня, слагаме маслото.
Млечна чорба
Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 яйце, 2 с.л. разтопено краве масло или олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1-2 ч.ч. подсолена вода. Когато набъбне, наливаме прясното мляко. Кипваме чорбата, отстраняваме от огъня и прибавяме натрошеното сирене. Веднага след това заливаме със застройка от разбитото яйце и разтопеното масло.
Рибена супа с мляко
Прoдукти: 500 г риба, 1 глава лук, 2-3 резена целина, 1-2 моркова, 1 корен пащърнак, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 5-6 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея едро нарязаните лук, целина, моркови и пащърнак. Варим 15 мин и прибавяме рибата. Когато рибата се свари, отделяме месото от костите и го слагаме в супник, а бульона прецеждаме. Разбиваме маслото с брашното и доматеното пюре, разреждаме сместа с горещото мляко и я сипваме в бульона. Оставяме го да ври няколко минути на огъня, подправяме го с лимонов сок и го сипваме в супника при рибата. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.
Супа от грис
Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.
Супа от кисело мляко
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 3 с.л. брашно, 3 жълтъка, 40 г краве масло, 1 ч.л. ким, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в малко студена вода и внимателно прибавяме добре разбитото кисело мляко. На тънка струйка доливаме 500 мл топла вода, като непрекъснато бием с тел. Слагаме супата на огъня и продължаваме да бием, докато кипне. Отстраняваме от огъня и прибавяме смления ким, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пускаме бучката масло и застройваме с разбитите жълтъци. Поднасяме супата с кубчета хляб, запържени в масло.
Супа от коприва с прясно мляко
Прoдукти: 300 г коприва, 4 с.л. масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копривата на ситно и я запържваме заедно с нарязания лук и брашното. Посоляваме и заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня, добавяме млякото и нарязаните на дребни кубчета сварени яйца. Подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Супа от маруля
Прoдукти: 2 марули, 80 г краве масло, 50 г брашно, 4 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка захар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме марулите 1 мин във вряща подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на ивички и ги изпържваме в 30 г разтопено масло. Отделно приготвяме бешамел от останалото разтопено масло, брашното, 1 ч.ч. мляко, захарта и сол на вкус. Заливаме изпържената маруля със соса, захлупваме и варим на тих огън. Когато марулята омекне, пресоваме, наливаме останалото мляко и притопляме на огъня. Непосредствено преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Супа с бира
Прoдукти: 600 г тъмна бира, 600 г прясно мляко, сок от половин лимон, 2 жълтъка, канела, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Прибавяме лимоновия сок към бирата и загряваме. Разбиваме жълтъците смесваме ги с горещото мляко и канелата. Прибавяме сместа към бирата, разбъркваме добре, подслаждаме и леко посоляваме.
Шопска супа
Прoдукти: 2 глави целина, 1-2 с.л. олио, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. кисело мляко, 2 жълтъка, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и я настъргваме. Прибавяме олиото, посоляваме и задушаваме на слаб огън, докато омекне. Наливаме 4-5 ч.ч. вряла вода, посоляваме и оставяме супата да уври. Преди да отстраним от огъня наливаме прясното мляко. Застройваме готовата супа с жълтъците, разбити с 1 к.ч. кисело мляко.
Млечна супа от ябълки
Прoдукти: 1 кг сладки ябълки, 1,5 л месен бульон, 100 г краве масло, 150 г бял хляб, 30 г захар, 250 мл прясно мляко или течна сметана, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, обелваме и нарязваме на дребно ябълките. Заливаме ги с бульона и сваряваме. След това ги пасираме и прибавяме млякото (сметаната) и двата жълтъка. Пускаме в супата половината от маслото, а в останалата част изпържваме парченца бял хляб (крутони).
Гъста рибена супа
Прoдукти: 450 г бяла риба, 5 картофа, 1 л прясно мляко, 1 малка глава лук, 40 г краве масло, 40 г брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата и я нарязваме на парченца. Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги при рибата, наливаме малко вряща подсолена вода и варим, докато омекнат. Постепенно прибавяме млякото, ситно нарязания лук и маслото. Към края на варенето сгъстяваме с брашното, което сме размили в малко мляко и подправяме с черен пипер на вкус.
Зелена супа
Прoдукти: 200 г спанак, 2 марули, 100 г грах, 3 големи картофа, 1 глава лук, 60 г краве масло, 30 г брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. костен бульон, 1-2 щипки захар, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Попарваме марулята, отцеждаме и я нарязваме на ситно. Прибавяме я към лука заедно с отцедения грах и задушаваме. Правим светла запръжка от брашното и останалото масло, разреждаме с малко костен бульон и задушаваме. Отделно сваряваме картофите и ги обелваме. Попарваме спанака и го пресоваме заедно с картофите и останалите зеленчуци. Прибавяме запръжката, млякото и бульона. Подправяме с черен пипер, индийско орехче, захар и сол. Кипваме супата и поднасяме с изпържени хлебни кубчета.
Картофена супа с киселец
Прoдукти: 5-6 картофа, 1 шепа киселец, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, 4 филии хляб, 3-4 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме обелените картофи в малко подсолена вода. Пасираме ги, докато са топли. Разреждаме пюрето с мляко и водата от картофите. Прибавяме сметаната и киселеца, ситно нарязан и задушен в половината масло. В намазан с останалото масло тефлонов тиган препичаме хляба. Слагаме го в чиниите и заливаме с топлата супа. Поднасяме веднага.
Картофена супа с праз
Прoдукти: 3 стръка праз, 4-5 картофа, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 2 жълтъка, сок от половин лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бялата и зелената част на праза на колелца, широки около 1 см. Заливаме с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме обелените и нарязани на филийки картофи, посоляваме и оставяме да ври, докато се сварят напълно празът и картофите. Пресоваме и слагаме супата наново да ври с прясното мляко и маслото 10 мин. Отстраняваме супата от огъня и подправяме с жълтъците и лимоновия сок. Поднасяме супата поръсена с черен пипер.
Картофен поташ
Прoдукти: 500 г картофи, 500 г домати, 3 с.л. ориз, 250 мл прясно мляко, сол, 2 л вода.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме картофите на кубчета. Смесваме ги с обелените и нарязани домати и варим 2 ч в подсолена вода. Изваждаме и пасираме. Връщаме в бульона, прибавяме ориза и прясното мляко. Варим още 15 мин.
Крем супа от картофи
Прoдукти: 6 картофа, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 130 г кашкавал, 2 твърдо сварени яйца, 1 кубче бульон, 1 филия сух бял хляб, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко вода. Доливаме горещото мляко и разтваряме в него натрошения бульон. Прибавяме маслото, сварените жълтъци и пасираме, докато получим гладка смес. Поръсваме подправки по избор и опитваме на сол. Сервираме с настърганите на едро кашкавал и белтъци.
Крем супа от картофи и гъби
Прoдукти: 4 картофа, 10 печурки, 2 стръка лук /бялата част/, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 40 г краве масло, зелении
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и леко го запържваме в маслото. Отделно задушаваме наситнените гъби и ги заливаме с млякото. Прибавяме ситно нарязаните картофи и лука, доливаме малко вода, посоляваме и варим 30 мин. Към края пускаме наситнените зелении /напр. целина, магданоз, маточина, босилек и др./. Намаляме котлона, обработваме с пасатор и постепенно прибавяме сметаната.
Крем супа от картофи с прясно мляко
Прoдукти: 500 г картофи, половин пакетче краве масло, 1 морков, 1 малка глава лук /или бялата част от 1 стрък праз/, 1 препълнена ч.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 ч.ч. вода, 1 жълтък, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в половината от мазнината, докато омекнат. След това заливаме с кипящата вода, прибавяме нарязаните картофи и сваряваме всичко на умерен огън. Претриваме сместа през цедка и я връщаме в прецедения бульон. Запържваме брашното в половината от останалата мазнина, разреждаме с 2/3 от млякото и го сипваме в супата. Посоляваме и варим още 10 мин, след което застройваме с жълтъка, който сме разбили с останалото мляко. Прибавяме останалото масло и поднасяме.
Крем супа от леща
Прoдукти: 300 г леща, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 3 с.л. разтопено олио, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме нарязаните на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Запържваме брашното до златисто в сгорещеното олио, след което разреждаме с отварата от лещата. Прибавяме лещеното пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним супата от огъня наливаме прясното мляко и посоляваме, а след като я оттеглим от огъня прибавяме маслото.
Крем супа от маруля
Прoдукти: 2-3 марули, 3 с.л. брашно, 3-4 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 ч.л. краве масло за застройката, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме горните листа на марулите, нарязваме ги на едро и ги варим 10 мин в подсолена вода. Отцеждаме и ги пасираме. Запържваме брашното в сгорещеното масло, прибавяме пасираната маруля, разреждаме с отварата и оставяме супата да ври 5-6 мин. Прибавяме прясното мляко и само възвираме супата. Разбиваме яйцата с маслото за застройката и ги сипваме в супата.
Крем супа от стар лук
Прoдукти: 500 г стар лук, 2 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 2 с.л.брашно, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в разтопеното масло и малко вода. Щом поомекне, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим 15-20 мин на слаб огън. После разбиваме с миксер и прибавяме млякото и брашното, размито в малко вода. Посоляваме и варим още 15-20 мин. Поднасяме супата топла, поръсена с черен пипер и настърган кашкавал.
Автор: recepty.bg