Още рецепти » Не пречете на лекарствата да ви лекуват

 Не пречете на лекарствата да ви лекуват

Ако изобретателите не бяха експериментирали с различни смеси, никога нямаше да открият порцелана или барута. Но да направите подобно нещо с медикаментите вкъщи е абсолютно рисковано. Когато вземате някакво лекарство, непременно трябва да знаете с кои храни е несъвместимо.

Антибиотик, особено тетрациклин

Избягвайте млечните продукти. Съдържащият се в тях калций пречи на усвояването на препарата от организма. Консумирайте ги най-малко 2 часа след антибиотика.

Антиоксиданти, съдържащи калций

Приемът на голямо количество мляко, обогатено с витамин D, може да доведе до отлагането на калций в бъбреците. В най-лошия случай се стига до бъбречна недостатъчност.

Препарати за разреждане на кръвта като хепарин

Избягвайте зеленчуците със зелен цвят и билките. Те съдържат голямо количество витамин К, който затормозява действието на тези лекарства.

Антидепресанти

Не трябва да ги приемате с продукти с дълъг срок на съхраняване (кашкавал, консерви), както и с алкохол. Съчетанието може да доведе до силно покачване на кръвното налягане.

Лекарства за понижаване на кръвното налягане

В никакъв случай не пийте сок от грейпфрут. Той намалява ефективността им 2-3 пъти.

Автор: д-р Ани Георгиева

Представяме Ви:

Опънат таван-звездопад – наистина красиво

Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...

Супи с дреболии

Телешка шкембе чорба Прoдукти: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магда...

Мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Начало