Още рецепти » Холестеролът - какво трябва да знаем

 Холестеролът - какво трябва да знаем

Едни от честите въпроси, свързани с холестерола са: колко опасно е повишаването му, какви видове холестерол има и кои са нормалните и повишени стойности; кои лекарства са най-добри срещу холестерола; кои храни са забранени; колко често да се изследва и т.н.

Високите стойности са сериозен рисков фактор.

Повишеният холестерол е повод за тревога. Но той не е единствен рисков фактор - добре е да се знае, че има различни видове холестерол. Освен това, важен е балансът между тях. Но повишеният холестерол не е единичен фактор за поява на болести. Не бива да се подценява начинът на хранене и качеството на живот: злоупотреба с мазнини, калорични продукти; затлъстяването; хипертонията; диабетът, обезводняването; употреба на повече сол, вредните навици - алкохол, пушене.
Смисълът на борбата с рисковите фактори е да се промени и забави действието им върху организма. Това трябва да се прави упорито и системно, независимо от някои факти. Има два основни вида рискови фактори: такива, които не могат да се променят (пол, възраст, генетични особености, фамилна обремененост); такива, които могат да се променят успешно (начин на хранене, достатъчна двигателна активност, отказ от вредните навици - алкохол, цигари и т.н.). Струва си да се опитате.

Мазнините в организма.

Когато характеризираме промените в мазнините, прието е увеличението им да се определя като хиперлипидемии. Т.е. има различни видове и това е важно за организма.
Мазнините, които се приемат с храната, са: холестерол (добър и лош) и мастни киселини. Те също са различни: наситени, мононенаситени и полиненаситени. Много важен е балансът между тях, който се подържа с корекции в храненето. Замяната на наситените (или част от тях) мастни киселини с мононенаситени повишава нивото на добрия холестерол (чрез повече ядки, риба, зехтин). Полиненаситените киселини се набавят чрез соево, слънчогледово и ленено масло.
Една по-малко позната група мастни киселини е тази на трансмазнините. Те се получават при химическо третиране на моно- и полиненаситените мастни киселини - т.е. частична или пълна преработка на млечните продукти; употребата на твърди маргарини, полуфабрикатите и др. Смята се, че те са особено рискови за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че увеличават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол.

Какви са тревожните стойности?

На въпросите за видовете и стойностите на холестерола ще отговорим чрез приетите определения:

• За нормални стойности на общия холестерол се приемат до 5,2 ммол/л (милимола на литър).
Умерено повишен холестерол: 5,50 - 6,50 ммол. Приема се за умерен рисков фактор за болести.
Рискови (болестни) нива на холестерола: над 6,5 ммол/л.
Високо рискови стойности: над 7,8 ммол/л.

Добрият и лошият холестерол.

Познатият ви общ холестерол е два вида и това е много важно!
Добрият холестерол (HDL) е високоплътен, с положителен ефект върху мастната обмяна.
Лошият холестерол (LDL) е свързан с неблагоприятните видове мазнини, които се консумират (наситените): те са с висока енергийна стойност. Когато преобладава лошият холестерол (LDL), се създават условия за обмяна, водеща до затлъстяване. Той е заплаха и за развитие на захарен диабет (получава се инсулинова резистентност). Напоследък се увеличава тревогата от оформянето на метаболитен синдром (като резултат на дисбаланса в мастния спектър на обмяната). Това създава предпоставки за развитие на атеросклероза и ранни съдови усложнения.
Дори минималното намаление на лошия холестерол (LDL) има положителен ефект - намалява риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания. По-значим ефект има увеличаването на добрия холестерол (HDL) - рискът от заболяване намалява няколко пъти в повече! Това е в подкрепа на необходимостта от изследване не само на общия холестерол, но и на различните видове.

Изследвайте го редовно.

Препоръчва се изследването на холестерола и видовете му да се извършва при профилактични прегледи на всички индивиди над 20 години. Контролни изследвания да се правят: при нормални стойности след 2-3 години; при повишени - през 3 месеца. При комбинация от няколко риска и налично вече заболяване - по индивидуални критерии.

Един обикновен, практичен въпрос:

Защо ми забраниха кафето и да изключа всички мазнини (дори и кожичките от пиле)?

Не е необходимо да се лишите напълно от кафето, забраната се отнася до начина на приготвяне: не пийте кафе с утайка - филтрирайте го (вредните вещества се намират в утайката). За кожичките от птици забраната е важна. Напомняме, че най-долният слой на кожата е основното депо на мазнини! Уместно е да се откажете от кожите.

Нашите съвети:

• Не е необходимо да изключите напълно мазнините от храната си - те са необходими за обмяната. Но трябва да ограничите силно животинските мазнини и да подберете подходящите растителни (съобразно вида на хиперлипидемията) - кои от показателите са променени. Това решава лекарят ви.
• Обогатете храната си с ядки, риба, мюсли. Напоследък хитът е лененото олио (употребено натурално или в хранителни биодобавки).
• Ако са ви открили повишен холестерол или промени във видовете му (HDL и LDL), започнете препоръчаната ви диета. Не се залъгвайте първо с “вълшебното хапче” - то се обсъжда в следващите етапи!
• Забравете полуфабрикати и мазнините втора употреба (с оглед “икономия”) - по-добре не пържете!
• Рискът от заболяване се увеличава, когато към наличната хиперлипидемия се прибавят и другите важни рискови фактори (наднормено тегло, обездвижване, хипертония, пушене). Борете се упорито и с тях!

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Тигридията се развихря през август

Тигридията (Tigridia) от семейство Ирисови (Iridaceae) е член на малоброен род клубенолуковични цветя. Около 20-те представители на рода произхождат от Южна и Централна Америка. Името тигридия означав...

Дворът - визитната картичка на нашия дом

Как да направим нашия двор красив и уютен? Вижте съветите на ландш. арх. Росица Петрова, която е специалист по интериорно и екстериорно озеленяване, проектиране и изграждане на покривни градини, подръ...

Какво да сготвим с яйца? – 58 рецепти

Бъркани яйца с картофи Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат ...

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Начало