Още рецепти » Рубеола и диабет

 Рубеола и диабет

Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата?
Кр. В. от Н.


Рубеолата може да е причина за първите прояви на диабет не повече от което и да е друго инфекциозно заболяване. Но за да стане това, диабетът трябва да е бил вече в скрита форма. Всяка инфекция – грип, ангина, скарлатина, може да отключи болестта, но не е непосредствена причина за диабета. След това организмът е слаб, възможно е автоимунният процес да е занемарен, поради което закъсва най-слабото звено, а то може да се окаже задстомашната жлеза.
Колкото до симптомите на диабета във възрастта между 3 и 7 години, родителите трябва да знаят, че отначало детето просто става по-нервно, лесно възбудимо и има много добър апетит – много яде, много течности изпива, а слабее. Родителите си мислят, че причина вероятно са горещините през лятото, когато детето много е тичало. Но след известно време апетитът намалява, отслабването продължава, ходенето по малка нужда зачестява, движенията стават по-вяли. В издишания въздух се чувства лек мирис на ацетон. Това е признак на още по-дълбоко нарушение на обмяната – ацидоза.
Ако на този етап все още не сте отишли при лекар и не сте започнали лечение с инсулин, при сладващата фаза се поява слабост и повръщане, което е много лош признак. Случва се симптоматиката да се развива много бързо – в рамките на една седмица.

За първи път проявил се при дете захарен диабет от І тип (инсулинозависим) изисква веднага болнично лечение.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...

ЯБЪЛКОВИ ПУДИНГИ И ТОРТИ

Оризов пудинг с ябълки Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол. Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и из...

Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Начало