Още рецепти » Бебешкото легло

 Бебешкото легло

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производители, както български, така и чужди. Те предлагат люлки, креватчета, маси за повиване, шкафчета за детския гардероб, столчета за хранене и др.

КОМПЛЕКТ ОТ МЕБЕЛИ

Ако имате възможност още в първите дни от живота на детето ви да го отделите в отделна стая, най-добре е да вземете комплексно решение и да се снабдите с мебелен комплект, в който има всички нужни ви предмети. Те са направени с голяма любов и грижа за малките. Изпълнени са от естествени материали, отличават се с високо качество на обработката, функционалност, комфорт, безопасност, внимание към детайлите и оригинален дизайн. Фасадата на мебелните елементи и леглата са боядисани в нежни пастелни тонове, украсени с рисунки, апликации с изображения на забавни животни, герои от приказки, природни картини. Към такива комплекти от мебели нерядко се предлагат и огледала с лавички, закачалки, сандъчета за любимите играчки, настенни джобове за дреболии и др. Не е задължително да купите целия комплект - можете да си изберете легло плюс маса за повиване или шкаф за пелени. Най-добре е да си купите предметите поотделно. Трябва да имате предвид, че и българските мебели по нищо не отстъпват на чуждестранните.
В по-голямата част от денонощието (17-18 часа) новородените спят, затова в първите месеци от живота им най-главният предмет сред мебелите се явява леглото. От неговото удобство зависят здравият сън и правилното развитие на детето, а следователно и покоят и щастието на родителите. Условно всички легла се разделят на три типа: люлки, класически креватчета и модели, които съчетават двете функции или пък такива, които се използват и за кошарки.

ПЕРСОНАЛНАТА КОШНИЦА

В първите дни и месеци от живота на бебето можете да се възползвате от специална преносима кошница-люлка (дължина 650-900 мм, ширина 300-450 мм), снабдена с дръжки, които трябва да са закрепени надеждно и симетрично, за да не изпуснете детето. Моделите с дръжки във вид на специални отвори в стената на кошницата се носят само с две ръце. Като правило, такива люлки се плетат от естествени, екологично чисти материали (ратан, върбови клонки и др.), а дъното се прави от масивно дърво. Преносимата люлка може да ви служи временно като легло за детето вкъщи, на гости, на вилата, особено ако тя може да се движи. Главното е да осигурите за кошницата устойчива основа (дървена, плетена, кована), която се поставя към люлката. За превозването на детето в автомобила е разрешено да се използва само специална седалка, която има цял излят корпус от удароустойчива пластмаса и комплект, необходим за закрепване на задната седалка, както и вътрешни ремъци за завързване и защитна възглавница.

ЛЮЛЕЕЩО СЕ КРЕВАТЧЕ

Люлка или креватче? - този въпрос си задават често младите майки и бащи. Еднозначен отговор на този въпрос няма. Всеки от вариантите за спално място, разработен по всички закони на “жанра” и оборудван според особеностите на първите месеци от живота, ще бъде правилен. Съвременната версия, която напомня уютно гнездо с меки свалящи се стени отвътре, е идеална за бебето. Спалното място в люлката не е голямо: ширината му е приблизително 550-600 мм, дължината е 700-1000 мм. Едно от най-важните потребителски свойства на люлката е възможността да успокоите детето с плавно ритмично полюшване.

Конструкцията

Конструкцията на люлките е различна. Те могат да бъдат поставени на стационарни основи с колелца или да висят на дъгообразни пръчки. Люлката на ХХI век има електронна система, която включва автоматично полюшването от плача на детето. Люлката не само че сама полюшва детето, но и му пее песни или го приспива с шума на прибоя, птичи песни или биенето на маминото сърце. На специална сваляща се поставка над креватчето се закачват меки играчки. Впоследствие при желание тази поставка може да се премести над леглото. Новите креватчета са снабдени и с осветление, което може да стои включено през нощта.
Допълнително удобство на люлката е възможността да избирате нивото на височина. Има версии с падащи стени, а също така и модели, които се трансформират в масичка за повиване.

Люлки с колелца

Люлките, снабдени с колелца, може лесно да се преместват не само из стаята, но и из целия дом. Благодарение на гумените колелца придвижването ще бъде безшумно и меко. Още по-лесно ще е преместването на люлката, ако тя има самоориентиращи се колелца. Спирачките на колелата ви позволяват при необходимост да фиксирате люлката на определено от вас място. Почти всички модели имат отдолу под леглото лавица или кошница за бельото. Като допълнение се предлага и чанта.
С особена красота се отличават люлките, направени в духа на добрите стари традиции. Като правило те се правят от естествено дърво или пък са плетени (слама, върбови клонки, лоза, ратан).
Украсена с красиви тъкани и шарени стени с панделки, люлката изглежда почти трогателно. “Пиленцата” ни обаче растат много бързо и към 5-6-ия месец в това гнезденце ще му стане тясно. След като бебето се научи да се върти настрани и прави опити да седи самичко, то може да се изправя и при залюляване да падне от люлката.

Люлка на твърди крачета

Има немалко противници на люлеенето на децата, и въпреки това те много по-лесно заспиват и се успокояват, ако бъдат в подобни легла. Класическото креватче се превръща в люлка с помощта на дъги за закачване и люлеене. Когато детето бодърства, леглото с такива механизми задължително трябва да се фиксира, за да “стои здраво на краката си”.

МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТА

Много деца заспиват трудно и спят зле, будят се по няколко пъти на нощ. Затова трябва да отделите особено внимание на избора на детско легло. То трябва да бъде удобно и безопасно. Желателно е леглото да е направено от естествено дърво (ела, бреза, вишна, клен, бук), което пропуска въздуха добре и позволява на детето да диша свободно, което е много съществено условие за спокоен и пълноценен сън. Купувайки матрак, погрижете се за това той да е подходящ по размери на леглото. Най-добрият материал за него са кокосовите влакна или морските водорасли. Освен това е важна правилната подготовка на детето за сън. Препоръчва се да си изберете определена последователност на действията, които да повтаряте всяка вечер. Включват се такива процедури като къпане, лек отпускащ масаж, приспивна песен, галене на гърба. Топлите ръце на майката, нейният ласкав глас оказват успокоително въздействие върху детето.

СТИЛ В КРЕВАТЧЕТО НА БЕБЕТО

Детското креватче трябва да осигурява удобство за двама - за малкото да осигури здрав безгрижен сън, а за майката - удобство за общуване с бебето. Трябва да се има предвид, че производителите са добавили към класическата конструкция допълнителни опции за майката. И така, какво представлява съвременното креватче?

Размерите

Производителите правят креватчета от три типа: 1200 х 650 мм, 1250 х 6001 1400 х 700 мм. Ако ще правите място за новороденото, най-добре е да сложите креватче с размери 1200 х 700 мм, което ще ви служи 3-4 години. Моделите с размери 1250 х 650 мм ще “работят” до 4-5 години. А леглото с габарити 1400 х 700 мм, което се преобразува в кушетка, ще подхожда и за новородено, и за пораснали до 8-10 години деца. Трансформиращите се легла в кушетка, често снабдени с шкаф, могат да “израснат” до 1700-1900 мм на дължина и в тях може да спи дори 14-17-годишно дете.

Бордове и дълбочина

Креватчетата за най-малките са снабдени с меки стени от всички страни. Те са с височина не по-малко от 500 мм (по европейския стандарт за безопасност те трябва да са най-малко 600 мм) от нивото на подматрачната рамка. Разстоянието между планките е 40-70 мм. Това гарантира, че крачетата, ръчичките, главичката, пръстите няма да се заместят между планките. За удобния достъп до детето най-добре е да изберете легло със странични ограждения, които падат долу. Ако бордовете са свалящи се, леглото може да се трансформира в диванче или кушетка за дневна почивка. Механизмът на отваряне трябва да действа безшумно и лесно за родителите, но да е недостъпен за детето.

Дъното

Най-добре е дъното на детското креватче да е изградено от рейки или да е надупчено. Матракът, който лежи върху плътно дъно, не се проветрява добре. При креватчетата за най-малките има обикновено три положения на лежане (най-долното за сън, средното и горното - за повиване). Специалните подпружинни стойки в страничните ограждения могат лесно да се приберат, за да може малкото дете да спи спокойно. Горната планка на страничното ограждение е снабдена с нетоксична силиконова изолация - малкото дете може да я гризе, без да има опасност за здравето му.

Отсъствие на остри краища и ръбове

Това е важно не само за подрастващото дете, което постепенно става все по-активно, но и за възрастните, които постоянно правят нещо около леглото: вдигат и пускат борда, постилат бельо, почистват, завиват детето.

Чекмеджета и бельо

Полезно и удобно допълнение е чекмеджето под леглото за съхранение на детското бельо, памперсите или играчките. Ако го поставите на ролки и направляващи рейки, то ще е още по-удобно.

Колелца

Детското легло се нуждае от тях. Самоориентиращите се колелца със спирачки позволяват да преместите леглото из стаята и надеждно да го спрете на определеното от вас място.

Материалите

Детската мебел трябва да бъде направена от качествени, екологично чисти материали. Най-подходящи са видовете бреза, клен, бук, вишна. От меките видове дърво най-разпространен е борът. Използват се също така и МДФ и ДСП, които са облицовани с ламинат или пластмаса, които имат водоотблъскващи свойства. За декорация трябва да се използват тъкани, които лесно се почистват и перат. Екологичната чистота на материалите за детски легла обикновено се потвърждават от хигиеничен сертификат и сертификат за съответствие, а надеждността на производителя със сертификат ISO 9001:2000. Що се отнася до боите, то най-безопасните са тези, изготвени на водна основа.

РАСТАТ ЗАЕДНО С ДЕЦАТА


Конструкцията, организирана по принципа “две в едно”, обединява в себе си креватче и люлка. В първите месеци от живота на бебето то спи в малка кошничка-люлка, която е закачена на бордовете на креватчето. След това то се премества директно в легълцето. Можете да използвате люлката и като дневен вариант. Някои модели дори позволяват удължаване след свалянето на люлката и така детето може да спи в леглото от рождението му до училището.

МЯСТО НЕ САМО ЗА ИГРА

Можете условно да разделите на две категории кошарките: конструкции, които представляват сами по себе си само безопасно поле за игра, и изделия, които едновременно служат за пълноценно креватче. Ще ви разкажем за втората група.
Леките и компактни креватчета-кошарки могат да се сглобят много бързо, затова те са идеални за пътувания на гости или на вилата. В събран вид те се събират в чантата на колела, която е предвидена към тях. В стандартното изпълнение събиращото се креватче представлява едновременно кошарка и легло, което е снабдено с прозрачни стени, твърдо дъно и матрак със съответстващ размер. Колелцата са със спирачки и позволяват да преместите кошарката на мястото, което прецените, а при нужда да я направите неподвижна. Специалният защитен механизъм предпазва от самоволно движение на креватчето, събиране или пък разглобяването му. Всички такива креватчета се снабдени с маса за повиване с джобчета за нужните дреболии. Горният свалящ се етаж служи на новороденото да удобна люлка. А противонасекомната мрежа осигурява спокоен сън на детето дори и сред дивата природа. Благодарение на дъгите-закачалки, които лесно се махат, детето може да се изправя. Въглавницата от полиестер може лесно да се мие и пере.
Трябва да отчетете, че детето трудно ще вижда през дребната или ярка мрежа. Предпочитание трябва да отдавате на едрите мрежи в светли тонове.

КЪДЕ ЩЕ СЕ ПРЕОБЛЕКА?

Съмнения в целесъобразността на добре оборудваното място за повиване (преобличане) няма да има, ако отчетете факта колко пъти на ден ви се налага за изваждате подложката от креватчето, за да смените пелените и дрехите, да облечете и съблечете детето си преди и след разходка (или къпане), за хигиеничните процедури, гимнастиката, въздушните вани.
Ако в стаята е тясно, то тогава започват импровизациите. Детето свиква да спи в леглото на родителите си, повива се на бюрото или масата за хранене. Това е неудобно и за детето, и за майката, на която се налага да се навежда над него. Можете да изберете подходящ за вас вариант, който е съобразен с финансовите ви възможности и жилищната площ, който да ви служи и за повиване. При избора на оборудване за повиване обърнете внимание на здравината на свързване и закрепване, а също така и на комфортността на масата (дъски, етажерки, шкафове): достатъчно ли е просторно мястото за грижата за детето, има ли лавици за кремове, пудри, памперси, снабдени ли са с колелца. Стандартната големина на настилката за повиване (специална възглавница със специални ограждения, покрита с непромокаема тъкан) 800 х 600 мм, височина на бордовете - 80-100 мм. По-практични са масите, които имат не една, а поне две лавици за бельо.

Дъска за повиване

Това е най-икономичното приспособление за повиване. Основата на дъската може да бъде дървена с латексово покритие, което се мие лесно. При ползването й можете да застелете специален матрак (хипоалергенна постелка). Дъската е снабдена със странични стени и възглавничка.

Маса за повиване

Дъската за повиване на стойка, снабдена с дръжки, можете да сглобите на практика за няколко секунди. Във всяко положение тя заема малко пространство. Матракът има удобна възглавница. Тя се поставя на земята на принципа на триножника, затова при неравности на пода масата може да загуби устойчивост. Освен това място за памперсите, дрешките, пелените и кърпите не е предвидено. Затова често такива съоръжения са допълнени от ергономични ванички със специален отвор за изливане на водата и поставка за принадлежностите за банята.

Масата за повиване с ваничка

Тази маса (с размери 1000 х 900 х 600 мм) е идеална за просторна баня. Отчитайки, че масата ще се използва в помещение с повишена влажност, производителите ги правят от метал и пластмаса, материали, които не се боят от влагата и които се почистват лесно.

ШКАФ ЗА ПЕЛЕНИ

Названието говори само за себе си. Това е стационарна конструкция, която обединява в себе си скрин с чекмеджета за съхранение на вещи и повивна дъска с бордчета и матрак. Такъв шкаф е удобен с това, че всички детски вещи и козметика се намират под ръка. Височината на шкафовете е различна - можете да изберете просто такъв, който е подходящ за ръста на майката. Ако нямате място за широк скрин, можете да си купите модел с разглобяваща се или издърпваща се напред дъска. В разтегнато състояние дъската за повиване излиза над скрина, благодарение на което е много по-удобно да я ползвате, да отваряте чекмеджетата, без да се премествате от детето.

Скрин

Скринът напълно може да замени гардероба. Всички дрехи на детето ще се съхраняват отделно от дрехите на възрастните, което е много важно от хигиенична гледна точка. За по-голямо удобство скриновете са снабдени с колелца, а за безопасност и със спирачки.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Украсете дома си с оригинална мозайка

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Какво е автоимунно заболяване?

Имунната система има важната роля да предпазва организма от вредни фактори: по-често външни, но и вътрешни. Тази защита се изгражда сложно, чрез произвеждането на специфични вещества – антигени. При н...

Начало