Още рецепти » Настилките в градината

 Настилките в градината

Настилките - това е елемент присъстващ във всяко дворно пространство. Алеи и площадки, автомобилни подходи, стъпки в тревата - всички те са важен естетически и функционален елемент. Разработването на проекта за дворните настилки е сложен процес, при който решенията на проектанта са от огромно значение. Превръщането на обикновения плочник в декоративна рисунка изисква творчески подход, познания в областта на комбинаториката и композицията, добро познаване на материалите и технологиите. Как да изглежда настилката, от какви материали да бъде изпълнена тя? Разработването на детайла на настилките е решение, в което с помощта на различни по текстура и цвят материали, начин на обработка и подреждане се търси функционално и естетическо решение за оформяне на плочниците.

Линии, цветове и повърхнини преобразяват настилките

В настилките най-добре се четат линиите и повърхнините. Линиите от подредени един до друг еднакви елементи или просто получени от фугите на плочите, определят дали формите на настилката ще са строги, плавни или случайни. Вземете например линиите, получени от подреждането на естествен камък в свободни форми. Ако плочникът е изпълнен добре, красотата на настилката е в ювелирната плетеница от фуги между отделните плочи. Ако фугите обаче са големи, този ефект изчезва и настилката се превръща в замазан с цимент плочник. Оформянето на фигури в настилките най-добре се постига чрез използването на растер. Като материал за направата му могат да се използват бетонови или каменни блокчета, ивици от естествен камък, керамика и др. с широчина между 10 и 25 см.

Растерът позволява да се “нарисуват” фигурите

Целта на използването му, от една страна, е оформянето на фигури, а от друга служи като междинен материал при смяна на два цвята или повърхнини. Растерът в настилката помага да се избегне получаването на прекомерно големи полета от един и същ материал, което понякога води до загуба на мащаб в пространството и чувството за площаден характер на настилките. От чисто практическа гледна точка при самото изпълнение разделителните ивици помагат да се оформят контурите на отделните полета, които след това лесно се запълват със съответния материал.
При разработването на проекта за настилките подробно се разчертават и оразмеряват фигурите в настилката на отделен трасировъчен чертеж. Чрез сигнатура се показват използваните материали и цветове и се прилагат детайл и технология за полагането им. От изключително важно значение е да се подбере необходимият материал за изпълнението на плочниците. Той трябва да бъде естетически добре изглеждащ, функционален и органично да се вписва в околния ландшафт.

Разнообразието от материали ще задоволи всеки вкус

Най-масовият и популярен вариант са настилките от бетонови плочи. В днешно време на пазара се предлага разнообразен асортимент от бетонови плочи в различни форми, размери и цветове. За препоръчване е, ако сте се спрели на такъв вид настилка, да потърсите плочки от пресован, а не вибриран бетон. Причината е, че първите притежават много по-добри експлоатационни свойства. Те са относително дълговечни, мразоустойчиви, подходящи са както за пешеходни, така и за усилени автомобилни алеи. Освен бетонови плочи, приложение в градината намират и други изделия от бетон, каквито са различните видове унипаваж. Чрез своите разнообразни цветове и форми настилките от бетонов унипаваж притежават добър декоративен ефект и са често предпочитано решение в градината. Освен от бетон, плочките за дворни настилки могат да бъдат керамични или т.нар. клинкерни плочки. Разнообразието в текстура и цветово отношение при тях е много голямо и може да задоволи и най-взискателния вкус. Задължително е при този вид настилки да се съобразите с това дали са мразоустойчиви и дали повърхността им да е достатъчно грапава и отговаря на нашите климатични особености.

Каменните настилки - естествено красиви и винаги на мода

Безспорно настилките от естествен камък притежават изключителен декоративен ефект и здравина. Съществуват много видове естествен камък, които може да се намерят на нашия пазар - различни видове гранит, габро, мрамор и риолит, настилки от пясъчник или гнайс в различни цветове и много други. Всички тези материали намират приложение в градината. Цената им се определя както от вида на камъка, така и в зависимост от дебелината и неговата обработка. Настилките от естествен камък може да се направят както с оформени правоъгълни плочи, така и с плочи със свободна форма. И двата вида имат своето място в градината и се прилагат в зависимост от функционалното им предназначение или желанието на клиента. Добре е при подреждането на плочите от естествен камък фугата да не е по-широка от 2 см и да се залее с разтвор на 3-4 мм под повърхнината на плочника. Леко вдлъбнатата фуга има две предимства - функционално, защото като мрежа от каналчета отвежда дъждовната вода, и естетическо, защото сянката, която се образува между плочите, подсилва ефекта на рисунъка.

Паважите и калдъръмите подчертават градинския стил

Когато се говори за естествените каменни материали, задължително трябва да се споменат паважите и калдъръмите. Настилките от различни видове павета - гранитни или от пясъчник, са често предпочитани поради определено градинския им характер. Подредени в ивици или кръгове, те често присъстват като акцент в дворното пространство. Настилки от объл речен камък или мит филц също притежават безспорни декоративни качества. В много случаи те са предпочитан вариант и поради относително по-ниската си цена. Алтернатива на обикновеното бетоново покритие, от една страна, и имитация на настилка от различни видове паваж или естествен камък е станалият модерен напоследък щампован бетон. Щампованият бетон има своите предимства като здравина и бързина на полагане, разнообразие от цветове и текстури, но е по-подходящ за оформянето на обществени пространства. Ако все пак ви е омръзнало да говорим за камък и бетон, можете да обмислите и варианта за дървена настилка. Напоследък дървените настилки все по-масово се използват като алтернатива на традиционните материали. С тях се оформят веранди и тераси, а нерядко присъстват и като настилки под навесите за барбекю. Ако не можете да си позволите настилка от тиково дърво, което е най-подходящо за тази цел, алтернативен вариант е използването на обикновена иглолистна или широколистна дървесина, обработена с дълбоко проникващи защитни импрегнанти.

Бордюрът прави настилката по-здрава и с дълъг живот

За подчертаване на линията на алеите и когато се търси ефектът на отделянето от тревните площи, страните им може да завършват с градински бордюр. Освен че има чисто естетическа функция, градинският бордюр служи и за защита на настилката от слягане и напукване. Добре е, ако той се изпълни на едно ниво с прилежащия терен. Тогава преходът между настилката и тревната площ е плавен, а и отвеждането на дъждовните води става по-лесно. Като материал за изпълнение могат да се използват готови бетонови бордюри, дялани или бичени каменни блокчета, едри гранитни павета и др. В много случаи се използва и т.нар. скрит бордюр, който всъщност представлява бетонова ивична основа в краищата на алеята, която остава скрита под настилката. Разнообразието на материали, цветове и начини на полагане дава възможност да се постигнат разнообразни и ефектни решения. Интересни и нетрадиционни могат да се получат настилките, когато при разработването им се търси не само декоративната рисунка, а определена тематика. Настилки, имитиращи река, където подредените по определен начин камъни имитират водното течение, а отделни плочи преминават като стъпки през водата, или пък стая на открито с подредени като паркет плочи. А защо да не постелете алея като черга? Добрият резултат винаги е налице, когато желанието за неповторимост и оригиналност е подкрепено с фантазия и стил.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Вашите вкусотии с дреболии

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА Пилешки дробчета по селски Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, олио, сол, черен пипер, магданоз, 3-4 скилидки чесън. Нaчин на приготвяне: Измиваме др...

Килимът на цветята в Брюксел

1971 година се счита за годината, когато за първи път е създаден цветен килим на прочутия Голям площад (Grand Place) в центъра на Брюксел. Килимът е проектиран и изработен от ландшафтния архитект Е. С...

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Начало