Още рецепти » Мама отива на работа

 Мама отива на работа

Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени?
Повечето майки предпочитат да съчетаят дома с кариерата, още повече, че това не е толкова нереална задача. Нашите баби изобщо не са се страхували да раждат без да се откъсват от работата и само след няколко месеца, даже седмици след раждането, са се връщали в работата си – законът не е позволявал повече да стоят при детето. Вие ще се учудите, но в много западни страни ситуацията е подобна. В Германия например платеният отпуск по майчинство е 14 седмици, във Франция – 16, във Великобритания – 26, а в САЩ изобщо няма такава отпуска.

Часът на раздялата вече е близко

На нас, за разлика от бабите ни и американките, ни е провървяло много повече – цели 2 години. Именно толкова време на майката се пази работното място. Въпреки това често се налага жените да се върнат към службата по-рано. От една страна – поради недостиг на пари, от друга – поради лоши отношения със съпруга (много от мъжете стават тирани, когато жената остава дълго вкъщи), трето – поради умора от грижите за детето – което е тежък труд! Четвърто – заради потребността от самореализация и творчество.
Обаче психолозите съветват да не се изхожда само от личните интереси, но и от интересите на детето. По тяхно мнение жената трябва да започва работа от момента, когато малкото същество вече е готово да се откъсне от мама – а това обикновено става между втората и третата година. Крайно болезнено приемат раздялата с майката децата до годинка. В първите месеци от живота в малката душица се формира базовото чувство на доверие към света. С други думи, ако мама го храни, прегръща, целува, сменя памперсите, детето е доволно от живота. Ако тя отсъства, бебето може да стане неспокойно, капризно, да отказва храната, лошо да спи и често да боледува, сигнализирайки с това, че с него не всичко е наред. Особено са привързани към майката децата между 7 и 10 месеца и към 2,5 години. Те правят истерии даже, ако майката само е отишла в другата стая. Ясно е, че тези срокове са твърде условни – много бебета благополучно минават „лошите” периоди, обаче психолозите съветват за по-внимателно отношение към чувствата на бебето – това ще облекчи процеса на раздяла и на двамата.

Детска градина, гледачка, баба…

В момента, в който вие решите да тръгвате на работа, възниква проблемът – при кого да оставите детето. Смятате, че то вече е достатъчно самостоятелно. Дайте го в детска градина. Само спазвайте принципа на постепенност: отначало го водете само за времето на разходка, след това за половин ден и чак след като вече добре се адаптира, може да се оставя в компанията на връстниците за цял ден. Каква градина да изберете е според вкуса и финансовите възможности. Ако се налага отиването на майката на работа преди навършването на три годинки, може детето да се даде на ясли, да се вземе жена вкъщи, или да се остави на баба си. Най-комфортно за детето би било да бъде при баба.

За да не бъде мъчително болезнено

Психолозите утвърждават, че по-голямото болшинство от работещи майки изпитват силно чувство за вина, затова, че са пожертвали детето заради собствените си амбиции и интереси. Те мислят, че добрата майка трябва през всичкото време да бъде в семейството, а не в офиса, даже, ако жената няма друг изход (например сама отглежда детето си). За да изкупят греха си жените обсипват детето със скъпи играчки и лакомства, изпълняват всеки каприз, без да се замислят за това, че отглеждат егоист. Детето много бързо усвоява начина да манипулира майка си.
Още един популярен начин за изкупуване на вината – опит да станеш идеална майка. Като резултат – нервен срив и изводът: невъзможно е да бъдеш бизне8с-лейди и в същото време да кърпиш чорапите на децата.

Можете ли да се освободите от вътрешните терзания?

• Ако вие сте твърдо убедени, че решавайки да започнете работа сте постъпили правилно, по-често повтаряйте фразите: „Което е добро за мен, добро е и за моето дете”. Иначе малкото дете ще се чуди защо мама всеки ден ходи в офиса, а при това твърди, че иска да стои вкъщи. Затова преди да отидете при колегите, честно си отговорете, искате ли го това в действителност.
• Не се измъчвайте с угризение на съвестта за това, че за вас е важно не само семейството, но и кариерата. Да бъдеш активна и успешна жена – съвсем не е лошо.

Много деца, особено подрастващите, се гордеят със своите делови майки.

Както твърдят психолозите, вашата страст към кариерата може да се обясни с подсъзнателни причини. Ако вие приличате на баща си – на вас ви е близък неговият образ в живота, постъпките, мислите, то по-скоро ще ви бъде трудно да се затворите в кухнята. Ако се асоциирате с майка си, от вас ще се получи идеална стопанка, майка на семейството и жена.

Пътят по кариерната стълбица може да бъде трънлив.

• Докато детето е малко или често боледува, опитайте да минете на половин работен ден или да намерите работа на смени. Австралийски учени провели широко мащабно изследване, в хода на което се изяснило, че най-здрави деца израстват при майките, които работят на непълен работен ден.
• Не лош вариант е надомната работа. Това е напълно по силите на преводачи, масажисти, бръснаро-фризьори и т.н.
• Ако вие стоите в офиса от първия и до последния звънец на телефона, постарайте се цялото свободно време да отделяте на детето. Оставете битовите работи за почините дни. Или помолете някого от близките да ви помогне, а самите вие бъдете заедно с детето. И по-често прегръщайте и целувайте малката душица, за която са много важни ласките на мама. Говорете му, че отивате да спечелите парички. Разбира се, това не е за него аргумент. То иска мама, а не вашите пари. По-добре е да му кажете нещо от типа: „Аз знам, че ти е тъжно, но ние скоро ще се видим и ще направим нещо много интересно”.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Цветна светлина в дома

Цветната светлина въздейства много по-силно на нашите сетива, отколкото ярките стени или предмети. С едно щракване на копчето тя е способна да промени нагласата ни, да активизира или, обратното – да з...

Симуланти ли са хипохондриците?

Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...

Аристократичният блясък на Будапеща

Следите на този изумителен град се губят в дълбоката древност, но съвременният му блясък очарова туристи от целия свят. Неслучайно много обекти в града са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното ку...

Така – цветето-прилеп

Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници, има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодиш...

Начало