Още рецепти » В каква поза спи детето?

 В каква поза спи детето?

Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му.

По гръб

То заема средата на леглото. Спи с леко разтворени крака и ръце, отпуснати до тялото или вдигнати нагоре. Китките са свободни, главата може да е леко отметната назад.

Какво означава?
Езикът на тялото издава наличието на пълно душевно равновесие. Хлапето възприема нещата наоколо такива, каквито са и се чувства в безопасност, понеже знае, че може да разчита на близките си хора. Дори да изпитва лека несигурност от време на време, то е способно да я преодолее. Сгънатите в лактите ръце, повдигнати до главата, изразяват радост от живота -така спят най-малките деца с безметежен характер.

По корем

Простряно върху леглото, с изпънати крака и ръце, спуснати край тялото или повдигнати над главата, детето сякаш иска да заеме колкото се може повече пространство, да го обсеби и контролира.

Какво означава?
Ранимост, уязвимост, потребност от самозащита. Малчуганът се бои от промените, държи всичко да става така, както иска, не може да прикрива емоциите си. Ако заспива по диагонал в леглото, притесненията му са още по-големи.

На „колене"

То буквално е коленичило, дупето му е повдигнато, а главата - сякаш забита във възглавницата.

Какво означава?
Протест - хлапето или се опълчва срещу нещо сънувано, или пък изразява несъгласието си с реалността. Нежеланието му да заеме хоризонтално положение показва категорично, че няма да отстъпи и ще се бори да се наложи.

На кълбо

Малкото човече се е свило в ембрионална поза - ръцете му покриват лицето, а сгънатите в коленете крака почти докосват брадичката.

Какво означава?
Търси спасение от трудностите, с които не може да се справи само. Колкото по-свито е тялото му, толкова по-неспокойно се чувства, а ако на всичко отгоре е покрило главата си със завивката - има нужда от недостъпно за другите убежище. Позата е вик за помощ, отправен към родителите. Само от тяхната обич и разбиране зависи дали наследникът им ще преодолее страховете, които го измъчват.

Настрани

Краката са леко сгънати в коленете, ръцете са пъхнати под главата или едната от тях е изпъната. Тялото се чувства комфортно.

Какво означава?
Уравновесеност и сигурност. Малчуганът се е приспособил безпроблемно към заобикалящата го действителност. Ако крайниците са разположени симетрично, той дори се радва на изненадите, които му носи всеки нов ден.

Обърнете внимание:

• Свитите ръце са знак за самоотбрана, агресивност, враждебност.
• Ако едната е сгъната в лакътя, а другата - отпусната, налице е конфликт във взаимоотношенията с другите хора.
• Насън прикриват лицето си деца, които искат да се защитят от нещо.
• Зависимото хлапе спи, като държи нещо - плюшена играчка или ръба на леглото. През деня намира опора в родителите си, но се страхува да не я загуби.
• Малчуганите, неспособни да изразят открито своите желания, обгръщат рамене с ръцете си.
• Крака сгъват децата, които изпитват силно психическо безпокойство.
• Единият крак е изпънат, а другият - сгънат: позата издава вътрешна борба.

Автор: Диана Василева

Представяме Ви:

Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...

Тибетски рецепти за бъбреци

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Мебели-скривалища

Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., I част.

АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...

Начало