Още рецепти » В каква поза спи детето?

 В каква поза спи детето?

Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му.

По гръб

То заема средата на леглото. Спи с леко разтворени крака и ръце, отпуснати до тялото или вдигнати нагоре. Китките са свободни, главата може да е леко отметната назад.

Какво означава?
Езикът на тялото издава наличието на пълно душевно равновесие. Хлапето възприема нещата наоколо такива, каквито са и се чувства в безопасност, понеже знае, че може да разчита на близките си хора. Дори да изпитва лека несигурност от време на време, то е способно да я преодолее. Сгънатите в лактите ръце, повдигнати до главата, изразяват радост от живота -така спят най-малките деца с безметежен характер.

По корем

Простряно върху леглото, с изпънати крака и ръце, спуснати край тялото или повдигнати над главата, детето сякаш иска да заеме колкото се може повече пространство, да го обсеби и контролира.

Какво означава?
Ранимост, уязвимост, потребност от самозащита. Малчуганът се бои от промените, държи всичко да става така, както иска, не може да прикрива емоциите си. Ако заспива по диагонал в леглото, притесненията му са още по-големи.

На „колене"

То буквално е коленичило, дупето му е повдигнато, а главата - сякаш забита във възглавницата.

Какво означава?
Протест - хлапето или се опълчва срещу нещо сънувано, или пък изразява несъгласието си с реалността. Нежеланието му да заеме хоризонтално положение показва категорично, че няма да отстъпи и ще се бори да се наложи.

На кълбо

Малкото човече се е свило в ембрионална поза - ръцете му покриват лицето, а сгънатите в коленете крака почти докосват брадичката.

Какво означава?
Търси спасение от трудностите, с които не може да се справи само. Колкото по-свито е тялото му, толкова по-неспокойно се чувства, а ако на всичко отгоре е покрило главата си със завивката - има нужда от недостъпно за другите убежище. Позата е вик за помощ, отправен към родителите. Само от тяхната обич и разбиране зависи дали наследникът им ще преодолее страховете, които го измъчват.

Настрани

Краката са леко сгънати в коленете, ръцете са пъхнати под главата или едната от тях е изпъната. Тялото се чувства комфортно.

Какво означава?
Уравновесеност и сигурност. Малчуганът се е приспособил безпроблемно към заобикалящата го действителност. Ако крайниците са разположени симетрично, той дори се радва на изненадите, които му носи всеки нов ден.

Обърнете внимание:

• Свитите ръце са знак за самоотбрана, агресивност, враждебност.
• Ако едната е сгъната в лакътя, а другата - отпусната, налице е конфликт във взаимоотношенията с другите хора.
• Насън прикриват лицето си деца, които искат да се защитят от нещо.
• Зависимото хлапе спи, като държи нещо - плюшена играчка или ръба на леглото. През деня намира опора в родителите си, но се страхува да не я загуби.
• Малчуганите, неспособни да изразят открито своите желания, обгръщат рамене с ръцете си.
• Крака сгъват децата, които изпитват силно психическо безпокойство.
• Единият крак е изпънат, а другият - сгънат: позата издава вътрешна борба.

Автор: Диана Василева

Представяме Ви:

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Летни мусаки

Вегетарианска мусака Прoдукти: 1 кг картофи, 2 патладжана, 2 тиквички, 4 домата, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, риган, 1 чаша леща, 1 дафинов лист, сол на вкус. Нaчин на пригот...

Паркът Гюел и фантазиите на Гауди

Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...

Течните тапети

Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...

Начало