Още рецепти » Да си направим алпинеум

 Да си направим алпинеум

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декоративността на камъните. Модерните интерпретации на алпинеума – скалният кът и каменната градина, са много по-лесни за осъществяване. Наред с растения, родом от алпийския и субалпийския високопланински пояс, се садят и други, които само напомнят по вид алпийските. Днес алпинеумите не са загубили очарованието си заради екзотиката, която внасят в ландшафта. И въпреки, че името алпинеум се оказва доста устойчиво и остава в употреба, в повечето случаи става дума просто за ефектна композиция от камъни и цветя.

Изграждането на алпинеум не е проста работа

Каменната градина, която символизира алпийска планина, може да се създаде на парцел с най-разнообразен релеф. Направата й изглежда на пръв поглед доста проста работа. Но само на пръв поглед. Композицията от камъни и растения трябва да се впише органично в околната среда, за да не заприлича на насип с нахвърляни камъни. Естествено, най-логично е алпинеумът да е разположен на склон. Но какво да правят собствениците на равни дворове? Решение има – изкуствено хълмче сред „алпийска ливада”. Ако теренът има естествен наклон или представлява неголямо възвишение, може да изградите подпорна стеничка, която да послужи за основа на скалната градинка. Тези, които не разполагат с достатъчно площ, препоръчваме да си направят мини каменна градинка.

Къде да го поставим

Планирането на алпинеума зависи непосредствено от цялостния художествен замисъл на ландшафтната композиция. Той трябва да „диша” свободно и около него да има достатъчно място за доброто му възприемане. Скалният кът трябва да е ориентиран към любимото място за отдих на стопаните – например, беседка, тераса, кът за почивка. Добре би било да се вижда от прозорците на къщата. Друг вариант е да го поставите в отдалечената и спокойна част на парцела и около него да създадете интимна зона, защитена от любопитни погледи. Не върви в близост да е овощната или зеленчуковата градина. Сенчестите площи също не са подходящи, защото повечето от високопланинските растения обичат слънцето. Мястото трябва да се огрява поне 2-3 часа през деня. В интересни каменни кътове могат да се превърнат и сенчестите места. Само че в този случай изборът на растения е по-ограничен. Алпинеумът не трябва да е под големи широколистни дървета. През есента, по време на листопада, трябва постоянно да отстранявате падналите листа, за да не „задушат” някои от растенията.
Видовете, които се отглеждат в алпинеума, са атрактивни почвопокривни, стелещи се и нискорасли. Добре е да предвидите пътека, за да им се наслаждавате. В съчетание с изкуствено езерце, ручей или водопад (при стръмен терен) подобни каменни групи стават особено декоративни и привлекателни.


Материалите

Камъните

Композицията се прави от камъни, които са еднакви по фактура и конфигурация – или закръглени речни камъни (валуни), или големи обемисти камъни с разнообразна форма и размер от планински породи (вторият вариант според нас е по-подходящ). Важно е камъните да се подберат правилно по цвят. Желателно е да избягвате излишната пъстрота, която се появява при използване на камъни от различни породи и цветове. Най-красивите каменни градини се получават при използването на меки скали – варовик или пясъчник. Съществен недостатък на порестите камъни е, че те бързо се разрушава на открито. Затова пък в пукнатините и дупките им прекрасно се вкореняват растения. Разположението на камъните трябва да се обмисли добре, за да се достигне максимална достоверност с алпийския оригинал. Поставят се на съответните места по предварително изработен план и се вкопават в земята на достатъчна дълбочина, за да са стабилни. Добре е да приличат на случайно показали се на повърхността скални породи, а не на хаотично струпани камъни.
Набавянето на красиви камъни с различен размер е тежка работа в буквалния смисъл, особено на по-големи екземпляри. Може да ги съберете от околността или да ги купите от специализираните магазини. Аранжирането им изисква проява на художествен вкус – не ги подреждайте симетрично или на равни разстояния. По-големите поставете в основата на хълмчето, а по-малките по-високо. Център на композицията може да бъде красив голям камък. Не трябва да покривате цялата площ с камъни – на места те може изобщо да липсват. Освен това, трябва да има къде да насадите растенията. След като поставите камъните, почвата около тях трябва да се трамбова, за да се избегнат въздушни кухини и нежелани слягания впоследствие.

Растенията

Във вашата малка алпийска планина могат да растат и цветя, и храсти, и дървета. При избора на растенията основният принцип е те да са нискорасли и по възможност декоративни през цялата година. Почвата се подбира в съответствие с изискванията на вида – за едни е подходяща песъчливата, за други – с повече торф. При засаждането преценете особеностите на всеки вид – колко място му е нужно, за да се развива добре, колко високо ще стане и няма ли да закрие другите растения. След засаждане полейте обилно мястото с вода. Върху пръстта може да насипете слой от 3 сантиметра ситен мраморен „грис” – дребните камъчета ще пазят растенията от прорастване на плевели и ще задържат влагата.

Дренажът

Дренажът е важно условие за правилното отглеждане на скалните растения. Те обичат лека камениста почва, в която няма излишък от влага. Направата на дренаж на алпинеума трябва да създаде условия на растеж, близки до естествените. Преди да поставите камъните или да натрупате пръст за хълмчето, настелете слой от чакъл или счукани керемиди. Върху него насипете пласт от пясък и най-отгоре пръст. Това е достатъчно, за да се отвежда водата и да не се задържа.

Изберете си модел

Предлагаме ви четири „модела” алпинеуми, подходящи за различни видове парцели, които да ви вдъхновят в творческата дейност .


Каменна градина сред „алпийска ливада”

Ако мястото, с което разполагате е абсолютно равно като тепсия, ще го разнообразите с живописно алпийско хълмче. То се явява доминанта сред равното зелено поле на ливадата. Размерите му не трябва да са големи - максимум 3,5 х 4 м и височина 1,3 м. За направата му изберете камъни от пясъчник с кафяво-бежов цвят. Подберете ги не особено големи. Така пренасянето им не изисква сложна механизация и ще можете да се справите само с градинска количка. За да подсилите ефекта от алпинеума непосредствено до него изкопайте изкуствено езерце.
Строителството на хълмчето започва с определяне на външните размери и насипването на цялата площ с пясъко-чакълена смес. Върху нея поставете декоративните камъни. Първата редица камъни обикновено се подрежда по външния контур на хълмчето, следващите се изкачват към центъра. Най-отговорната част е оформянето на върха. Като правило там се поставят най-красивите камъни, изпъкващи по цвят, фактура и рисунък на жилите.
Между камъните оставете свободно място за растенията. Засаждането им е заключителен етап в направата на алпинеума. Подгответе мястото като премахнете чакъла, след което запълнете дупките със специално подбрана по състав плодородна пръст. Повърхността на почвата посипете със ситен каменен филц, който предпазва корените от пресъхване, а почвата – от отмиване при силни дъждове. Пикът на цъфтеж на растенията, подбрани за този алпинеум, е в началото на лятото, но засадените планински бор, хвойна, бял бор (Pínus sylvеstris) и др. иглолистни, изглеждат красиви и през зимата. Най-големите дупки за засаждане изискват иглолистните и листопадните храсти (около 30 см), за сукулентните и покривните многогодишни растения са достатъчни и цепнатини между камъните. Красиво комбинирани са Spiraea japonica Firelight, студоустойчив красив цъфтящ храст с височина 30-40 см, церастиумът (Cerastium tomentosum) - многогодишно тревисто вечнозелено растени със сребристи листа и бели блестящи цветове. Дебелецът (Sempervivum tectorum) се чувства чудесно в ямичките и пукнатините на големите камъни.

По склона на хълма

Съвсем друг характер има каменната градина, разположена на естествен склон в градината. Многоцветието на алпийската ливада тук отстъпва място на монохромната строгост на горския планински пейзаж. Тъй като градината е издържана в живописен английски стил, алпинеумът е проектиран далеч от къщата, скрит сред дървета. Не липсва и водната площ – малък водоем в основата на хълмчето. Около него е създадена самостоятелна зона за отдих с малък плаж, посипан с чакъл, покрай бреговата линия.
Теглото на камъните в тази композиция е около 70 тона. Ясно е, че за разтоварването им и за поставянето им по местата е нужна помощта на кран. Основата на хълма е подсилена с фундамент – стоманобетонна плоча, върху която е насипана смес от пясък и чакъл.
Растителното оформление е от нискорасли форми иглолистни дървета и храсти и почвопокривни многогодишни растения. Предвидена е пътека за разходка около хълмчето и по камъните му, за да се любувате на цветята.
В цепнатини между скалните блокове са засадени церастиум с лек каскаден ефект, хвойна Сабина „Тамарицифолия” (нисък храст с хоризонтални клонки) и хвойна „Андора Компакт”, клек (Pinus mugo var. Mughus – много бавно растящо джудже). Сред камъните се подават съцветията на сенчестата каменоломна Интересна идея е създаването на „алея на здравето”, оформена от лечебни растения - стелеща се мащерка, лайка, различни видове тлъстига (седум), паричка (Bellis perennis), див карамфил.

Алпинеум – подпорна стена

Подпорната стена е идеална при наклонен терен за направата на „вертикална” скална градина. Важно условие е ориентацията на каменната стена на юг, защото дебелата сянка ще промени цвета на листата и цветовете. Върху такава стеничка или между камъните й може да насадите нискостъблени, бавно растящи видове, каскадни или приземни многогодишни – обриета, естрагон, калуна, тлъстига (седум), ерика грацилис, ниска хвойна и др. Изграждането на алпинеум-стена се различава от направата на обикновена подпорна стена. Тук не се използва варов или циментов разтвор за закрепване на камъните – това ще наруши развитието на кореновата система на растенията. Камъните се редят върху фундамента с помощта на „хранителна” пръст. Тя се настила върху всеки ред камъни. За да стане стената здрава и устойчива, изградете я от плоски каменни плочи и я направете наклонена под ъгъл спрямо основата.

Мини алпинеум

В малък по площ и гъсто залесен двор вашата малка алпийска планина ще изглежда не особено привлекателна. Ако не разполагате с достатъчно площ и изграждането на класически алпинеум е неуместно, направете си алпинеум в декоративен контейнер. За целта се използват красиви глинени или каменни съдове с голям обем. Добра работа ще свърши ненужното бетонно корито, останало от старата дворна чешма. Трябва само да го облицовате с камък. Поставете мини-алпинеума в зоната за отдих – на терасата, до басейна, пейката или навеса. Камъните подберете по-малки, съразмерни със съда и съчетаващи се цветово с него. Главното е да ги подредите с вкус. Комбинирайте ги с бавнорастящи видове растения.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Какво причинява детския церебрален паралич?

Травми по главния мозък по време на бременността може ли да предизвикат появата на болестта? Вярно ли е, че тя може да порази не само децата? Ст. Я. от И. Състояния, които са близки до церебрал...

Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Кованото желязо – автентичност и сантимент

Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...

Внимание: опасност вкъщи!

Най-много нещастни случаи сред децата до 5-годишна възраст стават в собствения им дом. Как да ги избегнете? В кухнята Опасностите: домакински електроуреди, режещи предмети, съдове с гореща в...

Начало