Още рецепти » Консервиране на череши

 Консервиране на череши

Компот от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон.

Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сироп. Вадим лимона, оставяме сиропа да поизстине и заливаме черешите. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 10 мин.

Сладко от череши

Прoдукти: 1,2 кг череши без костилките, 1 кг захар, 200 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина

Нaчин на приготвяне: Черешите посипваме със захарта и ги оставяме да престоят 5-6 часа. Прецеждаме сока, добавяме водата и варим сиропа до полусгъстяване. Добавяме плодовете и варим до нужната гъстота. Прибавяме лимонената киселина, сваляме от огъня, отстраняваме пяната и наливаме в сухи буркани.

Сладко от череши с гликоза

Прoдукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 300 г гликоза, 750 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 прах ванилия

Нaчин на приготвяне: Изчистваме черешите от костилките. От водата и захарта варим гъст сироп. Отстраняваме сиропа от огъня и изсипваме черешите. След като се напоят добре със сироп, продължаваме варенето до сгъстяване на сладкото. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме гликозата и лимонената киселина. Ванилията добавяме преди да разсипем сладкото в буркани.

Мармалад от вишни и череши

Прoдукти: 1 кг вишни, 1 кг череши, 1,5 кг захар, 50 г коняк

Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките и ги смиламе в месомелачка. Слагаме половината захар и ги варим. След като кипнат, добавяме останалата захар и варим до нужната гъстота. След като изстинат, добавяме коняка, разбъркваме и насипваме в буркани.

Конфитюр от ягоди и череши

Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг череши, 11/2 кг захар

Нaчин на приготвяне: Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тавата, отстраняваме от огъня и изсипваме конфитюра в сухи и затоплени буркани.

Натурален сок от череши

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Сироп от череши

Прoдукти: 3 кг череши, 2 л вода, 10 аспирина, 3 пакетчета лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа, прецеждаме и на 1 л сироп слагаме 1,5 кг захар. Периодично разбъркваме в продължение на няколко дни - до пълното разтваряне на захарта. Наливаме готовия сироп в бутилки. Не го варим.

Ликьор от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 1 л ракия, 1 л захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на черешите и заливаме плодчетата с ракията, така че да бъдат покрити. Оставяме да престоят 2 седмици, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме, като изстискваме черешите. Прибавяме захарния сироп и разбъркваме. Отново прецеждаме през плътна марля и наливаме в бутилки, които затваряме много добре. Държим на студено 5 месеца преди да консумираме.

Ликьор от череши и вишни

Прoдукти: равни количества вишни и череши, на 3 л сок - 4 л спирт или силна ракия, захар на вкус
Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните и черешите от костилките и ги намачкваме. Слагаме ги в буркан, насипваме ги със захар и ги оставяме на слънце. Когато захарта се стопи, наливаме алкохола. След седмица прецеждаме и наливаме в бутилки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., II част.

РИЗА 25 ЕВ - ПШЕНИЦА: брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondite) - 50 мл/дка. ЛОЗЯ: брашнеста мана (Uncinula necator) - 40 мл/дка. РИЗА 20 ЕК - Пшеница, Овес...

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Вашите рецепти за лютеници и туршии

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...

Начало