Още рецепти » Цветотерапия

 Цветотерапия

Синьото е любимият ви цвят. Ако можехте, бихте боядисали света в него. В действителност обаче почти всичките ви дрехи са черни, стените на апартамента ви са бледорозови, а колата червена. Все не можете да срещнете подходящия мъж, вечер не ви се прибира вкъщи и постоянно се сблъсквате с хиляди проблеми... Мислите си, че това няма нищо общо с цветовете - грешите!
С помощта на науката, наречена цветотерапия, можем да подобрим живота си. Как ли? Като променим цветовете, които ни заобикалят. Още древните египтяни са носили дрехи в различни нюанси в зависимост от това, с какво се занимават и къде живеят. Ранните цивилизации на инките и майте използвали различните цветове, за да въздействат върху настроението на околните. Сега, в началото на третото хилядолетие, цветотерапията е едно от най-бързо развиващите се направления на алтернативната медицина. Появява се дори цветопунктура подобно на акупунктурата, като иглата се заменя с лъч цветна светлина.
Цветовете възникват благодарение на трептенията на светлината - всеки цвят има определена честота и е източник на енергия, която кара въздуха да вибрира с различна скорост. Тези трептения са толкова силни, че много слепи хора различават цвета на даден предмет само с едно докосване. Най-висока честота на трептене има червеният цвят, затова се асоциира с енергия, дори гняв, ако е прекалено интензивен. При синия е значително по-ниска - това обяснява успокояващото му действие. Целта на лечението с цветове е да уравновеси енергията на душата и тялото. Всеки човек постига хармония по свой начин. Вие може би трябва да носите бяло, да помислите за нещо розово или да пиете оранжево... Ще ви помогнем да направите първите крачки в правилната посока.

Накарайте цветовете да работят за вас

Освежете сексуалния си живот

Червеният и малиновият цвят усилват желанието и при мъжете, и при жените, подобряват циркулацията на кръвта, дават сила и енергия. Това не означава, че на среща с любимия трябва да изглеждате като пожарна, достатъчен е един ярък акцент.

Погрижете се за кариерата

Жълтото е цветът на интелекта. Не прекалявайте обаче с него - едва ли колегите ще ви уважават повече, ако всеки ден изглеждате като току-що излюпено пиленце. По-добре сложете на бюрото си ваза с нарциси или под тъмния костюм носете лимонова блуза. Жълтото е цветът на жизнените сили, даже в малки количества то ви прави по-мъдри, повишава творческите способности и подобрява концентрацията. Ако ви се налага да работите вечер, непременно си купете настолна лампа с жълт абажур.

Лекувайте нараненото си сърце

Цветотерапевтите препоръчват зеленото и розовото за постигане на душевна хармония и най-вече за лечение на сърдечни рани. Розовото определено повдига самочувствието и предразполага околните. След мъчителна раздяла се опитайте да погледнете на света през „розови очила". Бившият ви приятел обаче е колега от службата и това ужасно ви изнервя, мислите си, че всички злословят зад гърба ви. Класическият начин на защита е да си представите, че сте затворени в цилиндър от розова светлина със златно по края и никой не може да пробие тази преграда. Изпитана техника за бързо възстановяване.

Повдигнете настроението си

Съчетанието на зелено и оранжево е залог за здраве и щастие. Напълнете дома си със зелени растения с големи листа, а на стената окачете ръждиво-оранжево пано. На масата поставете купа с портокали. Бледозелени завеси с оранжеви орнаменти в хола ще повдигнат настроението и тонуса ви.

Отпуснете се

Изберете синия цвят. Обзаведете леглото си със синя възглавница или гълъбово одеяло. На стената в хола окачете картина с морски пейзаж. Синьо-виолетовото облекчава болезнената менструация, а синьо-зеленото стимулира имунната система. Ако не можете да заспите, представете си нещо голямо и тъмносиньо - например море. Това ще ви осигури дълбок и спокоен сън. Внимавайте: не прекалявайте със синьото, защото ще се отпуснете до такава степен, че няма да ви се става от дивана. Щом се почувствате развълнувани, незащитени, ще ви помогне черният цвят - той също притежава успокояващ ефект. Макар да е смятан за символ на злото, в действителност това е защитният цвят на нощното небе и неслучайно е любим на половината човечество.

Цветове и професия

Според специалистите всеки човек притежава невидими енергетични центрове, наречени чакри. Различните цветове им оказват силно влияние - те влияят върху здравето, мислите, настроенията ни. Когато имате професионални и лични проблеми, вместо да се депресирате, постарайте се да откриете цветовете, които ви влияят благотворно, за да подходите към работата и личния си живот по нов начин.

Цветът на вашата душа

Помислете кой цвят харесвате най-много за дрехи или за интериора вкъщи. Това е цветът на вашата душа, който говори не само за личността ви, но и предупреждава за евентуални житейски трудности.

Розово

Вие сте любяща и нежна натура, но се чувствате слаба и незащитена, ако в любовния ви живот не всичко е така, както искате да бъде. Научете се да обичате себе си!

Зелено

Активни и практични, никога не разчитате на чужда помощ. Добронамерени, готови да услужите на всеки. Привлича ви спокойният и подреден живот.

Сиво

Смятат ви за доста затворена личност - не се месите в нищо и не искате никой да се бърка в личния ви живот. Внимавайте да не останете самотна до края на дните си.

Виолетово

Притежавате силна интуиция, изпълват ви дълбоки чувства и желания. Обикновените хора не ви интересуват, вълнуват ви само романтични герои. Има опасност околните да ви помислят за високомерни.

Черно

Упорити и дисциплинирани, понякога сте прекалено независими и не се поддавате на влияние. Това обаче невинаги е най-добоата зашита.

Синьо

Умни и уверени в себе си, вие сте свикнали сами да взимате решения. Иска ви се да сте обградени от спокойни хора, които да се отнасят добре с вас.

Жълто

Интересна, активна, стимулираща околните личност. Преливате от жизненост, не се плашите от трудности и проблеми.

Бяло

С добър и уравновесен характер, вие сте оптимисти, настроени винаги позитивно. Пред вас са отворени широки хоризонти - с бялото всичко е възможно.

Автор: Людмила Ковачева

Представяме Ви:

Главоболието при децата

Преди време се смяташе, че главоболие при малки деца не може и не бива да има. А сега все по-често са оплакванията от болки в главата дори от 2- и 3-годишните. Ако главоболието не е свързано с остър ...

Лъчелечението

- Ако диагнозата е поставена навреме, лъчелечението разрушава туморните клетки – коментира д-р Веселина Първанова, ръководител на клиниката по лъчелечение в СБАЛО. - Д-р Първанова, в кои области ...

Септемврийски грижи за цветните лехи

През септември грижите, които трябва да положите за многогодишните растения, не са сложни. Поддържайте почвата около тях в рохкаво и чисто от плевели състояние. Прецъфтелите многогодишни цветя трябва ...

Пролет иде - засаждайте вече лозите

Още при първа възможност. Стига температурата да се задържа над нулата и почвата да не е много влажна. Не че отложите ли за в по-късна пролет, например през април, ще претърпите пълен неуспех. И тогав...

Начало