Десерти с крокан
Парфе с крокан
Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и захарта и слагаме сместа на огъня. Щом сместа кипне, сипваме нишестето, размито в малко вода. Варим, докато сместа се сгъсти и прибавяме натрошения крокан. Изчакваме да изстине и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Накрая прибавяме разтворения в малко топла вода желатин. Подреждаме бишкотите в квадратна тавичка, поръсваме ги с рома и заливаме с желиращия крем. Оставяме на хладно парфето да желира. По желание поръсваме с настърган шоколад или украсяваме със захаросани бадеми.
Бишкотена торта с крокан
Блат: 2-3 пакетчета бишкоти, целувки;
Крем: Разбъркваме 4 яйца с 11/2 ч. ч. захар на пясък на слаб огън. При непрекъснато бъркане прибавяме 4 с.л. какао и 2 ванилии. След като сместа се посгъсти го оставяме да изстине, като в началото бъркаме непрекъснато. Отделно разбиваме 250 г масло на пухкав крем. При непрекъснато бъркане към млякото малко по малко прибавяме от яйчния крем. Ако случайно сместа се пресече, слагаме съда на пара над вряща вода без да опира във водата и бием непрекъснато, докато получим гладък крем.
Крокан: Карамелизираме до светлокафяво 1 ч. ч. захар, прибавяме 1 ч. ч. орехи, разбъркваме и изсипваме в чиния, намазана с масло. След като изстине, счукваме в хаван.
Потапяме бързо бишкотите в 1к.ч. прясно мляко с 1 с.л. ром. Намазваме с крем на гладката страна и веднага навиваме. Поставяме първата бишкота в средата както е завита и около нея навиваме другите. Отгоре намазваме с крем и поръсваме с крокан. Върху кроканта нареждаме целувките, срязани по дължина. Намазваме отново с крем отгоре и отстрани. Гарнираме по желание.
Плодова торта с карамел
Прoдукти: 250 г захар, 4 яйца, 120 г брашно, 1 бакпулвер, 1-2 компота /дюли, праскови, кайсии, круши/; зa крема: 100 г краве масло, 1 кофичка кисело мляко, 100 г пудра захар, 100 г нарязани орехови ядки; 1 с.л. желатин /15 г/.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме половината от захарта в тавата, в която ще печем тортата. Нареждаме отгоре половината от отцедените и нарязани на филийки плодове от компота. Разбиваме яйцата с останалата захар и постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа върху плодовете. Печем в умерено загрята фурна. Обръщаме готовия блат в тортена чиния и го напояваме с 300 мл сок от компота.
Отцеждаме киселото мляко за крема в продължение на 4-5 часа през многослойна марля. Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта до побеляване и смесваме с отцеденото мляко. Разделяме получения крем на две. С едната половина намазваме тортата и поръсваме отгоре с нарязаните орехи. Върху орехите разстиламе останалия крем и слагаме тортата в хладилник. След като се охлади добре, нареждаме върху крема останалите плодове от компота.
Накисваме желатина предварително в малко хладка вода, за да се разтвори, а след това го смесваме с 1 ч.ч. сок от компот.Леко загряваме, за да се разтопи, а след това изчакваме да изстине като от време на време разбъркваме. След като започне леко да желира, изсипваме върху наредените плодове и слагаме отново тортата в хладилника.
Сладкиш с карамелизирана захар
Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 100 мл олио, 100 мл вода, 250 г брашно; зa глазурата: 1 пакетче краве масло, 50 г пудра захар, 3 жълтъка, 150 г кристална захар, 150 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, водата и брашното. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в умерено загрята фурна. Обръщаме готовия блат обратно и отстраняваме хартията.
Разбиваме размекнатото масло заедно с пудрата захар. При непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно карамелизираме на огъня кристалната захар. Прибавяме смлените орехи и бъркаме, докато орехите малко се позапекат. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитото масло и интензивно бъркаме, за да поеме крокана. Веднага разстиламе приготвената глазура на равномерен пласт върху блата.
Пандишпанови пасти
Прoдукти: 5 яйца, 100 мл вода, 150 г захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер; зa крема: 150 г краве масло, 125 г захар, 1 ванилия; за крокана: 100 г захар, 100 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, захарта и водата до побеляване. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме до побеляване маслото за крема заедно със захарта и ванилията. Карамелизираме захарта за крокана и я размесваме със смлените орехи. Изсипваме я в намаслена тавичка, изчакваме да изстине и я счукваме на дребно. Прибавяме крокана към разбитото масло и разбъркваме. Намазваме изстиналия блат с този крем и го нарязваме на правоъгълни пастички.
Пасти с целувки и бишкоти
Прoдукти: 5 яйца, 100 г захар, 100 г брашно; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 5 белтъка, 5 целувки, 400 г бишкоти, 1 с.л. какао, 1 ч.ч. крокан.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в умерено загрята фурна.
Размиваме какаото в малко вода, подслаждаме го с малко захар и го сваряваме на гъста каша. Разбиваме много добре размекнатото масло за крема. Отделно разбиваме на сняг белтъците със захарта. Внимателно съединяваме с разбитото масло. Прибавяме натрошените целувки, натрошените бишкоти, крокана и свареното какао. Разбъркваме всичко много добре и разстиламе крема върху изпечения и охладен блат. Нарязваме на правоъгълни пастички.
Кроканови пасти
Прoдукти: 150 г брашно, 300 г кристална захар, 7 яйца, 3 жълтъка, 150 г счукани орехи, 150 г краве масло, 75 г пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с половината от кристалната захар до побеляване, при непрекъснато бъркане прибавяме брашното. Разделяме сместа на две и печем поотделно в квадратна тавичка, покрита с намаслена хартия. Двете платки печем една след друга в умерена фурна.
Карамелизираме останалата захар, прибавяме счуканите орехи, разбъркваме и изсипваме в намазана с масло тавичка. След като сместа изстине, я начукваме.
На тих огън стопяваме маслото, като прибавяме и пудрата захар. Отстраняваме от огъня и един по един прибавяме жълтъците. Връщаме на огъня и бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня и веднага прибавяме счуканата карамелизирана захар и ванилията. Много бързо намазваме с приготвения крем единия блат, а другия слагаме отгоре и притискаме. Нарязваме готовия сладкиш на правоъгълни пастички.
Круши с крем
Прoдукти: 8 средно големи круши, 1 ч.ч. захар; зa крокана: 1 к.ч. захар, 1 к.ч. запечени орехови ядки; зa крема: 4 жълтъка, 4 с.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме сироп от 1 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода. Обелваме крушите, издълбаваме вътрешността им, сваряваме ги в сиропа и ги оставяме да изстинат в нея. От 1 к.ч. захар правим светъл карамел. Разстиламе опечените и смлени орехови ядки върху намаслено алуминиево фолио и ги заливаме с карамела. Когато изстине, счукваме на едро така приготвения крокан и с него пълним крушите. Отделно на водна баня сваряваме крем от жълтъците, захарта и млякото, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Тогава отстраняваме от огъня, прибавяме ванилията и продължаваме да бъркаме, докато кремът поизстине.
Подреждаме крушите в стъклена купа, заливаме ги с приготвения крем и ги държим в хладилник до сервирането.
Желиран ябълков крем
Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 белтъка, сок от 1 лимон, 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора, 3 ч.л. желатин; за крокана: 1 к.ч. захар, 20 г краве масло, 1 к.ч. запечени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в съвсем малко вода обелените и едро нарязани ябълки. Когато омекнат, отстраняваме от огъня и ги пасираме. Прибавяме белтъците и захарта и разбиваме с миксер, докато сместа побелее. Прибавяме сока и кората от лимона, а също така желатина, който сме киснали в 1 к.ч. студена вода, докато набъбне, а след това сме бъркали върху огън, докато се разтвори. Разбъркваме добре ябълковата смес и я изсипваме в предварително намокрена форма. Охлаждаме в хладилник и изсипваме десерта в широка стъклена чиния.
Приготвяме светъл карамел от захарта, прибавяме маслото и отстраняваме от огъня. Веднага заливаме опечените и счукани орехови ядки, които сме изсипали в намаслена чиния. Охлаждаме така приготвения крокан до вдвърдяване, счукваме го и поръсваме с него ябълковия крем.
Ореховки с шоколадова глазура
Прoдукти: 200 г краве масло, 300 г смлени орехови ядки, 50 г крокан, 4 белтъка, 150 г пудра захар; зa глазурата: 4 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г разтопен шоколад.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото и го разбиваме със захарта до побеляване. Прибавяме разбитите на сняг белтъци, смлените орехи и счукания крокан. Разбиваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерена фурна.
Бисквитени топки
Прoдукти: 250 г смлени бисквити, 100 г смлени орехи, 120 г пудра захар, 200 г краве масло, 3 яйца, 30 г какао, настърганата кора от 1 лимон, 2-3 с.л. предварително натрошен крокан /карамелизирана захар/, 1-2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. Прибавяме едно по едно яйцата, какаото, рома, орехите, бисквитите, настърганата лимонова кора и натрошения крокан /карамелизираната захар/. Разбъркваме сместа и оформяме от нея малки топчета, които овалваме в смлени орехи, в захар или в шоколадови пръчици. По желание във всяко от топчетата можем да сложим по една пияна вишна.
Автор: recepty.bg