СУПИ С ЛАПАД
Селска супа с лапад
Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нарязваме го на ситно и заедно с наситнения лук го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, поръсваме брашното и наливаме 4-5 ч.ч. гореща вода. Посоляваме на вкус и варим на умерен огън. Застройваме готовата супа с яйцата, които сме разбили с млякото, поръсваме с черен пипер и отстраняваме от огъня.
Тракийска пролетна чорба
Прoдукти: 30 листа от лапад, 1 връзка пресен лук, 1-2 моркова, 1 шепа фиде, 1 бучка краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова и ги запържваме в сгорещеното масло. Прибавения почистения от жилите и нарязан на ивички спанак и задушаваме 3-4 мин. После наливаме 7-8 ч.ч. гореща вода, кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Варим десетина минути и сипваме натрошеното фиде. Продължаваме да варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Изчакваме супата да поизстине и я застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.
Кремсупа с лапад
Прoдукти: 1 кг лапад, 2 картофа, 2 моркова, 1 стрък праз (или 1-2 връзки пресен лук), 2 кубчета зеленчуков бульон, 2-3 с.л. олио, 1 малка кофичка заквасена сметана, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на едро, а лапада накъсваме на по-едри парчета, като отстраняваме жилите. Сгорещяваме олиото и леко запържваме лапада. Щом поомекне, прибавяме останалите зеленчуци и наливаме гореща вода, колкото да ги покрие. Изчакваме супата да заври, прибавяме натрошения бульон и варим на умерен огън, без да захлупваме. Щом продуктите омекнат, подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол, отстраняваме от огъня и пасираме. Накрая добявяме сметаната и внимателно разбъркваме.
Копривена супа с гъби и лапад
Прoдукти: 600 г коприва, 150 г гъби, 1 връзка лапад, 1-2 моркова, 2-3 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 бучка краве масло, 2-3 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме копривата и я попарваме във вряла вода. Почистваме лапада от жилите и го накъсваме на малки парченца. Загряваме олиото заедно с маслото и запържваме в тази смес ситно нарязаните лук и чесън и настърганите моркови. След 2-3 мин добавяме почистените и нарязани гъби и задушаваме няколко минути. После наливаме 2 л гореща вода, добавяме отцедената и нарязана коприва и оставяме супата да къкри десетина минути на тих огън. След това сипваме лапада и варим още 5-6 мин. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме супата с наситнен магданоз.
Супа от киселец и лапад
Прoдукти: 300 г киселец, 1 връзка лапад, 1 глава лук, 3 филии сух хляб (на трахи), половин пакетче краве масло, 3-4 ч.ч. вода, 200 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме киселеца и лапада и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме маслото в тенджерата и запържваме хлебните трохи. Щом станат златисти, прибавяме киселеца и лапада, наливаме горещата вода и възвираме на огъня. Щом супата кипне, прибавяме наситнения лук, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути. Накрая застройваме с разбитото кисело мляко, отстраняваме от огъня, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кремсупа от киселец и лапад
Прoдукти: 1 връзка киселец, 1 връзка лапад, 1 връзка зелен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 с.л. леко препечено брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Щом поомекнат, прибавяме едро накъсаните листа от киселец и лапад, захлупваме и продължаваме да задушаваме, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. Щом течността се изпари, поръсваме брашното, наливаме горещото мляко и пасираме. Варим още няколко минути на слаб огън, прибавяме разбитите яйца и бъркаме, докато супата се сгъсти. Поднасяме я с кротони.
Китайска супа с лапад
Прoдукти: 250 г свинско месо от бута, 8 рулца от раци, 200 г попарен лапад, 1 стрък целина, 2 стръка зелен лук, 1 ч.ч. натрошено фиде, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. нишесте, 3 л вода, 3 кубчета пилешки бульон, 2 с.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. соев сос, джиндифил, бял пипер.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме маринатата като смесим нишестето, джинджифила, захарта, оцета и бялото вино. Разбъркваме добре. Нарязваме месото на тънки ивички и го слагаме за няколко часа в маринатата. Сипваме врялата вода в голяма тенджера и разтваряме в нея бульона. Добавяме месото, ситно нарязаните лук и целина. Сипваме олиото и слагаме попарения и ситно нарязан лапад. Варим 15-20 мин и сипваме фидето, а след още десетина минути добавяме рачешките рулца. Подправяме готовата супа с бял пипер и соев сос.
Супа от агнешки главички с лапад
Прoдукти: 2 агнешки главички, 2 шепи почистен и нарязан лапад, 2-3 стръка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме агнешките главички и ги сваряваме в подсолена вода.Изваждаме ги, отделяме месото и езиците и ги нарязваме на ситно заедно с лапада. Връщаме ги отново в бульона от варенето. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме брашното и червения пипер, разреждаме с малко бульон и сипваме сместа в супата. Варим 15-20 мин на умерен огън и накрая засройваме с яйцето, разбито с киселото мляко. Поръсваме готовата супа с черен пипер и ситно нарязан джоджен.
Пролетна боб чорба
Прoдукти: 500 г зрял боб, 1 морков, 2-3 чушки, 2 връзки зелен лук, 2 връзки лапад, 1 връзка киселец, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една вечер в студена вода. На другия ден го изплакваме и го слагаме да се вари в 3 л вода. Щом поомекне, прибавяме нарязаните целина, чушки и морков и продължаваме да варим на умерен огън. След 15 мин наливаме олиото, прибавяме ситно нарязаните лук, лапад и киселец, посоляваме на вкус и доваряваме супата. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан джоджен.
Бърза супа от лапад
Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, ½ ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.
Бяла чорба от лапад
Прoдукти: 2 връзки лапад, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пускаме да се вари в 1 л кипяща вода. Варим на умерен огън. Когато омекне, прибавяме ориза и нарязания на ивички лапад. Варим 10 мин и прибавяме леко препеченото брашно. Посоляваме и варим още 10 мин. Поднасяме чорбата студена, поръсена с черен пипер. Във всяка порция сипваме по 2-3 с.л. кисело мляко.
Зелена супа със сирене
Прoдукти: 2 връзки лапад, 2 връзки киселец, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. ориз, 1 к.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелениите на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Щом поомекнат, наливаме 6 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим на умерен огън. Когато супата заври, сипваме ориза и доваряваме. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме сиренето. Изчакваме супата леко да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани джоджен и копър.
Кисела супа от лапад
Прoдукти: 500 г млади листа от лапад, 2 глави лук, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, 3 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязания лапад и задушаваме, докато омекне. Подправяме с черен и сол на вкус. Сипваме 1 л топла вода и брашното, размито в малко вода. Варим 15 мин на умерен огън. Изчакваме готовата супа да изстине и подкиселяваме с лимоновия сок. Поднасяме супата студена.
Автор: recepty.bg