Още рецепти » СУПИ С ЛАПАД

 СУПИ С ЛАПАД

Селска супа с лапад

Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нарязваме го на ситно и заедно с наситнения лук го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, поръсваме брашното и наливаме 4-5 ч.ч. гореща вода. Посоляваме на вкус и варим на умерен огън. Застройваме готовата супа с яйцата, които сме разбили с млякото, поръсваме с черен пипер и отстраняваме от огъня.

Тракийска пролетна чорба

Прoдукти: 30 листа от лапад, 1 връзка пресен лук, 1-2 моркова, 1 шепа фиде, 1 бучка краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова и ги запържваме в сгорещеното масло. Прибавения почистения от жилите и нарязан на ивички спанак и задушаваме 3-4 мин. После наливаме 7-8 ч.ч. гореща вода, кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Варим десетина минути и сипваме натрошеното фиде. Продължаваме да варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Изчакваме супата да поизстине и я застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.

Кремсупа с лапад

Прoдукти: 1 кг лапад, 2 картофа, 2 моркова, 1 стрък праз (или 1-2 връзки пресен лук), 2 кубчета зеленчуков бульон, 2-3 с.л. олио, 1 малка кофичка заквасена сметана, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на едро, а лапада накъсваме на по-едри парчета, като отстраняваме жилите. Сгорещяваме олиото и леко запържваме лапада. Щом поомекне, прибавяме останалите зеленчуци и наливаме гореща вода, колкото да ги покрие. Изчакваме супата да заври, прибавяме натрошения бульон и варим на умерен огън, без да захлупваме. Щом продуктите омекнат, подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол, отстраняваме от огъня и пасираме. Накрая добявяме сметаната и внимателно разбъркваме.

Копривена супа с гъби и лапад

Прoдукти: 600 г коприва, 150 г гъби, 1 връзка лапад, 1-2 моркова, 2-3 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 бучка краве масло, 2-3 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме копривата и я попарваме във вряла вода. Почистваме лапада от жилите и го накъсваме на малки парченца. Загряваме олиото заедно с маслото и запържваме в тази смес ситно нарязаните лук и чесън и настърганите моркови. След 2-3 мин добавяме почистените и нарязани гъби и задушаваме няколко минути. После наливаме 2 л гореща вода, добавяме отцедената и нарязана коприва и оставяме супата да къкри десетина минути на тих огън. След това сипваме лапада и варим още 5-6 мин. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме супата с наситнен магданоз.

Супа от киселец и лапад

Прoдукти: 300 г киселец, 1 връзка лапад, 1 глава лук, 3 филии сух хляб (на трахи), половин пакетче краве масло, 3-4 ч.ч. вода, 200 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме киселеца и лапада и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме маслото в тенджерата и запържваме хлебните трохи. Щом станат златисти, прибавяме киселеца и лапада, наливаме горещата вода и възвираме на огъня. Щом супата кипне, прибавяме наситнения лук, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути. Накрая застройваме с разбитото кисело мляко, отстраняваме от огъня, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кремсупа от киселец и лапад

Прoдукти: 1 връзка киселец, 1 връзка лапад, 1 връзка зелен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 с.л. леко препечено брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Щом поомекнат, прибавяме едро накъсаните листа от киселец и лапад, захлупваме и продължаваме да задушаваме, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. Щом течността се изпари, поръсваме брашното, наливаме горещото мляко и пасираме. Варим още няколко минути на слаб огън, прибавяме разбитите яйца и бъркаме, докато супата се сгъсти. Поднасяме я с кротони.

Китайска супа с лапад

Прoдукти: 250 г свинско месо от бута, 8 рулца от раци, 200 г попарен лапад, 1 стрък целина, 2 стръка зелен лук, 1 ч.ч. натрошено фиде, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. нишесте, 3 л вода, 3 кубчета пилешки бульон, 2 с.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. соев сос, джиндифил, бял пипер.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме маринатата като смесим нишестето, джинджифила, захарта, оцета и бялото вино. Разбъркваме добре. Нарязваме месото на тънки ивички и го слагаме за няколко часа в маринатата. Сипваме врялата вода в голяма тенджера и разтваряме в нея бульона. Добавяме месото, ситно нарязаните лук и целина. Сипваме олиото и слагаме попарения и ситно нарязан лапад. Варим 15-20 мин и сипваме фидето, а след още десетина минути добавяме рачешките рулца. Подправяме готовата супа с бял пипер и соев сос.

Супа от агнешки главички с лапад

Прoдукти: 2 агнешки главички, 2 шепи почистен и нарязан лапад, 2-3 стръка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме агнешките главички и ги сваряваме в подсолена вода.Изваждаме ги, отделяме месото и езиците и ги нарязваме на ситно заедно с лапада. Връщаме ги отново в бульона от варенето. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме брашното и червения пипер, разреждаме с малко бульон и сипваме сместа в супата. Варим 15-20 мин на умерен огън и накрая засройваме с яйцето, разбито с киселото мляко. Поръсваме готовата супа с черен пипер и ситно нарязан джоджен.

Пролетна боб чорба

Прoдукти: 500 г зрял боб, 1 морков, 2-3 чушки, 2 връзки зелен лук, 2 връзки лапад, 1 връзка киселец, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една вечер в студена вода. На другия ден го изплакваме и го слагаме да се вари в 3 л вода. Щом поомекне, прибавяме нарязаните целина, чушки и морков и продължаваме да варим на умерен огън. След 15 мин наливаме олиото, прибавяме ситно нарязаните лук, лапад и киселец, посоляваме на вкус и доваряваме супата. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан джоджен.

Бърза супа от лапад

Прoдукти: 600 г лапад, 1 връзка пресен лук, 1 малък морков, 80 г ориз, 3-4 с. л. олио, ½ ч. л. червен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязаният лук задушаваме до омекване в сгорещената мазнина. Прибавяме настъргания морков, след това измития и нарязан лапад. Поръсваме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме 1 литър гореща вода. Слагаме измития ориз, посоляваме и варим, докато оризът омекне. При поднасянето подправяме супата с черен пипер и лимонов сок.

Бяла чорба от лапад

Прoдукти: 2 връзки лапад, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пускаме да се вари в 1 л кипяща вода. Варим на умерен огън. Когато омекне, прибавяме ориза и нарязания на ивички лапад. Варим 10 мин и прибавяме леко препеченото брашно. Посоляваме и варим още 10 мин. Поднасяме чорбата студена, поръсена с черен пипер. Във всяка порция сипваме по 2-3 с.л. кисело мляко.

Зелена супа със сирене

Прoдукти: 2 връзки лапад, 2 връзки киселец, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. ориз, 1 к.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелениите на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Щом поомекнат, наливаме 6 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим на умерен огън. Когато супата заври, сипваме ориза и доваряваме. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме сиренето. Изчакваме супата леко да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани джоджен и копър.

Кисела супа от лапад

Прoдукти: 500 г млади листа от лапад, 2 глави лук, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. брашно, 3 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязания лапад и задушаваме, докато омекне. Подправяме с черен и сол на вкус. Сипваме 1 л топла вода и брашното, размито в малко вода. Варим 15 мин на умерен огън. Изчакваме готовата супа да изстине и подкиселяваме с лимоновия сок. Поднасяме супата студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да облекчим невродермита при децата?

Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера. Укрепете детското спокойствие За да се облекчат болното си ...

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Кафето и сърцето

Трябва ли да пият кафе хората със сърдечно-съдови проблеми? Кардиолозите често чуват този въпрос от своите пациенти. Едни от тях по старому препоръчват да не се пие кафе, тъй като повишава кръвното...

Как да си отгледате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От десет години то е на мо...

Начало