Още рецепти » Болка в корема - сигнал за опасност

 Болка в корема - сигнал за опасност
Ако се окаже, че е апендисит, всяко забавяне може да доведе до перитонит

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – къс червеобразен израстък, свързан към началната част на дебелото черво в дясната част на корема. При животните апендиксът има съществена роля в смилането на растителната храна, но при човека няма роля в храносмилането и се смята за атавистичен орган, т.е. човек може да живее и без него. Апендиксът има известна имунологична функция, тъй като е богат на лимфна тъкан. Това е дало основание, някои автори да наричат апендикса “коремна сливица”.

Какво причинява апендисит?

Апендиситът се дължи на инфекция. Не е ясно защо се появява инфекцията. Според една от теориите бактериите, които нормално се намират в храносмилателния тракт инвазират стената на апендикса и причиняват възпаление и инфекция, вероятно в резултат на отслабване на защитните сили на организма. От апендисит боледуват обикновено децата, макат че може да се появи и във всяка друга възраст.

Какви са симптомите?

Детето обикновено казва, че го боли коремът. Болката обикновено започва около пъпа и е коликообразна, след няколко часа болката се премества към дясната долна коремна половина (илиоцелкална област). При по-малките деца, поради анатомичните особености – апендиситът заема относително по-голямо пространство – болката в корема е по-дифузна. Детето загубва апетит, има позиви за повръщане, може да повръща, като това не води до облекчаване на симптомите, а понякога повръщането е много изразено. Може да има запек или диария. Детето е с температура, езикът му е сух, обложен. Общото му състояние е променено – лежи, не играе, не се храни. Много състояния при децата могат да бъдат объркани с апендисит, например хранително отравяне, възпаление на мезентериалните лимфни възли (лимфни възли в корема) при ангина и респираторни инфекции или инфекции на пикочните пътища. При голяма част от оперираните за апендисит деца апендиксът е нормален, поради тази причина. Понякога обаче симптомите не са типични или е трудно да се реши дали се касае за апендисит или друго заболяване. Винаги трябва да се мисли за апендисит при болка в корема при дете. Затова появи ли се болка в корема, то трябва да бъде прегледано от лекар и евентуално консултирано с хирург, който ще прецени какви изследвания да се направят и дали е необходимо детето да се оперира или да се остави в болница за наблюдение, тъй като при ненавременна оперативна намеса възпаления апендикс може да перфорира и да причини перитонит – животозастрашаващо състояние.

Как се диагностицира и лекува?

Ако болният се оплаква от болка в корема, която не отминава, а се усилва, повикайте лекар и не му давайте нищо да яде или да пие. В случай на апендисит е неоходима спешна операция, наречена апендектомия, преди да се получи перфорация. При перфорация инфекцията се разпространява в корема – получава се перитонит, тежко животозасташаващо състояние, което изисква своевременна и по-обширна хирургическа намеса и може да има трайни дългогодишни последици, вследствие сраствания в корема – например безплодие при жените. Понякога се налага и допълнително даване на болкоуспокояващи и антибиотици и интравенозно въвеждане на течности.

След операцията

Повечето пациенти се възстановяват напълно няколко дена след апендектомията. Понякога могат да се явят усложнения като перитонит или периапендикуларен абсцес.

Автор: д-р Христо Петков

Представяме Ви:

И вие можете да отглеждате трюфели

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...

За какво е полезен белият имел?

Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй к...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Начало