Още рецепти » Как да подхранваме мушкатото

 Как да подхранваме мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в която се включва градинска почва, много добре разложен оборски тор и пясък в равни количества.
Напролет, когато опасността от слани премине, най-подходящото място на всички видове мушката е на балкона. В този период те се нуждаят от много хранителни вещества, тъй като с увеличавене на светлината започва по-усилена асимилация, буен растеж и масов цъфтеж. За да подпомогнете процеса, на пазара ще намерите най-разнообразни видове течни торове, предназначени за цъфтящи видове. Можете да ги ползвате според предписанието на опаковката при обикновеното мушкато – P. zonale, съкъзчето – P. peltatum и индришето – P. graveolens. За английското мушкато обаче – P. regale това не се препоръчва. При този вид наличието на повече хранителни вещества е предпоставка за буен вегетативен растеж, при което образуването на цветове намалява. По тази причина докато за първите три вида се препоръчва всяка година да се подмладяват и да се засаждат в нова почвена смес, за царското мушкато се препоръчва това да се извършва през три-четири години. Първите две години то не се подхранва. Може да сторите това през лятото на третата или четвъртата година.
В случай, че не разполагате с готови течни торове, разтворете по 1 г азотен, 1 г калиев и 2 г фосфорен тор в 1 л вода. Използвайте разтвора за подхранване на обикновеното мушкато, сакъзчето и индришето два пъти месечно през лятото. Нигога не допускайте почвената смес в саксиите да изсъхне. Не торете след такъв период, а само полейте.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Поставете сами фототапет

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, ...

Чертоза ди Павия

Това е едно малко бижу на 30 км от Милано в околностите на Павия, пред което са онемявали от възторг и възхищение туристи и поклонници от всички краища на света. В Италия има множество чертози – та...

Как да си приготвим компост

Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На...

Начало