Още рецепти » Ваната – как се подържа

 Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания.

Емайлираните вани

Почистват по няколко начина:

• Приготвя се каша от сапун и малко амоняк, а също и топла содена вода /40 грама калцинирана сода на 1 л вода/. Насапунисва се ваната отвън и отвътре с кашата и след това се изплаква със содената вода. Ваната се почиства много добре, ако се търка с четка. Накрая се изплаква с чиста вода.
• Добро средство за почистване на ваната е и каша от фина дървесна пепел и газ. Може да се използува и пепел от изгаряне на слънчогледова или рицинова люспа и домашен сапун.
• Когато кранът на ваната изпуска капки вода, е необходимо да я предпазим от характерното „пожълтяване”, като същото се отстранява чрез премахване със сода бикарбонат.
• Жълти петна от капки вода по ваните се изчистват, като се изтъркват с разредена сярна киселина. След изтъркването повърхността трябва да се измие с топла вода. При търкането със сярна киселина е задължително да се използуват гумени ръкавици (за предпазване на кожата).

Почистване на цинкови вани

Цинковите вани се почистват с газ или амоняк. Посипва се върху суха кърпа разреден амоняк или газ и се търка ваната. След това тя се изплаква с обилно количество чиста вода и се изтрива със суха кърпа. Ако ваната е много замърсена, най-напред се търка със силно разреден разтвор от солна киселина, а след това с амоняк или с газ. При работенето със солна киселина трябва да се внимава, защото тя е агресивна към кожата. Лъскането на цинковите вани се извършва чрез старателно изтъркване със смес от спирт и тебешир, а след това с вълнена кърпа.

Почистване на фаянсови вани

Ваните от фаянс се мият с разтвор на калцинирана сода (или сода за хляб) в гореща вода (25 грама сода на 1 л вода). После се измиват с чиста гореща вода и се изтриват с вълнен плат.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Експресни рецепти срещу грип

1. Ако сте сами, счукайте скилидка чесън преди лягане, поставете я в носната си кърпа и вдишвайте силно през нея. 2. Капнете няколко капки лимонов сок в чаша вода и вдишвайте през едната ноздра, пос...

Летни гювечи

Тюрлюгювеч Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч...

Вашите предложения за празниците

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО „Коледна звезда” от печени чушки Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа...

Вододисперсна боя за метални повърхности

Писмото Известно е, че преди време възможността да се боядисат метални повърхности с вододисперсна боя се приемаше за нереална. Та нали желязото - най-популярният метал, се окислява в присъствиет...

Начало