Още рецепти » Запознайте се с каламондина

 Запознайте се с каламондина

Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от видовете са вечнозелени и топлолюбиви. Един от най-зимоустойчивите, отдавна внесен и у нас, е трилистният понцирус. Той е листопаден. Използва се масово като подложка за присаждане на лимона, портокала, мандарината за отглеждане в Грузия, Азербайджан и др. на открито с лека зимна защита. Плодовете, въпреки че съдържат витамин С, не са годни за ядене - те съдържат смолесто гликозидно вещество “понциридин”, което предизвиква диария.
Към семейството Цитрусови се отнасят много видове с дребни плодове, като небодливите кинкани, наричани по-често кумквати. Това са дребни растения, високи не повече от 60 см, изправени или разлати, с многобройни тънки клончета, много родовити. Отглеждат се предимно като декоративни стайни растения с ядливи плодове.
Каламондини са група сортове и вариетети с недоизяснен произход. Към тях се числи и дребноплодният вид дръвче-джудже цитрус митис и неговият вариетет сортът Шиното, листата на който са пъстро вариращи с албинотични петна и провлаци. Понякога хлорофилната част на листата на Шиното е под 50%, поради което такива дръвчета остават още по-дребни. Преобладава мнението, че каламондините са естествени хибриди между неизвестни вариетети мандарина и кинкан. Получени са и по селекционен път . Отглеждат се предимно като високо декоративни съдови растения. Нуждаят се от укритие през зимата.
Дръвчето на каламондините е малко - почти естествен бонзай, с диаметър на коронката до 50-60 см, гъсто разклонена. Клонките са обикновено къси. Няма тръни. Листата са дребни, заострено-елисовидни, тъмнозелени. Цъфти обилно, няколко пъти годишно. Плодовете са дребни, с размерите на едър топчест орех или дребна ябълка, закръглени, слабо сплеснати, с възоранжево-жълта кора. Може да се ядат заедно с кората. Сокът е приятнокисел, а при презряване - сладък.
Всички сортове и вариетети се размножават лесно с вкореняване на резници дълги 5-8 мм, в смес от пясък, перлит и торф, при тенпература около 18- 24°С в покрита саксия или терина. Може и да се присаждат на подложка лимон, грейпфрут, пондероза, бигарадия и по-трудно на портокал и мандарина.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Направете си градинка в стаята

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Антрето

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не са...

Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Начало