Още рецепти » От какво се нуждае зокумът

 От какво се нуждае зокумът

Олеандърът, известен у нас като зокум, е красиво цъфтящ храст, чиито естествени находища са Южна Европа и Северна Африка. Листата му са продълговати и кожести, както при върбата. Цветовете са неповторими по красота, обагрени в розово, бяло и жълто, събрани в пищно съцветие върху силен, тревист, едногодишен филиз. Олеандърът цъфти през лятото.

При някои любители-цветари не се обсипва с цвят

Основна причина за това е неприлагането или прилагането на слаба резитба. Друга причина е недостигът на хранителни вещества и особено на влага. Резитбата се извършва след цъфтежа, като се съкращават клонките наполовина и дори малко повече от половината, защото цветовете се образуват на върха на едногодишни леторасти, които се развиват добре след силна резитба. Изрязаните клонки могат да се използват за резници, които се вкореняват добре. Олеандърът се размножава чрез резници, които се поставят във влажен пясък на слънчеви прозорци. Резниците се вкореняват добре и в бутилка с вода, в която предварително се пускат парченца дървени въглища. След поставянето на резниците, гърлото на бутилката се запушва с пластелин или памук. След месец се показват корените. Вкоренените резници се засаждат поотделно в саксии и се поставят на топло място. Когато времето се затопли , растенията се пренасят в градината или на балкона, на добре осветено слънчево място и обилно се поливат. През лятото, при горещо време саксиите се поставят върху подложка и се следи в нея винаги да има течност. По време на растежа растенията се оросяват с вода, в която има разтворени минерални торове. През зимата олеандърът се държи в светли и прохладни места при температура 8-10 градуса. Полива се умерено, за да не се окисли почвата и да не загният корените.
Най-подходящото време за пресаждане на олеандъра е рано през пролетта, преди цъфтежа - март, април. По-възрастните растения се пресаждат през 2-3 години. Резниците на корените се посипват с прах от дървени въглища.
За пресаждането се приготвя почвена смес от 3 части добре разложен оборски тор, 4 части чимова пръст, 2 части листовка и 1 част едър пясък.

Вредители

Листата и стъблата на олеандъра се нападат често от листни въшки. Най-доброто средство срещу тези неприятели е измиването на листата и стъблата през 6-7 дни със сапунен разтвор /4 г сапун на 1 л вода/ смесен със силна отвара от тютюн. При измиването листните въшки трябва да се изчистят старателно от листата и клонките с четка за зъби. След това растението се облива обилно с чиста вода.

Внимание! Цялото растение е отровно

Когато се грижите за зокума, не трябва да забравяте, че това красиво и ароматно цвете е отровно. Опасни са всичките му части. Животните и птиците, които са яли листа от него, а също и насекоми, привлечени от аромата на цветовете му, умират. При резитбата трябва за се пазят очите и устните, за да не попадне върху тях сок. След резитбата лицето и ръцете трябва да се измият добре със сапун и вода. Не трябва да се стои продължително време до цъфтящ олеандър, защото може да настъпи отравяне от аромата на цветовете му. Особено важно е за всичко това да се предупредят децата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Изкуството на букета

Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....

Младежките пъпки

14-годишната ми дъщеря се покри с пъпки, как да ги премахнем? Предложете ни наистина ефикасни билкови рецепти. Ст.М. от Г. Може да опитате два начина, които се надяваме да помогнат. • Смес...

Как да сготвим пуйка

Коледна пуйка със стафиди и орехи Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафид...

Начало