Още рецепти » Контактни лещи и проблеми за очите

 Контактни лещи и проблеми за очите
























Често се наблюдава в практиката нараняване на роговицата при носене на контактни лещи от чуждо тяло, попаднало между лещата и роговицата. Докато лещата се носи, чуждото тяло не се усеща. Усещането, че нещо е станало с окото, идва едва на сутринта след ставане от сън. Другата опасност е заразяването на окото с бактерии и гъбички, които са попаднали в контактните лещи и оттам са се пренесли в окото.

Нашите съвети

• Не носете лещите, ако не ви се налага, повече от 8-10 часа. Вашата роговица се нуждае от два грама кислород от атмосферата на 24 часа.

• Не носете лещи, които са с нарушена цялост от употреба.

• Сутрин след ставане от сън, ако имате дискомфорт, сълзене, дразнене, болка в очите,потърсете веднага специализирана медицинска помощ от офталмолог, без да поставяте контактната леща. Всеки, който носи лещи, трябва да има и очила за такива случаи.

• Ако сте имали одраскване на роговицата от лещата, най-рано може да я поставите месец след нараняването.

• Ако вашата леща е заразена с бактерии или гъбички, трябва да се смени с нова.

Автор: Доц. д-р Емилия ПЕЙЧЕВА, д.н., офталмолог

Представяме Ви:

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Месечният цикъл – истини и заблуди

Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...

Да помислим за гърба си

Има хиляди начини да предпазим гърба си от изкривявания и болки. Като спим на твърдо легло, изпълняваме специални физически упражнения и... се стараем да заемаме правилна стойка през деня. Дамска...

Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъци...

Начало