Още рецепти » Противозачатъчните средства

 Противозачатъчните средства

Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди заради вероятността от странични ефекти върху здравето на жените, които ги използват. Макар че съвременните орални контрацептивни средства са изключително пречистени, най-често прилаганият вид съдържат едновременно естрогени и прогестерони, противопоказани при някои заболявания.

Противопоказания

Флебит
Възпалението на венозните стени, свързано с появата на съсиреци, е едно от най-строгите противопоказания. Приемането на противозачатъчни може да доведе до тежки усложнения, сред които белодробна емболия. Ако член на семейството ви е имал подобно заболяване, трябва задължително да си направите изследвания, преди да решите да вземате антибебе.

Повишен холестерол
Съдържанието на мазнини в кръвта често е наследствено обусловено. Противозачатъчните задълбочават това предразположение. Достатъчно е да прекъснете приема им, за да се нормализира нивото на холестерола.

Високо кръвно налягане
Жените, които при предишна бременност са имали високо кръвно налягане, трябва да бъдат под непрекъснат медицински контрол, ако решат да заложат на хапчетата.

Възпаление на средното ухо
Болестта може да доведе до оглушаване. Според някои научни изследвания естрогените задълбочават инфекцията. Тази теория все още се подлага на съмнение от специалистите по уши-нос-гърло и някои гинеколози.

Други по-редки случаи

Кръвоизливи в очите
Хапчетата могат да предизвикат спукване на капилярите в окото.

Проблеми със сърдечния ритъм
Съществува опасност от образуването на кръвни съсиреци.

При рак на гърдата или на матката
Тези заболявания са много редки преди 50-годишна възраст, т. е. рядко съвпадат с периода на приемане на противозачатъчни.

Хапчетата не се препоръчват и при:

* Жени с хеморагични фиброми или проблемни гърди: с многобройни кисти или мастопатия.
* При жени с наднормено тегло - поради опасност от сърдечносъдови заболявания.
* При диабетички.
* При кърмачки, тъй като хормоните преминават в кърмата.
* При пушачки (повече от 10 цигари дневно), особено след 40 години. Комбинацията противозачатъчни - никотин е особено вредна за сърдечносъдовата система, защото увеличава риска от инфаркт или мозъчен удар. Хапчета или цигари - изберете!

Kaквo още трябва да знаете

Преди всяка хирургична интервенция се препоръчва хапчетата да се спрат един месец преди това, за да се намали рискът от образуване на кръвни съсиреци. Поставянето на гипс или продължителното залежаване също изискват моментално спиране на оралните контрацептиви. Съществуват и някои медикаменти, които не са съвместими с противозачатъчните: конкретни антибиотици, антимико-тични лекарства, препарати против конвулсии. Когато ви предписват някакво лечение, винаги предупреждавайте лекаря си, че взимате противозачатъчни хапчета.

Новото поколение

Те са с намалено съдържание на хормони и са подходящи за жени, които се оплакват от болки в гърдите, главоболие и други неразположения, съпътстващи противозачатъчните. За да бъдат достатъчно сигурни, техният прием е не 21 дена, а 24, с 4 дни почивка.

Спирали

Те са вторият най-масов метод за предпазване от бременност. Използват се най-вече от раждали жени и такива, които поради изброените по-горе причини не могат да пият хапчета. През последните години спиралите също претърпяват развитие. Размерът им намалява значително и това позволява да бъдат използвани и от жени с много тесни шийки на матката. Повечето гинеколози обаче не ги препоръчват на девойки и нераждали жени поради риск от инфекция. Новост на пазара е хормоналната спирала, разпространяваща локално известно количество прогестерон. Тя помага при обилен мензис и затова е подходяща за жени, страдащи от анемия. С локалното си действие спиралата по никакъв начин не засяга други органи. Единственото неудобство е свързано с нередовността на цикъла и дори липсата на мензис.

Автор: д-р Емилия Велева, гинеколог

Представяме Ви:

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Интериорните пейзажи

В днешно време, благодарение на новите разработки на различни дизайнерски фирми, интериорните пейзажи получиха широко разпространение и станаха напълно достъпни за всеки, който се интересува от тях. ...

Какви са симптомите при острия гастрит

При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви. Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието ...

Начало