Още рецепти » Тагетесът – идеалният партньор

 Тагетесът – идеалният партньор

За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създават ярки петна. Но и тук има подводни камъни. Ако е прекалено топло - цветята са дребни, ако пък има безкрайни дъждове - цветята се намокрят и развалят вида си. Абсолютно безпогрешният вариант за създаването на ярки и постоянно цъфтящи педна са тагетесите.

От пролет до късна есен

Тагетесите са непретенциозни, затова без тях не може да се мине в градските градинки, където е сложно да се грижите за растения. Именно туртата дава този ефект на постоянен цвят. Посадени в почвата още през пролетта, но вече цъфтящи, те продължават цъфтежа си до сериозните зимни студове. Цветовата гама на тагетеса е от жълтия, оранжевия, червения до кафявия сектор. Използването на различни по височина сорто-
ве позволява създаването на необходимата живописност.
Туртата в диво състояние расте в Северна Америка. В декоративното градинарство се използват множество сортове, които са получени от три основни вида - изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta), френският тагетес (Tagetes patula), тънколистният тагетес или мексикански (Tagetes tenuifolia).

Засаждането с разсад е за предпочитане

Тагетесите се отглеждат като посев или като разсад. За предпочитане е вторият път, защото така цъфтят максимално дълго и правят лехата красива. Кълновете се появяват 5-7 дни след посяването, а след още две седмици, растенията се пикират. Разсадът е силен, здрав и не се бои от пресаждане. Дори ако разсадът е отгледан не в отделни чашки, а в сандъче, корените на тагетеса не страдат много при разделянето. Нерядко след засаждането на тагетесите в почвата листата му стават тъмночервени, бордо или с лилав оттенък. Това е заради ярката слънчева светлина. След като се приспособят към новото си местообитание, листата на тагетесите отново ще позеленеят. Ценността на тагетесите е в това, че оздравяват почвата, в която са посадени.

Особеност

Тагетесите имат специфичен аромат. Тази миризма отблъсква много насекоми-вредители. Посадените в лехата или близо до дървета и храсти тагетеси изпълняват не само декоративна, но и фитосанитарна работа.
Цветните кошнички на туртата съдържат етерични масла и боядисващи вещества. Те се използват при туршии и маринати, а естествената растителна боя се използва в изработването на различни изделия.

Тагетесите са особено актуални, ако:

• участъкът е нов, не са проведени мероприятия по рекултивация на почвата или тя е изтощена;
• мястото е абсолютно открито и другите цветя растат трудно под постоянните палещи лъчи на слънцето;
• на терена има силни ветрове;
• нямате възможност редовно да поливате растенията, да разрохкате почвата, която се покрива с голяма кора, да подхранвате.

Видове

Изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta) разраства до голям храст с височина 80-120 см, с компактна или разпусната форма, но с ярко изразени главни филизи. Те са много, но всички са изправени нагоре и формата на храста изглежда пирамидална. Съцветията са крупни единични кошнички, полукичести, прости, но често и кичести по форма, с диаметър 6-13 см. Обикновено съцветията са едноцветни, яркожълти, оранжеви, по-рядко двуцветни.
Понякога всяко венчелистче е малко по-светло от основния тон.
Френският тагетес (Tagetes patula) е значително по-нисък от изправения (15-50 см), но формира раз-пръстнати храсти, които се разклоняват почти до земята. Цветовете-кошнички са единични или събрани в съцветия с диаметър 4-6 см. формата им е кичеста, полукичеста или проста, с жълт, оранжев, червено-кафяв цвят, често са двуцветни. Цъфтят много обилно. Към този вид се отнася най-разпространените сортове.
Тънколистният тагетес или мексикански (Tagetes tenuifolia) е ниско растящо растение, което образува изящни компактни храстчета с височина 20-40 см. Дребните прости кошнички с диаметър 1.5-3 см са събрани в четко-видни съцветия. Окраската им най-често е жълта и оражева. Сортовете, получени от този вид, са прекрасни бордюрни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете си мазе на балкона

За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...

Мебели-скривалища

Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...

Зрял боб с месо

Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...

Салати в буркани

Ловджийска салата Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна Нaчин на приготвяне: Почистеното з...

Начало