Още рецепти » Ако лекарствата не ви помагат, проверете щитовидната си жлеза

 Ако лекарствата не ви помагат, проверете щитовидната си жлеза

Случва се човек да не се чувства добре, но нито една конкретна диагноза не се потвърждава, а лечението не дава желания ефект. Ситуация, която се среща доста често. Особено, ако причината е нарушение във функциите на щитовидната жлеза. Именно това нерядко се маскира под други признаци.

Функция на жлезата

Щитовидната жлеза е много важен хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена, работата на нервната система. За нея или се забравя напълно, или се подценява нейната роля в здравните проблеми. А всъщност болестите на щитовидната жлеза са сред най-разпространените в света и са редом до диабета и сърдечно-съдовите заболявания.
Представете си, че държите в ръцете си заредено оръжие. Функцията на заряда се изпълнява от генетичната предразположеност, а ролята на спусъка – от факторите на външната среда: стресът, инфекциите, йодният дефицит. Ако оръжието гръмне, се нарушава работата на щитовидната жлеза. Нейната активност и съответно нивото на хормоните в кръвта може както да се повиши, така и да се намали. Различни в случая са не само методите на лечение, но и маската, под която често се скриват описаните състояния.

Не достигат ли хормоните

Цвят на кожата

Ако забележите, че кожата ви става жълтеникава с оттенък на праскова, първото, което вероятно ви идва на ум е, че сте пипнали жълтеница. Дори лекари понякога грешат в диагнозата, пренебрегвайки факта, че такъв цвят на кожата има и при недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоза. Дефицитът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на жълтия пигмент на каротин във витамин А, както става в организма на здравия човек.

Склонност към запек

Мислите си, че имате проблеми с храносмилането, а всъщност това е може би хипотиреоза. Камъните в жлъчния мехур е също една от типичната маска на недостига на хормони в щитовидната жлеза.

Сърдечни болки

Наболява ви сърцето и си мислите за сърдечна невроза. Наред с другите изследвания, струва си да проверите и щитовидната си жлеза. Недостигът на нейните хормони влияе на работата на сърцето, може да забави неговия ритъм под 60 удара в минута, да намали кръвното налягане или обратно – да го повиши. Хипотиреозата нерядко се съпровожда с дефицит на желязо и други жизнено важни вещества – например фолиева киселина.


Излишни килограми

Ако отслабвате трудно, преди да се захванете с нови изтощителни диети, идете на специалист, за да се изключат (или потвърдят!) проблеми с щитовидната жлеза. Хормоналният недостиг нарушава обмяната на веществата, на първо място липидната, в кръвта се натрупва холектерин, развива се затлъстяване и атеросклероза.


Разстройство на менструалния цикъл

Менструациите могат да станат нередовни или съвсем да се прекратят. При хипотериозата често се намалява либидото, появява се сухота във влагалището, може да се появи миома, поликистоза на яйчниците, по лицето, гърдите и стомаха се появява окосмяване.


Чувствителност към студа

Доколкото хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за терморегулацията, при техния недостиг нерядко се снижава температурата на тялото до 30°С. На човек му е винаги студене, дори през лятото, чувства се вял и отпуснат.

Нощно хъркане

При хипотиреозата заради нарушение във водно-солевия обмен се появяват отоци. Ако отичат езикът и гърлото – започва хъркането. Отокът на гласовите връзки намалява тембърът на гласа. Може да пострадат и органите на чувствата: зрението се разстройва, слухът намалява и в ушите се появява шум.

Болки в ставите

Хипотиреозата може да бъде причина за артрита. Причината – нарушението в обмяната на веществата, свързани с увеличеното ниво но пикочната киселина в организма, чието следствие е подаграта.

Депресия

Установено, че почти 15 % от пацентите с диагноза депресия, в действителност страдат от хипотиреоза.

Друга проява на хипотиреозата може да бъде склонността към чести инфекции. Това е свързано с отсъствието на стимулиращото влияние на тиреоидните хормони върху имунната система.

Къде грешим?

Проблемът на болните е в това, че те се обръщат към тесни специалисти: гинеколог, кардиоолог, УНГ лекар, които започват лечение на сиптомите на заболяванията, когато е необходимо да се отстрани главната причина – недостигат на хормони от щитовидната жлеза. Трябва да се обърнете към ендокринолог, да се направи анализ на кръвта, за да се определи нивото на тиреотропния хормон и ако е налице хипотиреоза – да се започне лечение с хормонални препарати. И тъй като изработката на хормоните в щитовидната жлеза не се възстановява, заместителната терапия при болестта е доживотна. Не трябва да се прекратява лечението дори при други заболяване и при приема на други медикаменти.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Летни гювечи

Тюрлюгювеч Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч...

От какво се нуждае зокумът

Олеандърът, известен у нас като зокум, е красиво цъфтящ храст, чиито естествени находища са Южна Европа и Северна Африка. Листата му са продълговати и кожести, както при върбата. Цветовете са неповтор...

Поставете сами ламинат у дома си

Преди да пристъпите към монтиране, ламинираният паркет трябва да лежи в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по-висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не ...

Начало