Продукти: • 1 л силна ракия • 6 с.л. кимион • 2 с.л. семена от копър • 2 с.л. ситно нарязана кора от лимон • 3 с.л. нарязани корени от теменужка • 100 г захар Начин на приготвяне: Слагаме всички продукти без захарта в подходящ стъклен съд и ги заливаме с...
Продукти: • 1 л водка • 200 г захар • 100 мл много силно кафе Начин на приготвяне: Сваряваме много силно кафе и на водна баня разтваряме в него захарта. Изчакваме да изстине и смесваме с водката. Прецеждаме и наливаме в бутилки. Ликьорът е готов за консу...
Продукти: • 750 мл чист спирт • 100 г цветове от акация • 500 мл дестилирана вода • 300 г захар Начин на приготвяне: Избираме току-що цъфнали цветове от акация и ги поръсваме със захарта. Държим ги на хладно място 1 денонощие. След това ги прехвърляме ...
Продукти: • 1 л ракия • 1 л сок от грозде • 1 кг захар • 1 с.л. натрошен черен чай • 5 дафинови листа • 5 зърна черен пипер • 1 к.л. ванилия Начин на приготвяне: В подходящ стъклен съд смесваме всички продукти. Оставяме сместа да престои 5-6 дни, като ...
Продукти: • 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета • 1 бутилка коняк • 4 с.л. захар • кори от 2 портокала Начин на приготвяне: Измиваме добре пелиновите листа, заливаме ги с коняк, захлупваме съда и съхраняваме на тъмно в продължение на 8 дни. ...
Продукти: • 1 л чист спирт • 1 кг дюли • 25 г канела на пръчици • 25 гвоздейчета карамфил • 5-6 бадема • 1 лимон • 1 кг захар Начин на приготвяне: Нарязваме дюлите на малки парченца и ги сваряваме в 1,5 л вода. Прецеждаме охладения сок и го смесваме съ...
Продукти: • 50 съвсем млади зелени орехчета • 2 л ракия • 200 г боровинки • 10 г канела • 5 г карамфил • 2 кг захар • 1 л вода Начин на приготвяне: Натрошаваме измитите орехчета, слагаме ги да престоят 5 дни в затворен съд с ракията, боровинките, карам...
Продукти: • 1,5 кг кайсии • 1,5 л бяло сухо вино • 1 л спирт • 250 г захар • 100 мл вода • 1 парченце канела Начин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии нарязваме на осминки, нареждаме ги в голям буркан и заливаме с половината спирт, разреден с...
Продукти: • 1 л водка или ракия • 10 г корени от иглика • 1 кг захар Начин на приготвяне: Накисваме почистените и нарязани корени в ракията за 5 -6 дни. Прецеждаме. Добавяме изстуден сироп, приготвен от захарта и 1 л вода. Затваряме ликьора в сухи бутилки. ...
Продукти: • 1,5 л чист спирт • 1 кг круши • 1,5 кг захар • 1 л дестилирана вода • 3-4 капки крушова есенция • 5 г лимонтозу Начин на приготвяне: Избираме добре узрели ароматни круши и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с 1 л спирт и оставяме да пр...
Продукти: • 2 л чист спирт • 800 г захар • 500 мл вода • 15 мандарини • 2 лимона • 5-6 гвоздейчета карамфил • 1 к.л. канела Начин на приготвяне: Нарязваме кората на мандарините и лимона на малки парченца. Слагаме ги в стъклен съд, прибавяме карамфила и...
Продукти: • 2 ч.ч. цвят от мащерка • 1 л водка или ракия • 200 г захар Начин на приготвяне: Изчистваме мащерката от стъбълцата и насипваме листата и цвета в бутилка. Поръсваме със захарта и наливаме водката. Оставяме на слънце две седмици. Прецеждаме и насипва...
Продукти: • 1 л силна ракия • обелките от 15 ябълки • 1 л гъст захарен сироп Начин на приготвяне: Нарязваме ябълките на малки парченца. Слагаме ги в стъклен съд, заливаме с ракията и затваряме плътно. След 2 седмици прецеждаме, смесваме със захарния сиро...
Продукти: • 1 л коняк • настърганата кора от 10 портокала • 500 г захар Начин на приготвяне: Заливаме настърганите портокалови кори с коняка и оставяме да престоят 3 седмици. Прецеждаме и добавяме захарта, разтворена в малко количество вода. Разбъркваме добре,...
Продукти: • прасковени костилки • вода • захар • ракия или спирт Начин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца пре...
Продукти: • 1 л силна ракия • 1 кг праскови • 1 л гъст захарен сироп Начин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 м...
Продукти: • 1 добре узрял пъпеш • 1-2 л водка • 500 г захар Начин на приготвяне: Обелваме пъпеша и го нарязваме на кубчета. Заливаме с водката, така че изцяло да покрие парчетата. Оставяме да престои 2 седмици при стайна температура. Прецеждаме и подслаждаме с...
Продукти: • 750 мл чист спирт • 100 г розови пъпки • 500 мл дестилирана вода • 300 г захар Начин на приготвяне: Поръсваме розовите пъпки със захарта, покриваме ги с кърпа и оставяме да престоят1 денонощие. След това ги прехвърляме в сито и заливаме с дестили...
Продукти: • 250 г листенца от рози • 1 л вода • 1 л коняк • 500 г захар • 1 ч.л. канела Начин на приготвяне: Заливаме розовите листенца с водата и ги оставяме да престоят 2 дни в затворен съд. След това прецеждаме през плътна марля и смесваме прецедената т...
Продукти: • 5 л водка • 1 кг ягоди • 1 кг кайсии • 1 кг малини • 1 кг вишни • 1 кг касис • 2,5 кг захар Начин на приготвяне: В голям стъклен съд нареждаме плодовете по реда на узряване – ягоди, кайсии /без костилките/, вишни, малини, касис. След всеки ...
Продукти: • 500 мл водка • 500 мл течна сметана /или прясно мляко/ • 1 ч.ч. захар • 6 жълтъка • 1 ванилия Начин на приготвяне: Кипваме сметаната на огъня и оставяме да изстине. Отделно разбиваме жълтъците със захарта и ванилията. Смесваме охладената сметан...
Продукти: • 5 л ракия • 5 кг едри и сочни трънки • 2,5 кг захар Начин на приготвяне: Сипваме почистените трънки в голям стъклен буркан, като между пластовете поръсваме захарта. Завързваме отвора с марля и държим на слънце 6 седмици. После наливаме 500 мл ракия...
Продукти: • 500 г узрели плодове от хвойна • 2 л ракия или водка • 2 кг захар • 2 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Начукваме плодовете, накисваме ги в ракията за десетина дни, като държим съда затворен. Прецеждаме и смесваме с приготвения сироп от захарта и во...
Продукти: • 200 г цвят от иглика • 1 л ракия • 1 кг захар • 1 л вода Начин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата и варим, докато остане 500 мл течност. Добавяме игликата, която предварително сме накиснали във вода за половин час. Наливаме ракият...