Кулинарни рецепти » Напитки » Вина и ликьори

Напитки:

Аероконяк

Продукти : • 4 жълтъка • 500 г + 3 с.л. захар • 500 мл прясно мляко • 3 пакетчета ванилия • 100 мл коняк • спирт на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме млякото с 500 г захар и оставяме да изстине. Бием жълтъците с 3 с.л. захар и ги наливаме в мляко...

Ароматна водка

Продукти: • 3 л водка • 1 лимон • 1 щипка индийско орехче • 2 с.л. захар • 12 зърна кафе • 40 г стрита дъбова кора • 1 щипка ванилия Начин на приготвяне: Нарязваме лимона на резени, като отстраняваме семената. Прибавяме останалите продукти и заливаме с...

Бирен ликьор

Продукти: • 2 ч.ч. захар • 2 ч.ч. бира • 500 мл спирт /ракия/ • 100 г какао Начин на приготвяне: Сваряваме захарта и бирата и след като изстине, прибавяме спирта и какаото. ...

Борова настойка

Продукти: • 1 л водка • 1 ч.ч. съвсем млади зелени борови шишарки • 80 г карамелизирана захар Начин на приготвяне: Заливаме шишарките с водка и оставяме да престоят 2 седмици. Прецеждаме настойката и разтваряме в нея карамелизираната захар. ...

Боровинков ликьор

Продукти: • 1 кг черни боровинки • 2-3 стръкчета карамфил • 1 л водка • 375 г захар Начин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и наливаме водката. Оставяме съда на слънце за 6 седмици. Прецеждаме през марля...

Ванилов ликьор

Продукти: • 3 л чист спирт • 5 г ванилия • 4 г канела • 3 гвоздейчета карамфил • 700 мл дестилирана вода • захарен сироп, приготвен от 2 кг захар и 600 мл вода Начин на приготвяне: Смесваме спирта с дестилираната вода, прибавяме подправките и оставяме 2 ...

Вино от боровинки

Продукти: • 3 кг боровинки • 2 кг захар Начин на приготвяне: Размачкваме боровинките добре и ги оставяме да престоят три дни в съда, в който сме ги намачкали. Изстискваме сока (може и през сокоизстисквачка), наливаме го в дамаджана или голям буркан и насип...

Вино от бъз

Продукти: • 5 китки цвят от бъз • 3 лимона • 1 кг захар • 6 л вода Начин на приготвяне: Нарязваме лимоните на дребно и слагаме в дамаджана. Добавяме захарта, бъзовите китки и водата. Разбъркваме добре. Запушваме и оставяме на хладно. След 45 дни прецеж...

Вино от бъз /газирано/

Продукти: • 3 клончета добре разцъфнал бъз • 500 г захар • 125 мл оцет /5%/ • 1 лимон • 5 л вода Начин на приготвяне: Слагаме бъзовите клончета в глинен, порцеланов или стъклен съд (буркан или дамаджана), добавяме лимона, нарязан на кубчета, оцета и захарт...

Вино от иглика

Продукти: • 1 л бяло вино • 2 шепи цвят от иглика Начин на приготвяне: Напълваме подходящ съд с цвета на игликата и заливаме с бялото вино. Затваряме и оставяме на слънце за 2 седмици. Прецеждаме и наливаме в бутилка. Затваряме добре. ...

Вино от касис

Продукти: • 3 кг касис • 5 л вода • 2 кг захар Начин на приготвяне: Избираме напълно узрели плодове и ги намачкваме в подходящ съд. Прибавяме водата, в която сме разтворили захарта, и разбъркваме. Изчакваме 1 седмица да премине ферментацията, прецеждаме ...

Вино от къпини

Продукти: • 3 кг къпини • 1700 г захар • 300 г мед Начин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите къпини и изсипваме в голям буркан, наливаме 3 л топла вода. Завързваме гърлото на буркана с марля и държим в топло помещение 4 денонощия. Прецеждаме и изстискваме...

Вино от малини

Продукти: • 3 кг малини • 2 кг захар • 3 л вода Начин на приготвяне: Засипваме малините със захар, намачкваме ги, поставяме ги в стъклен буркан и разреждаме с вода. Ще получим вино 16-18 °. За да протича нормално ферментацията, най - малко 1/10 от съда т...

Вино от трънки

Продукти: • 3 кг трънки • 3 кг захар • 6 л вода Начин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и заливаме смачканите плодове. Изчакваме 10 дни да премине ферментацията, прецеж...

Вино от шипки

Продукти: • 1 кг шипки • 1 кг захар Начин на приготвяне: Слагаме добре измитите шипки в дамаджана. Заливаме с 5-6 литра вода и прибавяме захарта. Завързваме гърлото с марля и оставяме на топло, за да ферментира. Прецеждаме и наливаме в бутилки. ...

Вино от шипки с мая

Продукти: • 5 кг шипки • 3 кг захар • 25 г хлебна мая Начин на приготвяне: Измиваме добре пресните шипки и поставяме в съда за ферментация. Приготвяме сироп от захарта и 7 л вода. Варим 20 минути. Сипваме охладения сироп в съда с шипките. Прибавяме маята...

Вино от ябълки /сухо/

Продукти: • 15 кг диви ябълки • 2 кг захар Начин на приготвяне: Нарязваме ябълките на парчета, смиламе ги. Добавяме захар - 150-200 г на 1 кг каша. Похлупваме съда и оставяме на топло за 2-4 дни. Когато кашицата изплува отгоре, пресипваме сока и изцеждаме кашата...

Вишновка

Продукти: • 2 кг вишни • 1 кг захар • водка /ракия/ • карамфил, канела Начин на приготвяне: Изчистваме вишните от костилките и ги насипваме в трилитров буркан. Поръсваме захарта отгоре, добавяме няколко карамфилчета и канела. Завързваме гърлото на буркана с ...

Водка с касис

Продукти: • 1 л водка • 10 с.л. млади листенца и пъпки от касис Начин на приготвяне: Събираме съвсем млади и мънички листенца и пъпки от касис. Заливаме с водката и оставяме сместа да престои на слънце десетина дни. Напитката трябва да стане тъмнозелена. П...

Водка с чай

Продукти: • 1 л водка • 4 с.л. натрошени листа черен чай • 50-60 г карамелизирана захар Начин на приготвяне: Заливаме чая с водката и оставяме да престои 3-4 часа. Прецеждаме настойката и разтваряме в нея карамелизираната захар. ...

Домашен коняк

Продукти: • 3 л водка • 3 дафинови листа • 6 зърна бахар • 6 зърна черен пипер • 3 с.л. захар • 2 ванилии • 6 карамфилчета • 2 с.л. черен чай /листенца/ • 1 пръчица канела Начин на приготвяне: Увиваме всички съставки с марля, завързваме и потапяме ...

Кафеен ликьор с мляко

Продукти: • 1 л чист спирт • 200 г мляно кафе • 400 мл прясно мляко • 200 мл дестилирана вода • 1,5 кг захар • 2 ванилии Начин на приготвяне: Смесваме кафето с ванилията и ги заливаме със спирта. Оставяме сместа да престои 1 седмица, като от време на вре...

Къпинов ликьор

Продукти: • 600 г захар • 1 л ракия • 200 г къпини • 1 лимон • 1 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата и захарта и добавяме в него къпините и сока от лимона, а когато сиропът изстине, наливаме ракията. Затваряме добре. Държим 20 дни на с...

Къпинов ликьор с водка

Продукти: • 1 кг къпини • 3 л водка • 2 г карамфил • 2 г канела • 700 г захар • 1 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Заливаме с водката къпините заедно с подправките и киснем 15 дни в добре затворен съд, като разклащаме често.Сваряваме сироп от захарта и вод...

напред
Начало