Продукти: • 1 кг диви ябълки • кората на два лимона • захар на вкус Начин на приготвяне: Нарязваме ябълките на тънко. Настъргваме лимоновите кори и ги прибавяме към ябълките. Поръсваме със захар на вкус и заливаме с вряла вода. Покриваме съда и оставяме ...
Продукти: • 1 кг малини • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Слагаме малините за варене и доливаме толкова вода, колкото да ги покрие. Варим, докато омекнат. Прецеждаме и сваряваме сока със захарта на гъст сироп. Към края на варе...
Продукти: (за буркан от 3 л) • гроздови зърна • 12 с.л. захар • 12 аспирина • 1 щипка синапено семе Начин на приготвяне: Напълваме 3-литров буркан с гроздови зърна до 2/3 от височината му. Прибавяме захарта, разтворените аспирини и синапеното семе. Заливам...
Продукти: • 5 л вода • 2 ч.ч. брашно • 2 ч.ч. захар • 1 ч.ч. специално приготвена закваска За закваската: • 1-2 с.л. препечено брашно • 1 ч.ч. хладка вода • 1 с.л. захар Начин на приготвяне: Приготвяме закваската като размиваме брашното във во...
Продукти: • на 500 г малини - 300г пудра захар и лимонов сок на вкус Начин на приготвяне: Пасираме плодовете и прецеждаме през гъста марля. Наръсваме със захарта и с лимонов сок на вкус. Този сироп можем да замразим във фризера и да го използваме за заливка...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. къпини • 5-6 с.л. захар • 10 г стафиди Начин на приготвяне: Приготвяме горещ сироп от захарта и 4 ч.ч. вода. Заливаме почистените плодове. Изстудяваме, захлупваме и оставяме да престои 24 часа. Прецеждаме през двойна марля, наливам...
Продукти: • 2 кг вишни • 2 кг захар • 1 ч.л. лимонтозу • 1 л вода Начин на приготвяне: Изчистените от костилките здрави и добре узрели вишни намачкваме с ръка и ги оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през двоен тензух и към сока прибавяме захарта и вода...
Продукти: • 2 кг малини • 1 1/2 ч.ч. винен оцет • пудра захар Начин на приготвяне: Заливаме малините с оцета и оставяме да престоят едно денонощие. После изстискваме добре и изчакваме сокът да се утаи. Изсипваме внимателно само светлата течност и добавям...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин. ...
Продукти: • дюли За сиропа: • На 1 л вода – 1 кг захар Начин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парчета, заливаме ги с малко вода и варим, докато омекнат. Пасираме и получената хомогенна маса разреждаме със захарен сироп до желаната гъстота. За д...
Продукти: • добре узрели кайсии • захар • вода Начин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии прекарваме през месомелачката или през машинка, която да отделя люспите. Насипваме ги в дълбок съд, добавяме вода, за да получим желаната гъстота и захар на вк...
Продукти: • добре узрели праскови • захар • вода Начин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме ...
Начин на приготвяне: Подбираме добре узрели ябълки, обелваме ги, отстраняваме семената и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с вода (на 1 кг ябълки – 1 ч.ч. вода), захлупваме и варим десетина минути на умерен огън. После ги претриваме през сито, докато са още горещи...
Продукти: • 1 кг цвят от полски бъз • 6 ч. ч. захар • 3 с. л. винен оцет (бял) Начин на приготвяне: Измиваме добре бъзовия цвят, заливаме го с 5 л вода, към която прибавяме захарта и оцета и оставяме да кисне 4-5 денонощия, като разбъркваме по 2-3 пъти дневно....
Продукти: • 4 л вода • 3 кг захар • 3 пакетчета лимонтозу • 20 цвята (целите съцветия) бъз • 20 цвята (целите съцветия) акация Начин на приготвяне: Накисваме цветовете и захарта за 24 часа във водата. Бъркаме от време на време, за да се разтопи захарта. ...
Продукти: • 2 кг боровинки • 2 кг захар Начин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. Завързваме буркана с марля и оставяме на хладно. След 2-3 месеца сиропът е готов. Прец...
Продукти: • 1 пълна купа с листа от червена боровинка • 1 кг захар Начин на приготвяне: Заливаме измитите боровинкови листа с вряла вода така, че да се покрият. Захлупваме и оставяме на топло, за да се получи хубава запарка. Прецеждаме водата, добавяме зах...
Продукти: • 25 съцветия от бъз • 1 л вода • 1 кг захар • 1 с.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Слагаме бъзовите съцветия в съд с вода, захлупваме и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме, добавяме захарта и варим до сгъстяване. Пет минути преди да ...
Продукти: • 30 съцветия бъз • 2 кг захар • 1 л вода • 1 пакетче лимонтузу Начин на приготвяне: Заливаме цветовете с водата и оставяме да киснат 24 часа. Прецеждаме сока и слагаме захарта и разтвореното в малко вода лимонтузу. Бъркаме течността периодично, до...
Продукти: • 250 г вишневи листа • 1 кг захар • 2 ч.л. лимонена киселина • малко червена безвредна боя • 1 л вода Начин на приготвяне: Добре измитите листа заливаме с водата и варим 4-5 минути, захлупваме с капак и отдръпваме от огъня. След половин час пре...
Продукти: • 4 кг вишни • захар • 1 щипка лимонена киселина Начин на приготвяне: Изчистените от костилките вишни намачкваме и посипваме с 1 кг захар. След 24 часа прецеждаме сока. На всеки литър сок добавяме 1,4 кг захар. Варим сока 10 мин. След като се у...
Продукти: • 5 кг вишни • 800 мл вода • на 1 л вишнев сок - 2 кг захар и 2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Избираме здрави и узрели вишни, изчистваме ги от костилките и ги намачкваме. Прецеждаме сока през марля и наливаме вода в посочената пропорц...
Продукти : • 50 броя вишни с дръжките • 100 броя листа • 1 л вода • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтозу • 1-2 листенца индрише Начин на приготвяне: Сваряваме всички продукти, подправяме с лимонтозу и индрише, прецеждаме и наливаме в топли сухи бутилки, без да ...
Продукти: • 1 кг глог • 1 кг захар • 1 л вода • 5 г лимонена киселина Начин на приготвяне: Заливаме измитите глогинки с вряла вода, колкото да ги покрие, и варим до омекване. Прецеждаме сока през марля и на 1 литър сок слагаме 1 кг захар. Варим до сгъстяване...