Кулинарни рецепти » Домашна боза

 Домашна боза

Продукти:

• 5 л вода
• 2 ч.ч. брашно
• 2 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. специално приготвена закваска

За закваската:

• 1-2 с.л. препечено брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяме закваската като размиваме брашното във водата. Прибавяме захарта и оставяме на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко разбъркваме.

Препичаме брашното до бледорозово, като внимаваме да не прегори (бъркаме по време на печенето). Размиваме го в малко хладка вода. Така получената смес изсипваме в съда с останалото количество вода и слагаме на огъня.

Добавяме захарта и бъркаме докато заври. След завирането продължаваме да бъркаме в продължение на 5-6 минути. Оттегляме от огъня, охлаждаме и след това досипваме 1 ч.ч. от предварително приготвената закваска.

Държим съда 2-3 дни на топло, за да ферментира бозата, след което наливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Начало