Кулинарни рецепти » Супи » Постни супи

Супи:

Картофена супа с домати

Продукти: (за 4-5 порции) • 500 г картофи • 3 домата • 30 г краве масло • 1 корен магданоз • 1 к.ч. прясно мляко • 1/2 с.л. брашно • 1 л вода • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги сваряваме в подсолената вода...

Картофена супа с жито

Продукти: (за 4 порции) • 1 л телешки или пилешки бульон • 3 картофа • 1 к.ч. сварено жито • 1 к.ч. гъби • 30 г краве масло • 1 стрък целина • 5-6 стръка магданоз • 2 твърдо сварени яйца • пресен босилек • подправки по избор • сол Начин на приготв...

Картофена супа с кашкавал

Продукти: (за 4 порции) • 5 ч.ч.вода • 1 ч.ч. заквасена сметана • 1 ч.ч. настърган кашкавал • 5 картофа • 1ч.л. фина горчица • 1 с.л. краве масло • подправки • сол Начин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде и ги сипваме във врящата подс...

Картофена супа със сирене

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 картофа • 1 морков • 1 малка глава лук • 1 яйце • 1 домат • 1 бучка краве масло • 1 тънък резен целина • 1 връзка магданоз • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 к.ч. натрошено сирене • 1 стъкче копър • сол Начин на приготвяне: ...

Картофена чорба

Продукти: (за 5-6 порции) • 1 кг картофи • 3 с.л. олио • 1/2 връзка магданоз • 3 яйца • сол, оцет или лимонов сок Начин на приготвяне: Картофите, обелени и нарязани на дребно, пускаме във вряща, подсолена вода заедно с мазнината и варим на тих огън до омекв...

Кисела супа от лапад

Продукти: (за 4 порции) • 500 г млади листа от лапад • 2 глави лук • 3 с.л. зехтин • 1 ч.л. брашно • 3 с.л. лимонов сок • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязания лапад и заду...

Клин чорба

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 стрък праз • 2 глави лук • 1 к.ч. краве масло • 1 ч.л. червен пипер • 2 с.л. ориз • 150 г сухо сирене • 1 с.л. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 яйце • суха чубрица • сол Начин на приготвяне: Загряваме мазнината и з...

Клин чорба по етрополски

Продукти: (за 4 порции) • 5-6 гъби кладница /може и сушени/ • 1 к. ч. ориз • 1 с. л. брашно • 1 ч. л. червен пипер • 2 с. л. олио • 2 ч. ч. зелева чорба Начин на приготвяне: Накъсваме гъбите и ги слагаме да се варят в 2 ч. ч. вода заедно с ориза. Зелевата...

Лека картофена супа с праз

Продукти: (за 5-6 порции) • 500 г картофи • 4 стръка праз • 1 л бульон • 200 г прясно мляко • 60 г краве масло • 300 г брашно • 1 жълтък • 1 филия бял хляб • сол Начин на приготвяне: Нарязваме обелените картофи на парченца, сваряваме ги в част от б...

Леща по манастирски

Продукти: (за 4-6 порции) • 1 ч.ч. леща • 1 стрък праз • 2 моркова • 1 малка глава целина • 1 червен домат • 1 глава чесън • 2-3 с.л. олио • суха чубрица • магданоз • оцет • сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и варим на у...

Леща чорба с патладжан

Продукти: (за 5-6 порции) • 150 г леща • 1 патладжан • 20 главички арпаджик • 2 домата • 3 скилидки чесън • 40 г краве масло • 1 с.л. типово брашно • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер • джоджен • сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата със 7-8...

Лимонова супа

Продукти: (за 5 порции) • 1 к.ч. ориз • 2 с.л. брашно • 60 г краве масло • сокът и кората от 1 лимон • 2 жълтъка • 3-4 с.л. сметана • 1 к.ч. счукани орехови ядки • сол Начин на приготвяне: Леко запържваме брашното в сгорещеното масло и разреждаме с 5...

Лозарска чорба

Продукти: (за 4-5 порции) • 500 г млад зелен фасул • 3-4 зелени чушки • 2-3 глави лук • 100 г ягорида • 2-3 домата • 4-5 с.л. олио • 3-4 с.л. кисело мляко • 1 яйце • 1 ч.л. червен пипер • магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязваме фасула, по...

Лучена супа

Продукти: (за 4 порции) • 500 г лук • 4 филии сух хляб • 120 г швейцарско сирене • 2 с.л. брашно • 60 г краве масло • 1,5 л месен бульон • дафинов лист • копър • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки кръгчета и го задушав...

Лятна супа

Продукти: (за 4 порции) • 1 краставица • 2 с.л. зелен грах • 4 ч.ч. месен бульон • 1 ч.л. соев сос • 4 яйца • оцет • сол Начин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възвираме бульона на огъня, сипваме граха и варим...

Лятна супа с фасул

Продукти: • 500 г пресен зелен фасул • 2 л вода • 2 домата • 1 китка магданоз • 1 глава лук • 2-3 с.л. олио • 1 яйце • 1 ч.ч. кисело мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почи...

Магданозена супа с галушки от грис

Продукти: (за 4 порции) • 2-3 к.ч. грис • 2 връзки магданоз • 1-2 жълтъка • 1 яйце • 1 к.ч. кисело мляко • 1 с.л. краве масло • 1 с.л. препечено брашно • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Заливаме ситно нарязания магданоз с вряща подсолена вод...

Македонска супа от зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 1 морков • 1 глава лук • 1/2к.ч. ориз • 60 г краве масло • 20 г мая • 1 с.л. стрита чубрица • 2 жълтъка • 1 1/2к.ч. кисело мляко • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, слагаме го в тенджера и г...

Македонска супа със зрял фасул и зеленчуци

Продукти: • 1 ч.ч. зрял фасул • 2 моркова • 1 тиквичка • 1 домат • 1 парче прясно зеле • 1 шепа коприва • 2-3 стръка пресен чесън • 4 с.л. зехтин • 1 щипка розмарин • сол Начин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ в топла вода. На сутринта г...

Маслинена супа

Продукти: • 15 маслини • 1 шепа ориз • 1 глава лук • 2-3 с. л. брашно • 3-4 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. Слагаме вода да заври. Прибавяме нарязания лук, маслините и ориза. ...

Мексиканска бобена супа

Продукти: • 300 г зрял фасул (за предпочитане черен или кафяв) • 1 глава лук • 2 с.л. заквасена сметана • 1 с.л. олио • 2 скилидки чесън • пресен джоджен, сол Начин на приготвяне: Бобът варим до пълно разваряване заедно с лука, нарязан на четири, скилидк...

Орехова копривена чорба

Продукти: • 500 г коприва • 1 глава лук • 1 стрък праз • 4 с.л. олио • 2 с.л. брашно • 1 ч.ч.смлени орехови ядки. • сол Начин на приготвяне: Почистваме копривата и я сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме. Отделно запържваме нарязаните...

Оцетена чорба

Продукти: (за 4 порции) • 2 глави лук • 1 к.ч. ориз • 1 с.л. брашно • 2 с.л. олио • 1 ч.л. стрита чубрица • 2-3 ч.л. оцет • сол Начин на приготвяне: В 1 л вряща подсолена вода слагаме ситно нарязания лук и ориза. Варим на умерен огън. След 20 мин...

Подлучена бобена чорба

Продукти: • 300 г зрял фасул • 2 сухи червени чушки • 2 моркова • 1 стрък праз • 1 главичка чесън • 1 парче целина • 1 стрък целина • 3 с.л. доматено пюре • 4-5 с.л. олио • девесил, магданоз, джоджен • сол Начин на приготвяне: Накисваме боба за...

назаднапред
Начало