Диетични рецепти » Висок холестерол » Висок холестерол

Висок холестерол:

Апидеа /круши във вино/

Продукти: (за 6 порции) • 6 едри круши • 100 г захар • 1 пръчица канела • 6 пъпки карамфил Начин на приготвяне: Обелваме крушите внимателно, като запазваме дръжката. Слагаме ги в малка тенджерка, поръсваме със захар и заливаме с виното. Варим на много тих ог...

Брюкселско зеле по милански

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг брюкселско зеле • 3-4 домата • 30 г краве масло • 4 с.л. настърган кашкавал • 3 с.л. галета • магданоз, сол Начин на приготвяне: Пускаме зелето в кипяща подсолена вода заедно с 1 ч.л. масло. Варим 6-7 мин, отцеждаме и разст...

Брюкселско зеле с шунка

Продукти: (за 4 порции) • 600 г брюкселско зеле • 150 г шунка • 1 с.л. зехтин • 1 скилидка чесън • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Пускаме зелето за 5 мин в кипяща подсолена вода, отцеждаме и разрязваме главичките на две. Нарязваме шу...

Гратен с домати и картофи

Продукти: (за 4 порции) • 8 едри домата • 700 г картофи • 4 с.л. зехтин • 3 скилидки чесън • 2 ч.л. смес от наситнени мащерка, майорана и розмарин • 3 с.л. настърган пармезан • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на ...

Грейпфрути с масло и канела

Продукти: (за 4 порции) • 2 розови грейпфрута • 4 с.л. захар • 2 ч.л. канела • 40 г краве масло Начин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със...

Гъби с лук и червено вино

Продукти: (за 5-6 порции) • 1 кг пресни гъби • 4-5 глави лук • 1 резен целина • 1 к.ч. зехтин или олио • 2-3 скилидки чесън • 1 ч.ч. червено вино • 1 с.л. брашно • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите и лука на филийки и г...

Гъби с моркови

Продукти: (за 4 порции) • 200 г сушени гъби • 400 г моркови • 1 к.ч. зехтин • 2 с.л. соев сос • 1 ч.ч. пилешки бульон • 2 с.л. нишесте • 1/2 к.ч. бяло вино • 1 щипка смлян бахар • магданоз, сол Начин на приготвяне: Накисваме гъбите в малко вода, от...

Доматена супа с леща

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 домата • 200 г леща • 7-8 ч.ч. пилешки бульон • 2 скилидки чесън • 1 глава лук • 2 дафинови листа • 1 с.л. наситнена прясна мащерка • 1 щипка захар • черен пипер, сол Начин на приготвяне: В голяма тенджера слагаме леща...

Доматена супа със скариди

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг домати • 250 г почистени скариди • 2 стръка целина без листата • 1 малко люто чушле • 2 скилидки чесън • 2 глави лук • 3-4 стръка зелен лук • 1 с.л. зехтин • 500 мл зеленчуков бульон • 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана • 1 ...

Домати с грах и яйца

Продукти: (за 4 порции) • 4-5 домата • 1 шепа доматчета “Чери” • 250 г грах • 4-5 твърдо сварени яйца • 1-2 с.л. зехтин • 1 ч.л. къри на прах • 1 ч.л. смлян кориандър • 1 ч.л. куркума • 1-2 щипки лют червен пипер • магданоз, сол Начин на приготвяне: ...

Задушено месо с касис

Продукти: (за 4 порции) • 600 г нетлъсто месо • 1 ч.ч. касис • 1 ч.ч. червено френско грозде • 1 с.л. захар • 4 с.л. зехтин • 1 ч.ч. вода • 1 с.л. нишесте или брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме от...

Компот от моркови

Продукти: (за 4 порции) • 400 г моркови • 1 к.ч. захар • 1 л вода • 1 лимон • 1/2 ч.л. канела • 4-5 пъпки карамфил Начин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая пр...

Кремсупа от моркови

Продукти: (за 4 порции) • 500 г моркови • 2 глави лук • 4 ч.ч. зеленчуков бульон • 1 ч.л. смлян кориандър • 1 1/2 к.ч. прясно изцеден портокалов сок • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а лука – на ситно. Въз...

Кремсупа от риба

Продукти: (за 4 порции) • 500 г филе от морска риба • 3-4 домата • 1 с.л. доматено пюре • 1 глава лук • 1 връзка магданоз • 2 стръка целина • 1 к.ч. натрошено фиде • 3 с.л. олио • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Слагаме рибата в тенджерата за...

Леща с червено вино

Продукти: (за 4 порции) • 250 г леща • 2 ч.ч. червено вино • 2-3 ч.ч. бульон • 4 с.л. зехтин • 2-3 глави лук • 1 малка главичка целина • 1 корен пащърнак • 1-2 моркова • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Заливаме лещата с вин...

Мандарини в шоколад

Продукти: (за 4 порции) • 4 мандарини • 2 с.л. смлени бадемови ядки • 100 г натурален шоколад • 4 с.л. портокалов ликьор Начин на приготвяне: Обелваме мандарините, разделяме ги на резенчета, почистваме внимателно ципите и ги овалваме в смлените бадеми. ...

Млечна супа от брюкселско зеле

Продукти: (за 4 порции) • 400 г брюкселско зеле • 300 г картофи • 500 мл прясно мляко • 500 мл вода • 40 г краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Попарваме брюкселското зеле 3-4 мин във вряща вода, отцеждаме и леко го запържваме в маслото. Р...

Пиле в червено вино

Продукти: (за 4 порции) • 1 малко пиле • 100 г гъби • 4 главички лук • 1-2 скилидки чесън • 2 с.л. коняк • 250 мл червено вино • 4 с.л. олио • 1 равна с.л. брашно • 1 дафинов лист • 1-2 стръкчета прясна мащерка /1 ч.л. сушена/ • черен пипер, сол Нач...

Пиле с брюкселско зеле и гъби

Продукти: (за 4 порции) • 400 г обезкостено пилешко месо от бутчетата • 1-2 с.л. брашно • 2-3 с.л. олио • 1 главичка лук • 150 г брюкселско зеле • 150 г гъби • 1 малък морков • 1 к.ч. пилешки бульон • 1 к.ч. червено вино • 50 мл нискомаслена течна сметана ...

Пилешки гърди с кайсии

Продукти: (за 4 порции) • 4 порции пилешки гърди /по 150-200 г/ • 1 ч.ч. нектар от кайсии • 400 г кайсии от компот заедно със сока • 1 с.л. горчица • 1 глава лук • 2-3 с.л. зехтин • 3 с.л. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Смесваме брашн...

Пиперки, пълнени с кускус

Продукти: (за 4 порции) • 4 големи пиперки • 1 ч.ч. зезенчуков бульон • 100 г кускус • 200 г сирене • 1 к.ч. стафиди • 50 г запечени бадемови ядки • 3 с.л. ситно нарязан джоджен • 1 ч.л. куркума • настърганата кора от половин портокал • 100 г настърган каш...

Плодова салата с ананас и киви

Продукти: (за 4 порции) • 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/ • 4 плода киви • 2 банана • 2-3 с.л. счукани орехови ядки • 2 с.л. пудра захар • 2 ванилии • 3 с.л. лимонов сок • плодов сироп по избор Начин на приготвяне: Обелваме ананаса и го наряз...

Риба с бира и стафиди

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг филе от риба • 2 глави лук • 2 моркова • 1 корен магданоз • 40 г краве масло • 1 с.л. стафиди • 1 ч.л. мед • сокът и кората от половин лимон • 1 малка бутилка бира • 1 дафинов лист • 3-4 зърна бахар • магданоз, черен пипе...

Риба с броколи и вино

Продукти: (за 4 порции) • 4 филета от морска риба по 150 г • 1 малка глава броколи • 1 стрък целина • 1 морков • 1 червена пиперка • 4 с.л. бяло вино • 2-3 с.л. лимонов сок • 1 стрък зелен лук • 8-10 зърна черен пипер • сол За соса: • 4 с.л. зех...

напред
Начало