Бърканица Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме спанака (може да го смесим с ла...
Супа от спанак Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 морков, 3 с.л. олио, 25 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 6 ч.ч. вода, джоджен, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно моркова и лука и ги задушаваме до...
Миди по испански Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с виното и водата. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, подправките и сол на...
Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цяло, за да запазим хранителните му качества. Варим на умерен огън, докато започне ...
Азербайджански таратор Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 500 мл вода, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, 1 връзка зелен кориандър, 1 връзка спанак (250-300 г), малко пресен джоджен. Нaчин на приготвяне: Изчистваме зеленината и я измиваме. Всичко нарязваме на ситно...
Телешка шкембе чорба Прoдукти: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Слагаме шкембето в херметическа тенджера с дафи...
Супа от тиквички Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичката и я нарязваме на малки парчета. В 1 л кипяща вода сипваме олиото, н...
Супа топчета по селски Прoдукти: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол. Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим...
САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, ...
Болярски тутманик Прoдукти: 1,5 кг брашно, 30 г мая, 1 ч.л. захар,1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 500 г сирене, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разт...
Пърженки с кашкавал Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с мля...
Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто и го оставяме да втасва. В това време нарязваме тиквата на едри...
Чорба от шаран Продукти за 4-5 порции: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол. Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, ...
Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним горчивината им. Изплак...
Соленки на фурна Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Поръсваме с настърганото сирене, кима и солта. Прекарваме отгоре...
Вегетариански равиоли Продукти за тестото: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галета, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол; за поръсване: 200 г настър...
Пълнени домати Прoдукти: 4 едри домата, 220 г сирене Крема, 2 белтъка, 4 зелени маслини, 4 черни маслини, 2 печени и обелени зелени чушки, 1 скилидка чесън, 15 г овесени ядки, 15 г орехови ядки, 15 г краве масло, 1-2 листенца мента, 1 стрък магданоз, 1 стрък копър, 1/2ч.л. л...
Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно запържваме маслото и брашното, докато добият златист цвят. Заливаме с 1 ч.ч. буль...
Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: 2 с.л. зехтин, вегета, 100 мл червено вино, сол, черен пипер Нaчин на приг...
Орехов кекс с шоколадова глазура Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, 2 ванилии, 1 голям шоколад. Нaчин на приготвяне: Р...
Мързелив щрудел Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Размесваме добре брашното, гр...
Оризов пудинг с ябълки Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол. Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. го...
Винен крем с ягоди Продукти за 3 порции: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната. Нaчин на приготвяне: Загряваме виното до завиране и ...
Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възвираме бульона на огъня, сипваме граха и варим 10 мин. Опитваме на сол, прибавяме...