Диетични рецепти » Бъбречни заболявания » Бъбречни заболявания

Бъбречни заболявания:

Ориз с моркови и стафиди

Продукти: (за 4 порции) • 250 г ориз • 300 г моркови • 1 к.ч. стафиди • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. течна сметана • 1-2 с.л. захар Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на кубчета и ги задушаваме в млякото до готовност. Отделно сваряваме ориза в голя...

Оризов пудинг със стафиди

Продукти: • 2 ч.ч. ориз • 1 л прясно мляко • 1 к.ч. стафиди • 2-3 с.л.захар Начин на приготвяне: Сипваме ориза в малко количество вряща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме подсладеното горещо мляко и продължаваме да варим до готовност. След това см...

Панирани месни хапки

Продукти: (за 4 порции) • 500 г месо • 1 яйце • 2 с.л.брашно • 2 с.л. галета • 40 г краве масло • 1-2 глави лук Начин на приготвяне: Сваряваме месото, нарязваме го на хапки, овалваме го последователно в брашното, яйцето и галетата и го изпържваме в масло...

Пастет от извара с орехи и стафиди

Продукти: • 400 г извара • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 1 ч.ч. стафиди • 2-3 с.л. захар Начин на приготвяне: Разбиваме изварата с млякото. Прибавяме стафидите и смлените орехи и разбъркваме. Подслаждаме със захарта и поднасяме веднага...

Печена риба с картофи и лук

Продукти: (за 4 порции) • 500 г рибно филе • 500 г картофи • 1 глава лук • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Сваряваме почистеното рибно филе, отцеждаме и го запържваме в по-голямата част от мазнината заедно с нарязаните на тънки пръчици картофи. Разп...

Печено месо със зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 400 г месо /контрафиле/ • 600 г картофи • 2-3 моркова • 1 к.ч. отцеден грах от консерва • 1 ч.ч. течна сметана • 1 ч.ч. прясно мляко • 2-3 с.л. картофено брашно • сол Начин на приготвяне: Варим месото в леко подсолена вода, ...

Плодова салата

Продукти: (за 4 порции) • 2 банана • 2 ябълки • 1 портокал • 2 ч.л. сироп по избор • сокът от 1 лимон Начин на приготвяне: Обелваме плодовете и ги нарязваме на малки парченца. Смесваме ги и заливаме със сиропа и лимоновия сок. Разбъркваме и оставяме салата...

Прясно зеле на фурна

Продукти: (за 4 порции) • половин зелка /около 600-700 г/ • 1 к.ч. грис • 2 яйца • 40 г краве масло • 2 с.л. галета • 2 с.л. настърган кашкавал • 2 с.л. течна сметана Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме в малко вода. Щом омек...

Пудинг от ориз и моркови

Продукти: • 1 кг моркови • 1 ч.ч. ориз • 2 яйца • 3-4 с.л. галета • 20 г краве масло • 1 к.ч. сметана • сол Начин на приготвяне: Задушаваме морковите в малко вода и ги пасираме. Сваряваме ориза, отцеждаме и също го пасираме. Прибавяме морковите, разбит...

Пудинг с моркови и извара

Продукти: • 500 г моркови • 500 г извара • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. светана • 50 г захар • 1 к.ч. грис • 100 г краве масло Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на ситно, задушаваме ги в прясното мляко, а след това ги пасираме. Прибавяме разбита...

Пурички с моркови и извара

Продукти: (за 4 порции) • 400 г извара • 2-3 моркова • 1 яйце • 1 к.ч.брашно • 30 г краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, задушаваме ги в млякото, докато омекнат и после ги пасираме. Разбива...

Пшеничена каша с плодове

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч.булгур • 1 ч.ч.сушени кайсии • 2 ябълки • 2 ч.ч. мляко • 1 ч.ч. вода • 3 с.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме булгура в 2-3 горещи води, заливаме го с врящото мляко, разредено с 1 к.ч. вода, и варим, докато поомекне. ...

Пълнена риба на пара

Продукти: (за 4 порции) • 1 бяла риба /около 600-800 г/ • 2 филии сух бял хляб • 1 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Почистваме рибата и я натриваме със сол. Напълваме я с накиснатия в млякото хляб, завиваме я с мар...

Рагу с пюре от картофи и моркови

Продукти: (за 4 порции) • 500 г нетлъсто месо • 300 г картофи • 300 г моркови • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. течна сметана • 1 глава лук • 30 г краве масло • магданоз, сол Начин на приготвяне: Сваряваме месото в подсолена вода и го нарязваме на хапки...

Салата от моркови

Продукти: (за 4 порции) • 500 г моркови • сокът от 1 лимон • 2 с.л. захар Начин на приготвяне: Варим морковите в подсолена вода, докато поомекнат. Отцеждаме и ги настъргваме на ситно ренде. Приготвяме заливка от лимоновия сок, захарта и сол на вкус, с ко...

Салата от моркови и кайсии

Продукти: (за 4 порции) • 500 г моркови • 1 ч.ч. сушени кайсии • 100 г сметана • 2-3 с.л. захар • пресен босилек или мента Начин на приготвяне: Накисваме кайсиите в гореща вода за 1-2 часа и ги отцеждаме. Нарязваме морковите на ивички и ги задушаваме в мал...

Салата от моркови и ябълки

Продукти: (за 4 порции) • 300 г моркови • 2 ябълки • 1-2 с.л. вода • сокът от 1 лимон • 2 с.л. захар • сол Начин на приготвяне: Варим морковите в подсолена вода, докато поомекнат. Отцеждаме и ги настъргваме на ситно ренде. Смесваме ги с обелените и настъ...

Студена супа с цвекло

Продукти: (за 4 порции) • 1 малка глава червено цвекло • 1 краставица • 2 ч.ч. сушени сливи • 3-4 листа от маруля • 1 кофичка кисело мляко • захар, оцет Начин на приготвяне: Обезкостяваме сливите и ги накисваме в студена вода. Настъргваме цвеклото ...

Супа от сушени плодове

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. сушени плодове • 2-3 ябълки • 1 к.ч. ориз • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: Нарясваме сушените плодове на ситно, заливаме с 1 л студена вода, в която сме разтворили захарта и варим 40 мин на умерен огън, след което оставя...

Супа от ябълки и шипки

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. сушени шипки • 2-3 ябълки • 100 г бял сухар • 3-4 с.л. захар • 3-4 с.л. картофено нишесте Начин на приготвяне: Сипваме шипките във вряща вода и варим 10-15 мин. След това ги оставяме да киснат 4-5 часа. Прецеждаме отв...

Супа с картофи и зеле

Продукти: (за 4 порции) • 3-4 картофа • половин прясна зелка /около 400 г/ • 2 моркова • 1 глава лук • 1 магданозен корен • половин пакетче краве масло • 1 к.ч. сметана • 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно...

Тиганици от сухари

Продукти: (за 4 порции) • 300 г сухари от бяло брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 2 яйца • 3 с.л. захар • 2 ябълки • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Натрошаваме сухарите на ситно и ги накисваме в млякото. След 30 мин прибавяме обелените и настъргани ...

Тиганици от фиде

Продукти: (за 4 порции) • 300 г фиде • 400 г извара • 2 яйца • 2 с.л.захар • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Сваряваме фидето в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме разбитата извара, разбитите жълтъци и захарта. Разбъркваме и внимате...

Хайвер от патладжани

Продукти: • 2 патладжана • 1 морков • 1 глава лук • 2 стръка зелен лук • 3 с.л. доматено пюре • 3-4 с.л. зехтин • сол Начин на приготвяне: Сваряваме лука и морковите в малко подсолена вода и ги отцеждаме. Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги па...

назад
Начало