Кулинарни рецепти » Салати » Салати есен-зима

Салати:

Сирене с лук и яйца

Продукти: • 150 г сирене • 3 твърдо сварени яйца • 1 глава лук • 4 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • магданоз, сол Измиваме сиренето и го нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука и магданоза на дребно и ги смесваме. Настъргваме твърдо сварените яйца на едро...

Сицилианска салата

Продукти: • 8 по-големи твърди домата • 2 с.л. нарязани мариновани гъби • 2 с.л. нарязани зеленчуци от туршия • 2 с.л. нарязан зелен фасул /от консерва/ • 2 с.л. сварен грах • 4 с.л. майонеза • 2 стръка целина • сол Начин на приготвяне: Попарваме и о...

Смесена салата

Продукти: • 2 моркова • половин зелка • половин глава целина • 1 ябълка • 1-2 с.л. оцет • 1-2 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелката на ивички и леко я претриваме със солта. Обелваме ябълката и я настъргваме. Настъргваме също така почис...

Смесена салата със заливка

Продукти: • 1 зелена салата • 1 зелена печена чушка • 1 червена печена чушка • 3 стръкчета целина • 1 морков • 1 връзка репички • 1 червен лук • 1 с.л. белени слънчогледови семки За заливката: • 1-2 с.л. оцет • 3 с.л. зехтин • сол, черен пипер ...

Стъргало върху цветно сирене

Продукти: • 4 плоски правоъгълника сирене • 2 картофа • 100 г кашкавал • 2 сварени белтъка • 4 с.л. майонеза • 3 с.л. смлени орехови ядки • 3 с.л. прясно отцеден сок от червено цвекло • 1 с.л. мастика • 1 ч.л. лимонов сок • 1 ч.л. наситнени зелении • 1 с...

Табуле

Продукти: (за 4 порции) • 2 ч.ч. булгур • 4 домата • 2 стръка праз • сокът от 1 лимон • 1 к.ч.зехтин • магданоз, джоджен, сол Начин на приготвяне: Сваряваме булгура в 1 л гореща вода, отцеждаме и оставяме да изстине. Обелваме доматите, почистваме г...

Топла зелева салата

Продукти: • 500 г зеле • 40 г сланина • оцет, захар • кимион, сол Начин на приготвяне: Пускаме ситно нарязаното зеле в малко количество вряща подсолена вода, прибавяме малко захар и кимион, варим няколко минути и задушаваме на много тих огън, докато зелето о...

Топла салата с козе сирене

Продукти: (за 4 порции) • 4 филийки от франзела • 2 ч.л. олио • 2-3 скилидки чесън • 250 г козе сирене • 1 зелена салата • 50 г орехи • копър, магданоз • фастъчено олио • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Нарязваме салатката на ситно, смесваме...

Френска салата от моркови

Продукти: • 4 големи моркова • 1 малка глава лук • 2 с.л. олио • 1 с.л. лимонов сок • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме морковите и ги настъргваме на ситно ренде. Прибавяме ситно нарязания лук, поръсваме оли...

Червено цвекло в сос

Продукти: • 500 г червено цвекло • 1 стрък пресен лук • 1 стрък праз лук /бялата част/ • по 2 ч.л. остра и сладка горчица • 6-7 с.л. оцет • 3 с.л. олио • 1 щипка захар • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обеленото цвекло режем на филии. Заливаме...

Червено цвекло с хвойна

Продукти: • 1 кг червено цвекло • 10 зърна хвойна • олио, хвойнов оцет Начин на приготвяне: Варим почистеното и нарязано цвекло и когато стане полуготово, пускаме във водата плодовете на хвойната. Изваждаме свареното цвекло, отцеждаме и го нареждаме в по...

Ябълкова салата със синьо сирене

Продукти за 5-6 порции: • 750 г ябълки • 1 голяма салата • 1 с.л. настъргано синьо сирене • 150 г кашкавал • 1 твърдо сварено яйце • 3 с.л. смлян розмарин • 6 с.л. олио • 3 с.л. ябълков оцет • 1 връзка зелен лук • черен пипер, сол Начин на приготвяне:...

назад
Начало