Продукти:
• 2 с.л. зехтин
• 140 г шарен бекон нарязан на кубчета
• 1 кг телешки или говежди пържоли на кубчета
• 4 с.л. брашно
• 750 мл червено вино или говежди бульон
• 4 стръкчета мащерка
• 600 г главички сладък лук
• 2 с.л. желе от червен или черен касис
• 1 с.л. червен винен оцет
• 1 жълтък
За коричката от горчица:
• 350 г брашно
• 1 с.л. синап на прах
• 200 г твърдо масло
Начин на приготвяне:
Загряваме половината зехтин в голям дълбок тиган и запържваме бекона за 1 минута - до златисто. Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме настрана. Поръсваме нарязаното месо с брашно и запържваме до кафяво в мазнината от бекона.
Връщаме бекона при месото, добавяме виното, мащерката и оставяме да заври. Покриваме с капак и оставяме да къкри за 2 часа като от време на време разбъркваме.
Загряваме фурната до 200 градуса. Объркваме главичките сладък лук с останалия зехтин, разстиламе ги в тавичка и запичаме за 45 минути до златисто.
За коричката от горчица пресяваме брашното, синапа в голяма купа и настъргваме вътре твърдото студено масло. Поръсваме с 8 с.л. вода и правим твърдо тесто. Завиваме го и оставяме да се охлади за 30 минути.
Добавяме печените лукчета, желето и оцета към месото, овкусяваме го и прехвърляме сместа в двулитров съд за пай. Увеличаваме температурат на фурната до 220°С.
Разточваме приготвеното тесто и го полагаме върху плънката. Смесваме жълтъка с малко сол и намазваме тестото. Запичаме за 30 минути или докато коричката стане хрупкава и златиста.
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...