Продукти:
• 250 г брашно
• 1 щипка сол
• 50 г краве масло или маргарин
• 50 г свинска мас
• хладка вода за замесване на тесто
За пълнежа:
• 350-500 г ангинари
• 1 глава лук
• 25 г краве масло или маргарин (разтопен)
• 100 г бяло грозде без семки
• 50 г сушени фурми
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 ч.л. ситно нарязани зелени подправки
• 1 разбито яйце или мляко за глазурата
• 4-6 с. л, кисело мляко
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Пресятото със солта брашно разтриваме с маслото и маста като натрошен хляб. Прибавяме водата, измесваме не много гъсто тесто, покриваме съда и го оставяме на хладно място.
Изчистените ангинари веднага заливаме с подсолена или подкиселена вода, за да не си променят цвета. Възвираме вода и варим в нея ангинарите около 12 мин, като внимаваме да не се разварят. Отцеждаме ги.
Сгорещяваме маслото и задушаваме в него 2-3 мин нарязания на ситно лук, прибавяме нарязаните фурми и измитите и нарязани на половинки гроздови зърна.
Разточваме 2/3 от тестото в тавичка за печене. Отгоре нареждаме ангинарите (нарязани, ако са много големи. Поръсваме със зелените подправки и разстиламе лука и нарязаните на ситно сварени яйца.
Останалото тесто разточваме на тънка кора, с която покриваме тортата, като прищипваме плътно ръба й. Правим в средата достатъчно дълбок отвор и заливаме цялата торта с разбитото яйце или с млякото.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 35-40 мин, до образуване на златиста коричка.
Разбиваме киселото мляко и го изливаме в отвора. Изключваме фурната. Сервираме тортата топла или студена.
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...