Продукти:
• 450 г брашно
• 250 г захар
• 120 мл вода
• 150 г пчелен мед
• 1 яйце
• 1 с. л. олио
• 1 ч. л. сода бикарбонат
• 1 щипка амонячна сода
• 1 пакетче ванилена захар
За глазурата:
• 100 г пудра захар
• 30 мл вода
Начин на приготвяне:
В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и ме-сим, докато получим гладко и стегнато тесто. Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание.
Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пе-кат в предварително загрята на 220°С фурна. Готовите меденки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат.
Приготвяме глазурата от пудра захар и вода. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Според желанието ни можем да оцветим глазурата с безвредна боя. Нанасяме глазура върху меденките и оставяме да изсъхнат, наредени на един ред.
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...