Пълнени свински гърди
Продукти: (за 4 порции)
• 450 г обезкостени свински гърди
• 300 г свински кости
• 1 стрък майорана
• 1 стрък чубрица
• 1 щипка смлян кимион
• 1 с.л. олио
• 1 главичка лук
• 20 г моркови
• 1 парченце целина
• 1 ч.л. доматено пюре
• 120 г твърд кашкавал
• 250 мл вода
• листа от червено цвекло
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме кашкавала на лентички по 1,5 см и ги слагаме в хладилника да се стегнат.
Леко начукваме почистеното от тлъстините месо. В средата на всяко парче изрязваме дупчица с диаметър около 3 см. Наситняваме чубрицата и майорана, смесваме ги с 1 ч.л. олио, подправяме с черен пипер и кимион и с тази паста намазваме месото от всички страни. Слагаме го в хладилника за 30 мин.
Насичаме костите на парчета с дължина 3-4 см. В тефлонов тиган загряваме 1 ч.л. от олиото и пържим костите 3-4 мин. Прибавяме наситнените зеленчуци, пържим и тях 1-2 мин. и изсипваме размитото в малко вода доматено пюре. Възвираме като периодично наливаме вода. Рязко намаляваме котлона, прибавяме наситнения магданоз и варим 1 час.
Възвираме чиста подсолена вода и бланшираме цвекловите листа 2-3 мин. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода, отцеждаме ги и увиваме в тях лентичките кашкавал. Слагаме ги в отвора на гърдите, защипваме го с клечки за зъби, леко посоляваме.
Сгорещяваме в тефлонова тавичка остатъка от олиото, поизпържваме в силна фурна гърдите, намаляваме на 180°С и печем на отворена врата 40 мин. Изваждаме ги, покриваме ги с фолио и ги държим така 10 мин.
Към соса прибавяме мазнината от печенето, възвираме повторно, прецеждаме го и, ако е нужно, го подправяме. Разливаме го в затоплени чинии и отгоре подреждаме нарязаните на филийки гърди.
Автор: recepty.bg