Продукти: 
•	1 агнешка плешка
•	2 жълтъка
•	1 с.л. брашно
•	1 филия сух бял хляб
•	2-3 моркова
•	10-15 главички лук
•	1 к.ч. олио
•	черен и червен пипер
•	магданоз, захар, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме агнешката плешка, измиваме я и внимателно отстраняваме костите. 
Накисваме в прясно мляко среда от бял хляб. Изстискваме, прибавяме сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, 1 с.л брашно, 2 жълтъка. Разбъркваме добре сместа и пълним с нея плешката. 
Увиваме стегнато на руло, пристягаме с канап, поръсваме с червен пипер и слагаме в тенджера с много мазнина да се изпържи от всички страни до зачервяване. След това наливаме 2 ч.ч. бульон или гореща вода, захлупваме добре и оставяме да се вари на тих огън, до пълното увиране на месото. 
Нарязваме на кръгчета 2-3 млади моркова и ги запържваме в мазнина. Очистваме 15-20 дребни главички лук без да ги режем и ги пущаме за 5 мин. във вряща подсолена вода. 
Изваждаме лукчетата и ги слагаме в тиган с мазнина, посоляваме с малко сол и ситна захар, заливаме с с половин ч.ч. бульон или гореща вода и оставяме да се варят, докато се изпари водата, а лукчетата се изпържат до златист цвят. 
Изваждаме готовото руло, освобождаваме го от канапа и го слагаме в широка чиния. Заливаме го със соса, в който е вряло и гарнираме с изпържените лукчета и моркови.
 
              Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
 
              Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
 
              Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
 
              Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...