Продукти:
• на 1 кг овче или козе месо - 700-800 г сол
Начин на приготвяне:
Вземаме овче или козе месо и го нарязваме на гладки и плоски парчета с дебелина около 5 см. За да може да проникне дълбоко солта, надупчваме с шило месото през 5-6 см. Натриваме нарязаните парчета с морска сол.
На дъното на голяма тенджера или каче слагаме 4-5 см морска сол. След това нареждаме плътно парчетата месо, като между редовете сипваме по 2-3 см сол. Най-отгоре завършваме с 2 см сол и затискаме с дървена кръстачка и камък.
След една седмица изваждаме месото и го поставяме в друг съд в саламура, приготвена в съотношение 180 г сол на 1 л вода. При температура +6 градуса пастърмата престоява една седмица, след което я изваждаме и я обезсоляваме в студена вода в продължение на 1 денонощие. После я отцеждаме, окачваме я на прът и сушим на проветриво място.
В продължение на две седмици през три дни сваляме пастърмата и я притискаме между две дъски с тежест - така престоява 4-5 часа, после пак я закачаме да съхне. Готовата пастърма трябва да има гладка повърхност.
Съхранява се при +2 градуса и трае над 3 месеца.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...