Продукти: • на1 ч.ч. дренки - 1 ч.ч. захар • лимонтозу За варната вода: • на 5 л вода - 1 ч.ч. прецедена негасена вар За сиропа: • на 2 ч.ч. вода - 1 ч.ч. захар Начин на приготвяне: Избираме непрезрели дренки, вадим им костилките и ги оставяме...
Продукти: • 1,5 кг дюли • 1 кг захар • 1 к.л. лимонтузу • 500 г бадеми Начин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме дюлите и обелените бадеми. Варим на умерен огън до необходимата гъстота. ...
Продукти: • 1 кг дребни зелени доматчета • 1 кг захар • 1 1/2 ч.л. лимонтозу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта на игла издълбаваме вътрешността им. Пускаме ги във вряща вода, варим ...
Продукти: • 85 зелени орехчета • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • парченца портокалова или лимонова кора • 1 с.л. оцет Начин на приготвяне: Обелваме орехчетата до бяло и ги пускаме във вода с оцет, за да не почернеят. След това ги варим последователно в 3 в...
Продукти: • 1 кг смокини • 1 кг захар • 1 ч.ч. вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Подбираме млади и здрави смокини. Почистваме им дръжките и част от семето, за да се получи малък отвор във вътрешността на плода. Ако смокините са много млади, само г...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дървена лъжица, докато се разтопи. Сипете шишарките, кипнете и варете 5 мин – отнача...
Продукти: • 1 кг смокини • 1 кг захар • 1 ч.ч. вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Обелваме внимателно плодовете, така че да не се разкъсат. Наръсваме със захарта и оставяме да престоят 30 мин. Добавяме водата и варим на силен котлон, като потупваме ...
Продукти: • 1 кг смокини • 1 кг захар • 1 ч.ч. вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Обелваме внимателно плодовте, така че да не се разкъсат. Потапяме ги в утаена и прецедена варна вода /на 5 л – 500 г гасена вар/. Оставяме да престоят 30 мин. Изваждам...
Продукти: • 1 кг кайсии • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина • 1 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в утаена варна вода /на 5 л вода – 500 г негасена вар/. Изплакваме ги обилно със ...
Продукти: • 1 кг круши • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтозу Начин на приготвяне: Обелваме крушите и ги нарязваме на парченца, като отстраняваме сърцевината. Заливаме ги с вода, която да ги покрива, и варим, докато омекнат. В широк съд кипваме сироп от захарта...
Продукти: • 1 кг къпини • 2 кг захар • 1 ч.л. винена киселина Начин на приготвяне: Почистваме къпините и ги поръсваме със захарта. Оставяме ги да престоят 3-4 часа, заливаме ги с 1 ч.ч. студена вода и варим на умерен огън, като от време на време обираме пяната...
Продукти: • 500 г малини • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина • 200 мл вода Начин на приготвяне: Поръсваме малините със захарта и ги оставяме една нощ. На другия ден прибавяме водата и варим до получаване на гъст сироп. Малко преди сиропът да е гото...
Продукти: • 1 ч.ч. малини • 1 1/2 ч.ч. захар • 2 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Поръсваме плодовете със спирт и захар и ги оставяме да пренощуват. На другия ден варим сироп от водата и захарта, като непрекъснато го отпенваме. Когато сиропът е готов, отстранява...
Продукти: • 10 кг мушмули • 2 кг захар • 1 пакетче салицилова киселина Начин на приготвяне: Заливаме мушмулите с вода, колкото да се покрият. Слагаме на огъня и варим, докато 3-4 пръста от водата да изври. Изваждаме мушмулите и добавяме захарта към сиропа...
Продукти: • 30-35 малки и тънки патладжанчета /дълги до 5 см/ • 1 кг захар • 4-5 листа индрише • 1 ч.л. винена киселина Начин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги накисваме за 1 час във варна вода. След това ги измиваме и ги варим по 5-6 мин в три води....
Продукти: • 1,5 кг праскови • 1 кг захар Начин на приготвяне: Изчистените от костилките праскови нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги с половината захар и оставяме да престоят 5-6 часа. Варим сладкото 10 мин, сваляме от огъня, добавяме останалата захар и остав...
Продукти: • 1 кг пъпеш • 1 кг захар • 1/2 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Избираме добре узрял, здрав пъпеш. Почистваме семенната част, обелваме го и нарязваме на парченца. Поръсваме ги със захарта и оставяме на студено за 10-12 часа. Ако след...
Продукти: • 400 г розов цвят • 1 кг захар • 1,5 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от тичинките. Намачкваме леко цветовете, претриваме ги с малко захар и оставяме да престоят 1 час. Прибавяме лимонтуз...
Продукти: • 700 г сливи • 1 кг захар • 1 ч.ч. винена киселина /лимонтузу/ • 200 мл вода Начин на приготвяне: Избираме доре узрели, но не и презрели плодове, изваждаме им костилките и обелваме кожицата. Наръсваме обелените сливи със захарта и ги варим на умер...
Продукти: на 800 г домати (обелени, почистени от семето и изстискани) • 300 мл сок от лимони • 700 г захар • 1 ч.л. балсамов оцет • 3 ампули течна ванилия Начин на приготвяне: Срязваме доматите наполовина, изстискваме ги като лимони и ги бланшираме 1-2 мин ...
Продукти: • 1,2 кг череши без костилките • 1 кг захар • 200 мл вода • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Черешите посипваме със захарта и ги оставяме да престоят 5-6 часа. Прецеждаме сока, добавяме водата и варим сиропа до полусгъстяване. Добавяме...
Продукти: • 1 кг череши • 1 кг захар • 300 г гликоза • 750 мл вода • 1 ч.л. лимонена киселина • 1 прах ванилия Начин на приготвяне: Изчистваме черешите от костилките. От водата и захарта варим гъст сироп. Отстраняваме сиропа от огъня и изсипваме че...
Продукти: • 1кг чери домати • 660 г захар • 60 мл вода • 1 лимон • 1 портокал Начин на приготвяне: Избираме зрели, но твърди домати и ги разрязваме на половинки.Слагаме ги в съд с по-дебело дъно. Обелваме лимона и го нарязваме на парченца. Нарязваме и порт...
Продукти: • 1 кг боровинки • 1 кг захар Начин на приготвяне: Почистваме боровинките и ги пускаме във вряща вода. Варим, докато омекнат. Отцеждаме и ги пускаме в горещ сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода. Варим докато сиропът се сгъсти, като с решетеста лъж...