Продукти: • 100 г горчив шоколад • 100 г бадемови стружки • 2-3 с.л. висококачествен горчив ликьор Начин на приготвяне: На водна баня разтопяваме шоколада, прибавяме бадемовите стружки, сипваме ликьора и бъркаме, докато се получи еднородна маса. В поднос...
Продукти: • 1 к.ч. брашно • 1 1/2 ч.ч. вода • 1 1/2 ч.ч. захар • 1 ч.ч. счукани орехови ядки • 100 г шоколад • кристална захар за овалване Начин на приготвяне: Препичаме брашното до златисто. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата. Прибавяме пре...
Продукти: • 450 г пудра захар • 200 мл прясна сметана • 1 пакетче ванилена захар • 200 г орехи • бадеми или лешници Начин на приготвяне: С помощта на миксер разбиваме внимателно сметаната с пресятата пудра захар. Прибавяме ванилията и продължаваме да разби...
Продукти: • 5 средно големи дюли • 1 кг захар Начин на приготвяне: Избираме добре узрели дюли, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в дълбок съд заедно със семената и заливаме с вода, колкото да се покрият. Варим, докато омекнат добре, след ко...
Продукти: • 1 ч.ч. прясно мляко • 250 г пудра захар • 500 г сварени, обелени и пасирани кестени • 1 ванилия • кристална захар Начин на приготвяне: Пасираните кестени варим на тих огън с пудрата захар и малко вода до сгъстяване. Прибавяме млякото и ванилият...
Продукти: • 250 г моркови • 250 г захар • 8-10 капки портокалова есенция • пудра захар, кокосово брашно, смлени орехи или бадеми, какао Начин на приготвяне: Почистваме и настъргваме на ситно ренде морковите. Слагаме ги да врят заедно със захарта в малко вода....
Продукти: • 500 г тиква • 400 г захар • 400 мл вода • портокалова есенция Начин на приготвяне: Нарязваме тиквата на дребни, еднакви кубчета. Поставяме ги за няколко часа във варно мляко (на 1 л вода - 15 г чиста негасена вар), за да се втвърдят и предпазят о...
Продукти: • 250 г сушени фурми • 1/2 ч.л. канела • 1 с.л. портокалов сок • обелени слънчогледови семки • накълцани бадеми • кокосови стърготини (по-ситни) Начин на приготвяне: Освобождаваме фурмите от костилките и ги раздробяваме на ситно с миксера или м...
Продукти: • 125 г захар • 50 г краве масло • 1 ч.ч. прецедено силно кафе • 1 ч.ч. сметана • малко олио Начин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим в продължение на 10 минути, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме прецеде...
Продукти: • 1 ч.ч. смлени орехи • 1/3 ч.ч. смляно кафе • 1 ч.ч. пудра захар • 1/2 ч.ч. галета • 1 ч.ч. неароматизирано нишесте • 1 ч.ч. вода • кристална захар за овалване Начин на приготвяне: Смесваме орехите, кафето, захарта и галетата. В студена вода...
Продукти: • 150 г смлени орехови ядки или обелени бадеми • 200 г шоколад • 20 мл ром • 100 мл готово кафе "еспресо" • 150 г пудра захар Начин на приготвяне: Печем ядките в тиган без мазнина. След като изстинат, смесваме половината със 100 г ситно...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 яйце и 1 жълтък • 1 ч.ч. кисело мляко • 3 с.л. разтопено краве масло • 1 ч.л. сода бикарбонат • брашно Начин на приготвяне: От посочените продукти замесваме меко тесто и правим топчета колкото орех. Потапяме ги в разбития бел...
Продукти за мек локум: • 750 г захар • 1,5 л вода • 150 г нишесте • сокът на половин лимон За твърд: • 750 г захар • 1,5 л вода • 250 г нишесте • сокът на цял лимон Начин на приготвяне: Стопяваме захарта в 1 л вода, сваляме от огъня и прецеж...
Продукти: • 6 ч.ч. захар • 3 ч.л. лимонов сок или 1 ч.л. лимонтузу • малко масло за намазване • боя за оцветяване Начин на приготвяне: Слагаме в тенджера да ври захарта с 1,5 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти толкова, че капка, пусната в студена вода да не...
Продукти: • 500 г пудра захар • сока от 1 средно голям лимон • 1-2 ч.л. ром • 1 к.ч. озахарени плодове • 2 с.л. стафиди • 1 пакетче ванилена захар • 2-3 с.л. кристална захар Начин на приготвяне: Замесваме гладко тесто от пудрата захар, лимоновия сок ...
Продукти: • 500 мл вода • 1 парченце лимонова кора за аромат • 150 г захар • 2-3 с.л. грис • 1 яйце • 3-4 с.л. краве масло или олио • пудра захар за поръсване • смлени орехи за гарниране Начин на приготвяне: Възваряваме водата, захарта и лимоновата к...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато сместа стане кафеникава, постепенно наливаме предварително свареното и още горещо...
Продукти: • 60 г кокосово брашно • 250 г захар • 125 мл вода Начин на приготвяне: Възвираме водата заедно със захарта и щом кипнат, обираме пяната с решетеста лъжица. Варим 2-3 мин и прибавяме кокосовото брашно. Намаляваме котлона и варим още десетина минути к...
Продукти: • 4 жълтъка • 1 ч.ч. захар • 500 г кокосови стърготини • ликьор - вишнов, черешов или ментов Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта около 30 минути. Добавяме кокоса и смесваме добре с дървена лъжица. Сипваме ликьора (на вкус) и отново...
Продукти: • 2 ч.ч. захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. вода • 1 ч.ч. счукани лешници • 40 г краве масло • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разтриваме захарта и какаото, прибавяме млякото и водата. Варим, докато капка, поставена в студена ...
Продукти: • 1 с.л. пчелен мед • 50 г шоколад • 250 г смлени лешници • 50 мл ром • оцветена захар за украса Начин на приготвяне: Затопляме меда и шоколада заедно, прибавяме лешниците и рома, оформяме топчета и ги овалваме в захар. Нареждаме ги в метална кут...
Продукти: • 500 г захар • 300 мл вода • 1 лимон • 1 портокал • 60 г желатин на прах • 30 г пудра захар • 15 г нишесте Начин на приготвяне: Обелваме плодовете, изстискваме сока, а вътрешността им нарязваме на ивички. Стопяваме на котлона захарта във вод...
Продукти: • 600 г обелени и изпечени бадеми • кората на 3 лимона • 120 г захар на кристали • 2 с. л. изравнени брашно • 60 г краве масло • маково или сусамено семе за овалване Начин на приготвяне: Смиламе добре бадемите. Кората на лимоните настъргваме. С...
Продукти: • 100 г шоколад • 40 г краве масло • 1 с.л. прецедено силно кафе • 50 г бадеми • 1 белтък • захар на пясък • какао на прах Начин на приготвяне: Стопяваме шоколада на водна баня и прибавяме маслото. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. ...