Продукти:
• 25 кг прясно бяло зеле
• 50 г сол на всеки 1 л вода
• 2 лимона
• 1 ч.ч. зърна от царевица
• 1 дюля
• 1 корен хрян
• клончета от лоза
• 1 ч.л. синапено семе
Начин на приготвяне:
На дъното на кацата нареждаме венец от лозови клонки. Слагаме малки платнени торбички с царевичните зърна, почистената и нарязана на 6 парчета дюля и нарязания хрян.
Вземаме твърди, добре оформени зелки, почистваме горните им листа, отрязваме кочана им до равен със зелката. Останалия кочан цепваме на кръст с дълбочина 5 см. Нареждаме зелките плътно в кацата и ги заливаме със солен разтвор, докато се покрият. Притискаме зелките с кръстачка, а отгоре поставяме речен камък, предварително попарен с вряла вода.
В продължение на 2 седмици претакаме сока ежедневно. След това преточването продължава през ден, докато сокът придобие млечно кисел вкус. Тогава прибавяме сока от лимоните, корите им, нарязани на едро, и синапеното семе. Поне веднъж седмично претакваме сока, защото така той остава бистър и с добър вкус.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...