Кулинарни рецепти » Кисело зеле по северняшки

 Кисело зеле по северняшки

Продукти:

• 25 кг прясно бяло зеле
• 50 г сол на всеки 1 л вода
• 2 лимона
• 1 ч.ч. зърна от царевица
• 1 дюля
• 1 корен хрян
• клончета от лоза
• 1 ч.л. синапено семе

Начин на приготвяне:

На дъното на кацата нареждаме венец от лозови клонки. Слагаме малки платнени торбички с царевичните зърна, почистената и нарязана на 6 парчета дюля и нарязания хрян.

Вземаме твърди, добре оформени зелки, почистваме горните им листа, отрязваме кочана им до равен със зелката. Останалия кочан цепваме на кръст с дълбочина 5 см. Нареждаме зелките плътно в кацата и ги заливаме със солен разтвор, докато се покрият. Притискаме зелките с кръстачка, а отгоре поставяме речен камък, предварително попарен с вряла вода.

В продължение на 2 седмици претакаме сока ежедневно. След това преточването продължава през ден, докато сокът придобие млечно кисел вкус. Тогава прибавяме сока от лимоните, корите им, нарязани на едро, и синапеното семе. Поне веднъж седмично претакваме сока, защото така той остава бистър и с добър вкус.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало