Продукти:
• 25 кг прясно бяло зеле
• 50 г сол на всеки 1 л вода
• 2 лимона
• 1 ч.ч. зърна от царевица
• 1 дюля
• 1 корен хрян
• клончета от лоза
• 1 ч.л. синапено семе
Начин на приготвяне:
На дъното на кацата нареждаме венец от лозови клонки. Слагаме малки платнени торбички с царевичните зърна, почистената и нарязана на 6 парчета дюля и нарязания хрян.
Вземаме твърди, добре оформени зелки, почистваме горните им листа, отрязваме кочана им до равен със зелката. Останалия кочан цепваме на кръст с дълбочина 5 см. Нареждаме зелките плътно в кацата и ги заливаме със солен разтвор, докато се покрият. Притискаме зелките с кръстачка, а отгоре поставяме речен камък, предварително попарен с вряла вода.
В продължение на 2 седмици претакаме сока ежедневно. След това преточването продължава през ден, докато сокът придобие млечно кисел вкус. Тогава прибавяме сока от лимоните, корите им, нарязани на едро, и синапеното семе. Поне веднъж седмично претакваме сока, защото така той остава бистър и с добър вкус.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...