Продукти:
• 25 кг прясно бяло зеле
• 50 г сол на всеки 1 л вода
• 2 лимона
• 1 ч.ч. зърна от царевица
• 1 дюля
• 1 корен хрян
• клончета от лоза
• 1 ч.л. синапено семе
Начин на приготвяне:
На дъното на кацата нареждаме венец от лозови клонки. Слагаме малки платнени торбички с царевичните зърна, почистената и нарязана на 6 парчета дюля и нарязания хрян.
Вземаме твърди, добре оформени зелки, почистваме горните им листа, отрязваме кочана им до равен със зелката. Останалия кочан цепваме на кръст с дълбочина 5 см. Нареждаме зелките плътно в кацата и ги заливаме със солен разтвор, докато се покрият. Притискаме зелките с кръстачка, а отгоре поставяме речен камък, предварително попарен с вряла вода.
В продължение на 2 седмици претакаме сока ежедневно. След това преточването продължава през ден, докато сокът придобие млечно кисел вкус. Тогава прибавяме сока от лимоните, корите им, нарязани на едро, и синапеното семе. Поне веднъж седмично претакваме сока, защото така той остава бистър и с добър вкус.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...