Кулинарни рецепти » Торта Цитроне

 Торта Цитроне

Продукти:

• 8 яйца
• 1 ч.ч. пудра захар
• 8 равни с.л. брашно
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. смлени орехови ядки

За сиропа:

• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. вода

За крема:

• 2 с.л. нишесте
• 1 ч.ч. захар
• 1 лимон

За глазурата:

• 1 белтък
• 1 к.ч. пудра захар
• сокът от половин лимон

Начин на приготвяне:

Разбиваме жълтъците заедно със захарта. Прибавяме брашното и содата. Бием сместа 8-10 минути, след което прибавяме смлените орехи и постепенно, лъжица по лъжица разбитите на сняг белтъците, като леко разбъркваме.

Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено силна фурна.Оставяме тортата да изстине напълно и я разрязваме хоризонтално на две половини. Напръскваме ги със сироп, приготвен от водата и захарта.

Размиваме нишестето за крема с 1 чаша студена вода и прибавяме захарта, настърганата кора и сока от лимона. Разбъркваме добре сместа и я слагаме на умерен огън, като я бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и го бъркаме, докато изстине, след което напълваме с него тортата.

Разбиваме добре белтъка за глазурата, прибавяме захарта и бием, докато получим гъст сняг. Накрая сипваме лимоновия сок, бием още 5-6 минути и изливаме върху тортата. Разстиламе бързо глазурата на гладък пласт с широк нож. За плънка на тортата можем да използваме фин мармалад.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Кордон бльо

Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Начало