Продукти:
• 8 яйца
• 1 ч.ч. пудра захар
• 8 равни с.л. брашно
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. смлени орехови ядки
За сиропа:
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. вода
За крема:
• 2 с.л. нишесте
• 1 ч.ч. захар
• 1 лимон
За глазурата:
• 1 белтък
• 1 к.ч. пудра захар
• сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците заедно със захарта. Прибавяме брашното и содата. Бием сместа 8-10 минути, след което прибавяме смлените орехи и постепенно, лъжица по лъжица разбитите на сняг белтъците, като леко разбъркваме.
Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено силна фурна.Оставяме тортата да изстине напълно и я разрязваме хоризонтално на две половини. Напръскваме ги със сироп, приготвен от водата и захарта.
Размиваме нишестето за крема с 1 чаша студена вода и прибавяме захарта, настърганата кора и сока от лимона. Разбъркваме добре сместа и я слагаме на умерен огън, като я бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и го бъркаме, докато изстине, след което напълваме с него тортата.
Разбиваме добре белтъка за глазурата, прибавяме захарта и бием, докато получим гъст сняг. Накрая сипваме лимоновия сок, бием още 5-6 минути и изливаме върху тортата. Разстиламе бързо глазурата на гладък пласт с широк нож. За плънка на тортата можем да използваме фин мармалад.
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...