Продукти:
• 8 яйца
• 1 ч.ч. пудра захар
• 8 равни с.л. брашно
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. смлени орехови ядки
За сиропа:
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. вода
За крема:
• 2 с.л. нишесте
• 1 ч.ч. захар
• 1 лимон
За глазурата:
• 1 белтък
• 1 к.ч. пудра захар
• сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците заедно със захарта. Прибавяме брашното и содата. Бием сместа 8-10 минути, след което прибавяме смлените орехи и постепенно, лъжица по лъжица разбитите на сняг белтъците, като леко разбъркваме.
Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено силна фурна.Оставяме тортата да изстине напълно и я разрязваме хоризонтално на две половини. Напръскваме ги със сироп, приготвен от водата и захарта.
Размиваме нишестето за крема с 1 чаша студена вода и прибавяме захарта, настърганата кора и сока от лимона. Разбъркваме добре сместа и я слагаме на умерен огън, като я бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и го бъркаме, докато изстине, след което напълваме с него тортата.
Разбиваме добре белтъка за глазурата, прибавяме захарта и бием, докато получим гъст сняг. Накрая сипваме лимоновия сок, бием още 5-6 минути и изливаме върху тортата. Разстиламе бързо глазурата на гладък пласт с широк нож. За плънка на тортата можем да използваме фин мармалад.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...