Продукти:
• 10 яйца
• 120 г стафиди
• 200 г бадеми
• 250 г пудра захар
• 300 г брашно
• 2 ванилии
• 200 г краве масло
• мармалад от кайсии или шипки
• шоколадови пръчици
За крема:
• 300 г захар
• 150 г краве масло
• 1 яйце
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маслото със захарта и към него при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците, смлените печени бадеми, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Постепенно прибавяме и пресятото брашно, размесено с ванилията. Изсипваме сместа в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Печем в умерено силна фурна до зачервяване.
Сваряваме захарта за крема в 1 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти, сипваме малко по малко в разбитото на пяна масло. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитото яйце и ванилията.
Разрязваме с конец изстиналия блат надлъжно на две. Намазваме по средата с фин мармалад от кайсии или шипки, а отгоре и отстрани намазваме с приготвения крем. Украсяваме с шоколадови пръчици.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...