Продукти:
• 1 пакетче краве масло
• 100 г пудра захар
• 1 яйце
• настъргана кора на половин лимон
• 250 г брашно
• 1/2 ч. л. бакпулвер
• 2 ч. ч. измити и отцедени ягоди
За сиропа:
• 1 к.ч. кристална захар
• 1 с.л. желатин
Начин на приготвяне:
Разбиваме размекнатото масло заедно с пудрата захар и лимоновата кора. Прибавяме последователно разбитото яйце и пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тортена форма.
Набождаме тестото на няколко места с вилица и печем в умерено загрята фурна до златисто оцветяване. Оставяме блата да изстине без да го вадим от формата и след това нареждаме върху него подсушените ягоди.
Разтваряме захарта за сиропа в 1 к.ч. вода и кипваме на огъня. После отстраняваме от огъня и прибавяме желатина, който предварително сме накиснали в 1 к.ч. студена вода. Бъркаме, докато желатина се разтвори напълно. Изчакваме сиропа да се поохлади и заливаме тортата.
Оставяме тортата в хладилника, за да желира. Можем да гарнираме с разбита с пудра захар сметана.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...