Кулинарни рецепти » Торта с ябълки, мед и грис

 Торта с ябълки, мед и грис

Продукти:

• 180 г меко масло
• 3/4 ч.ч. мед
• 3 яйца
• 2 ч.ч. брашно с бакпулвер
• 1 ч.ч. грис
• 8 ябълки
• 1 бутилка червено сухо вино
• 1/2 ч.л. канела
• сока и кората на 1 лимон
• 1 ч.ч. захар

За карамела:

• 1 1/2 ч.ч. захар
• 1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Обелваме ябълките и ги нарязваме на четвъртинки. Смесваме виното със захарта и канелата. Прибавяме малко настъргана лимонова кора, слагаме ябълките и варим 20 минути, докато поомекне плода. Изцеждаме добре.

В съд с капак смесваме водата и захарта и слагаме на силен огън до получаване на златист карамел. Важно е да затворим съда много добре, почти херметически. Сипваме карамела в тавичка. Изчакваме да изстине и подреждаме върху него парчетата ябълки.

Разбиваме маслото и смесваме с меда, яйцата, брашното и гриса. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора и омесваме гладко тесто.

Изсипваме тестото върху ябълките и печем 40-60 минути на 170 градуса, докато сладкишът засъхне. Внимателно изваждаме от тавата в чиния за сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Начало