Продукти:
• 1 кг коприва
• 125 г краве масло
• 100 г брашно
• 200 г настъргано сирене
• 100 г смлени орехови ядки
• 3 стръка пресен чесън
• 6 яйца
• червен пипер и сол
Начин на приготвяне:
Почистваме копривата и я измиваме в няколко води. Слагаме я в тенджера с вода, сваряваме, отцеждаме и пасираме.
В половината от маслото запържваме брашното. Сипваме запръжката при пасираната коприва и разреждаме с част от отварата, в която се е варила копривата. Оставяме на тих огън да се сгъсти.
Нарязваме ситно чесъна и го слагаме в тавичка. Отгоре изсипваме копривената каша, прибавяме настърганото сирене, посоляваме на вкус и разбъркваме.
Слагаме тавичката във фурната и щом се сгорещи чукваме яйцата внимателно, така че да останат цели. Печем, докато яйцата станат готови.
Изваждаме ястието от фурната и разпределяме на порции в чинии. Сгорещяваме останалото масло, подправяме с червен пипер и заливаме всяка порция. Поднасяме ястието горещо, поръсено със смлени орехи.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...