Кулинарни рецепти » Рагу с мед

 Рагу с мед

Продукти: (за 5-6 порции)

• 1,5 кг телешко месо, нарязано на парчета
• 2 с.л. брашно
• 2 с.л. олио (зехтин)
• 2 с.л. краве масло
• 1 нарязан на ситно морков
• 2 глави лук, разрязани на 4
• 1-2 счукани скилидки чесън
• 1 ч.л. бяло вино
• 3-4 с.л. мед
• кората на 1 лимон
• сол, черен пипер

За гарнитура:

• 1 кг моркови
• 2-3 с.л. краве масло
• няколко стръка мащерка
• 1-2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Измиваме месото добре, подсушаваме и го посоляваме. Затопляме мазнината и задушаваме месото на слаб огън. Прибавяме моркова, лука и чесъна и задушаваме всичко.

Заливаме месото с виното, прибавяме солта и пипера, а след като заври, доливаме 2 ч.ч. топла вода, намаляваме котлона, покриваме съда и оставяме ястието да поври 15-20 минути. Преди да го свалим от огъня прибавяме меда и лимонената кора, като разбъркваме внимателно.

Докато ври месото, приготвяме гарнитурата. Почистваме морковите и ги нарязваме като кибритени клечки.

В отделен съд затопляме маслото, прибавяме морковите, мащерката и дафиновия лист. Задушаваме на слаб огън и щом морковите порозовеят ги покриваме с топла вода и ги оставяме да врат на слаб огън, докато останат само на мазнина.

Отстраняваме дафиновия лист и мащерката и сервираме гарнитурата топла с месото.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Начало