Кулинарни рецепти » Празничен пудинг

 Празничен пудинг

Продукти:

• 300 г краве масло
• 250 г галета
• 140 г брашно
• 200 г стафиди
• 250 г нарязани на ситно сушени сини сливи
• 150 г обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки
• 4 яйца
• сокът и настърганата кора от 1/2 лимон
• 1 ч. л. настъргано индийско орехче
• 100 г пудра захар
• 1 щипка сол
• 50 мл + 1 с. л. ром
• 50 мл коняк
• 250 мл бира
• няколко бучки захар
• чист спирт

Начин на приготвяне:

Плодовете накисваме за 1 час в смес от коняка и рома. Брашното размесваме с галетата, солта, захарта, нарязаното на малки парченца масло, лимоновата кора, индийското орехче и плодовете с алкохола. Яй-цата разбиваме на пяна, прибавяме бирата и лимоновия сок.

Двете смеси разбъркваме добре заедно и полученото тесто изсипваме в намаслена форма, покриваме с пергаментова хартия и съдът слагаме внимателно в голяма тенджера с топла вода (водата трябва да е до половината на формата). Печем при тихо кипене 2 часа, като от време на време доливаме вода в тенд-жерата.

Готовия пудинг оставяме да изстине, изваждаме от формата и поръсваме с 1 с. л. ром. Отгоре поставяме няколко бучки захар, напоени с чист спирт, които при поднасянето запалваме. Отделно в сосиера може да поднесем сладък сос по избор.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало