Кулинарни рецепти » Македонска баница

 Македонска баница

Продукти:

• 800 г брашно
• 1 яйце
• 300 мл прясно мляко
• 1 ч.л. оцет
• 1 бучка /колкото орех/ мая за хляб
• 1 ч.ч. олио
• 1 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол

За плънката:

• 150 г смлени орехови ядки
• 1/2 ч.л. канела

За сиропа:

• 400 г захар
• 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Размиваме маята заедно със захарта в 5-6 с.л. мляко, оставяме я да втаса. Пресяваме брашното два пъти и правим в средата на кубчето кладенче. Сипваме в кладенчето втасалата мая, солта, оцета и останалото прясно мляко. Замесваме тесто и го оставяме на топло място да втасва.

След половин час разточваме от тестото тънки кори. Намазваме всяка кора с олио, поръсваме я със смлени орехи и канела и я нарязваме на триъгълници. Слагаме триъгълниците по 3 един върху друг и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.

Разтваряме захарта за сиропа във водата, варим 15 мин на огъня и заливаме с горещия сироп изстиналата баница.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Начало